Srpsko kolo

Стр. 2.

СРПСКО коло

Год. .11

дује, земљу обрађује како треба, пази на здравље своје, књигу чита и он и деца његова и кућа му наиредује; бира у опћинско веће људе паметне као што је и сам, па и опћина напредује; води рачуна о ономе, што се око њега збива и догађа, у сабор шаље праве народне своје људе; сваки сељак зна, да је Србин, да је грађанин у држави, који има своја права и којих не сме никако газити. Па помислите, да је читаво село тако, да је сав наш наш народ такав, и онда имате таку снагу, која ће моћи и без туђе помоћи, да се одржи, а ако буде помоћи требала, много пре ће је и лакше ће је добити, него што можемо ми овако слаби, неуки и нејаки. Дакле, браћо, у првом реду, гледајмо, да дигнемо сами своју снагу, па ће рачунати с нама и Немад и Мађар и Француз и Талијан, а онда ће имати зашто и Рус да нас помогне. Оваке, какви смо, нико нас неће ни погледати, већ ће душманин гледати да нам отме и оно, што још имамо.

Руско-јапански рат. Ворба КОД Порт*Арт\?ра. У брдима код града Кинџуа, која се наслањају на море, два дана хода пред руском тврђавом Порт-Артуром (50 километара даљине) била је прије три недјеље дана љута битка између Јапанаца и Руса. Јаланска друга војска која ће имати око шездесет хиљада момака и коју води генерал Оку, креће према Порт-Артуру, да га заузме. Ту у брдима дочекао је Јапанску војску један дио руске војске, која стоји у тврђави Портартурској. Бој је трајао три дана и био је врло крвав. Јапанци су били у тој борби трипут јачи од Руса. Јапанаца је стајало тридесет, а Руса десет хиљада. Руси су се држали све дотле, док Јапанцима није с морске стране прискочила у помоћ ватра с њихових великих ратних лађа. Јапанци су прије тога четир пута јуришали и сваки пут били су жестоко сузбијени. Али, кад су запуцали топови с лађа, морали су се Руси повући натраг. Ну и то су учинили, кад је настала ноћ. Да ових лађа није било, Руси би потукли троструко јачу војску. Кад се узме, да је у овој љутој битци погинуло око петнаест хиљада Јапанаца, а Руса ни пуну хиљаду, онда се не може рећи, да је јапанска побједа славна.

Руси су одступили на друга брда, ближе Порт-Артуру, и сад ће се борба на тим брдима наставити као и на првима. Сваки корак земље браниће Руси и Јапанци ће морати пролити потоцима крви, док дођу до саме тврђаве. Ту онда истом настаје прави бој. Руска војска, која брани Порт-Артур, као што се види, држи се храбро, вјешто и мудро. Порт-Артур је јако утврђен, и ако га Јапанци мисле узети, мораће пролијевати крв потоцима и још им побједа неће бити сигурна. У Порт-Артуру има тридесет хиљада руске војске, а борило се на брдима око Кинџуа десет хиљада. КУропатцин. Заповједник руске војске генерал Куропаткин стоји и данас још у средњој Манџурији код града Љаојана. Ту диже утврде, скупља и разређује своју војску, која му из Русије придолази. Његов је план, да дочека вријеме, док буде јачи, него што су Јапанци, па да онда удари свом снагом на њих. Он није до данас од своје снаге отцијепио ни једног војника. Сваким даном стижу му појачања и може се рећи да ниЈе далеко вријеме, када ће кренути против Јапанаца. Кад се говори о овоме рату, не треба никад сметнути с ума, да је удаљеност између Русије и Манџурије око десет хиљада километара, а то је страшна даљина. Јапану треба само три до четир дана вожње по мору, да пребацује своју војску. Зато Руси морају савлађивати велике тешкоће, а Јапанцима је ратно поље, тако рећи, пред кућом. Зато и јест још увијек тако, да Јапанци нападају, а Руси стоје, бране се и скупљају војску. Адмирал Скридлов који је као наследник Макарова стигао недавно Из Русије у Владивосток, у другу луку руску у Источној Азији, учинио јеједно јуначко дело. Јавља се с много страна, да је Скридлов ових дана стигао у Порт-Артур. Порт-Артур је, као што знамо, опкољен и с мора и с копна с јапанским лађама и војском, па се не зна, на који је начин ушао у Порт-Артур. Ако је збиља Скридлов стигао тамо, онда је то заиста одважно и јуначко дело од њега. Руска морнарица добива тако овога вештога и мудрога заповедника, па ће моћи да стане на отпор јапанским навалама с мора.