Srpsko kolo

Род. IV

СРПСКО КОЈЈС)

бтр.

разним земљама у Еуропи. Један син је његов, насљедник, краљ дански, другог сина су изабрали Грци за краља, унука му изабрали су Норвежани за краља, једна му је кћи удата за енглеског краља, друга за покошог руског цара Александра III.

Различне вијеоти.

Шта вриједи писменост у свијету. Има, на жалост, још доста људи код нас, који много не цијене знање читања и писања. Такви људи често рођену дјецу чине слијепом код очију, отимају је од полажења школе, па често и највеће болести измишљају на дјецу, само да их отму школи. Али како други свијет цијени знање читања и писања, види се из овога: У задње доба нагрнуо је силан свијет из АустроУгарске, Русије и Италије у Америку. Тога је већ превише Американцима, па се спремају да створе закон, којим ће запријечити то усељавање из земаља, у којима је народ јако запуштен, што се вели: необразован, има мало знања. По том закону забраниће се усељавање у Америку свима онима, који не умију читати ни писати. Писмени ће бити пуштени у Америку. Из овог се види, шта паметни, напредни свијет држи до писмености. Кад овај закон буде створен и буде вриједио, јавићемо то нашем свијету. Лепа старост. У лондонском је зверињаку прошле недеље угинула корњача, коју су Шпањолци мало после 1500 год. донели из Америке у Европу. Тако је доживела преко 400 година. Да крава при мужњи мирно стоји. Свако, ко има краве, имао је сигурно више пута неприлике код мужења, јер свака крава неће мирно да стоји. До сада се обично томе није знало помоћи, а има врло једноставан лек, који се састоји у томе, да се пре мужње каква крпа покваси у ладној води, па да се метне крави преко крстина. Кажу, да ово средство помаже.

ТРЕБАМО ЧОВЈЕКА

здрава, вјешта свима гранама ратарства. Услови су врло повољни. Првенство имаду особе неожењене, или ожењене са одраслом дјецом, и Срби прав. вјере. — Обратити се треба на управу манастира Моштанице (Босан. Дубица), уз свједоџбу свога пароха. Управитељ манастира Петар ИванчевиЋ Ј964 Ј—6 јеромонах. Т I

1 РДЈ6 сте СРБИ? Наполичара требам за свој посјед од 30 јутара 1589П 0 ливада, ораница, винограда, воћњака са кућом и господарским зградама. Уз добру понуду изнајмио бих све, а и продао. Посјед други од 87 2 јутара у једном комаду са кућом, штагљем и шталом, котцем и кокошињаком, бунаром у двору, на лијепом зрачном мјесту продао бих за 3000 фор. на одплату, а за готово дао бих 5% попуста. Посјед трећи од 1 јутра 14П° и то: врт 411П° уз зидану цесту са кућом и ораницу од 1203Ш 0 продао би за 1000 фор. Гаврил Шамић посједник, учитељ Српека Капела п. Св. Иван Шабно.

Фабрика жалузија, ролета, дрвених и жељезних завојних капака

Р. СКРБИЋ

40. — ЗАГРЕБ — Илица 40. препоручује своје признато солидне, тачне и јефтине

Фабрицате

Пјеновннци бадава и оранио

'