Srpsko kolo

Стр, 8.

СРПСКО коло

Год. III.

привреде наредио је, да се изради закон о оснивању закладе (фонда), из кога ће се помагати ратари у Србији, када их потуче лед или поплави вода. Закон овај биће наскоро готов, па ће бити изнесен Народној Скупштини на потврду. Тако се ради за народ! Избор шабачког владике. На мјесто шабачког владике а садањег митрополита београдског Димитрија изабрао је владичански (архијерејски) сабор српски за шабачког владику архимандрита Сергија Ђорђевића, новонаименованог настојника српског подворја у Москви.

КУПУЈТЕ само

!! ( СРПСКЕ ШКОЛСКЕ 1ИГИЦЕ

ТРАЖИТЕ ОД ТРГОВАЦА ДА ИХ ПРОДАЈУ

Различне вијести.

П р и п о с л а н о.

Опклада у корист „Српског Кола." Нашим читаоцима познато је, да је један наш владика послао претплату за 10 Срб.а ратара у Лици. Када је то изашло у нашим новинама, кладила су се двојица у Двору, који је тај владика Један ]е казао да даје 5 круна, да је то владика Михаило у Плашком, а други опет да није за 10 круна Пошто су се распитали код наше управе о том, јавили смо им да није то био владика Михаило. И тако је онај први, госп. Симо Живковић из Двора, свршени правник изгубио опкладу и послао нашој управи К 5 за раширење „Српског Кола". Хвала му! Са збора у Костајници. На Малу Госпојину бјеше црквени збор (слава) у Костајници. То је можда највећи збор у читавој Банији. Па како је било на овом збору ? Исти јади као и на сваком збору. Дукати, свила, сомот, гајтани, пантљике, мртвачко цвијеће на глави, нигдје српске тробојнице, нигдје мирисава цвијећа из врта у коси лијепе Српкињице, већ све гадне накараде и нагрде. Падала је киша. И боље што је киша покварила да накараде не праве параде. Киша је шуштала, а пјесма брујила и коло је по киши играло. Ухватила се младеж у коштац с кишом, али је киша остала на мегдану, а свијет се разишао. Покисло мртвачко цвијеће на главама, а црвена и зелена отровна боја цурила је низ лице. Срби ратари, упућујте своје млађе да се ману раскоша и оваког гадног кинђурења.

Штовано уредништво ! Част ми је умолити Вас, да у наредном броју „Српског Кола" изволите уврстити ову Изјаву. У 18. бр. овог листа у исказу скупљача претплатника за исти, иза мог имена стоје ове речи: „Иде тамо доста тешко, јер је пређашњи свештеник запустио народ тамошњи, па га је тешко тргнути из дријемежа". Овим изјављујем, да, достављајући претплату за овај лист, нисам се ни једном речи потужио на пређашњег свештеника нити сам га окривљивао, да је он запустио овдашњи народ, па да скупљање претцлатника за „С. К." за то тешко иде. Не иде то баш лако ни у другим парохијама. УГраберју 20. септ. (3. окт.) 1905. Амвросије Поповић, јеромонах. Дужницима „Српског Кола". С овим бројем започиње четврта четврт за ову годину. Ми смо у посебним писмима опоменули све оне, који су нам што дуговали до 1. јула ове године. Према томе свако зна колико је дужан, ако није платио на ту опомену. Најбоље је сад, да сваки подмири свој дуг до краја године, па онда зна, како ће унапријед плаћати. Ко не подмири свога дуга до краја године, томе од почетка нове године не ћемо више слати лист. Уредништво и управа „Српеког Кола".

Фабрика жалузија, ролета, дрвених и желзезних завојних капака

Р. СКРБИЋ Илида 40. — ВАГРЕБ — Илица 40. препоручује своје признато солидне, тачне и јефтине Фабри 1<ате ==с=х=== Цјенавници бадава и оранко. 6 04. 5—

Штампа : Српсне Штампарије у Загребу.

Одговорни уредник: Буде БудисављевиЋ.