Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО КОЛО

Год. 1^.

неће да наручи зато, што једнадржава има право да купује оружје и друго што јој треба ондје, гдје је за њу најбоље, а друго зато, што Шкодини топови не ваљају. Докле ће овај царински рат трајати не може се рећи унапријед, али министар Пашић гледаће да Србија са што мање штете изиће из ове невоље. На страни Србије стоји сва маџарска штампа, која грди Голуховскога уздуж и попријеко, јер он хоће да уцјењује једну државу. У угарском сабору два су маџарска посланика питали владу, зашто она допушта да се уцјењује једна земља и да се против Србије, која је пријатељ Маџарима, овако поступа. Угарска је влада гледала да умири Маџаре и рекла је да се нада да царински рат неће дуго трајати. Нова влада у Хрватској није још потврђена и тако већ више недјеља земља нема одјелних предстојника, а послови стоје. Питаћете, зашто краљ владу није све до сад потврдио? Зато, што чета мрачњака Кунових и Чавракових, којима је власт испала из шака, клевећу, лажу и мажу у Бечу против хрватске и српске коалиције. К њима се придружио злогласни Франк с једне, а опака браћа Радићи с друге стране. Франков лист „Право" донијело је из Беча између осталих лажи и ту, да су наши делегати у Бечу били на ручку код тамошњег српског посланика д-ра Михаила Вуића и да су наздравили краљу Петру као јужносл<?венском владару, а да краља Фрању Јосипа нису ни споменули. Посланик Вуић, кад су бечки листови пренијели ову вијест, изјавио је да је све, што је Франков лист написао, проста лаж и измишљотина. Једино се састао с д-ром Ђорђем Красојевићем, који му је род по крви. Али то није сметало, да клеветници наставе свој посао и даље. Те су лажи криве, да данас није влада потврђена. Али се надајмо, да ће се видјети најзад, да је у лажи плитко дно, па ће и наша нова влада бити именована. Кад су посланици хрватске и српске коалиције предлагали људе: д-ра Владимира Николића, д-ра Милана Ројца и д-ра Александра Бадаја за одјелне предстојнике, онда је на то пристао бан и пристала је заједничка угарско-хрватска влада. Кад не би била потврђена влада, онда би то био у један мах ударац за коалицију, за бана и угарску владу. То би могло имати великих и крупних пошљедица, а то круна не жели и неће то да изазове. Зато ће, уздамо се, нова влада доћи, а неће доћи комесар, који би растјерао сабор, управљао земљом без сабора, чему би се највише радовали Кунови и Чавракови људи, који су нас досад гњавили и давили, и људи Франкови, којима је најмилије, да се народ гњави, а они да пишу о великој и уједињеној Хрватској, коју ће им Беч дати на тањиру.

Разлинне вијести.

ТаушановиЋев споменик на Калемегдану. У недјељу 25. јуна (8. јула) откривен је свечано споменик Кости С. Таушановићу у Београду, што су му га подигли његови другови и пријатељи. Био је велики привредник српски и створио је много привредних установа, те је највише учинио да је код нас основана Српска Банка у Загребу. Државна и црквена добра у Русији. Руски Сабор (Дума) ради на том, да се велика државна и црквена добра прекупе, па да се онда раздијеле сељацима, који би за ту земљу дали одређену суму новаца. Тиме би се знатно помогло руском сељаку.

СВАКА СРПСКА КУЋА ТРЕБА ДА ИМА КАРТУ = ПРАВОСЛАВНИ СРБИ = У ХРВАТСНОЈН СЛАВОНИЈИ

по политичким опЋИНАМА И ИЗБОРНИМ СРЕЗОВИМА ЗА ЗЕМАЉСКИ САБОР. КАРТУ ЈЕ САСТАВИО Г. ДР. ВАСА РУВАРАЦ, А ИЗДАЛО „СРПСКО КОЛО" У ЗАГРЕБУ. ИМА ДВИЈЕ ВРСТЕ КАРАТА: НА ДЕБЉЕМ ПАПИРУ К 2, А НА ТАЊЕМ ПО К 1. РАТАРИ ДОБИВАЈУ У ПОЛА ЦИ- ЈЕНЕ. - КО ХОЋЕ ДА ИМА ОВУ КАРТУ НЕКА ПОШЉЕ УПРАВИ „СРП. КОЈ1А" ЗА ПРВУ К 1 И 10 ПОТ. ЗА ПОШТАРИНУ ИЛИ ЗА ДРУГУ 50 ПОТ. И 10 ПОТ. ПОШТАРИНЕ.

џ

Фабрика жалузија, ролета, дрвених и жељезних завојних капака

Р. СКРБИЋ Илица 40. — ЗАГРЕБ — Илида 40. препоручује своје признато солидне, тачне и јеФтин Фабрикате Нјеновнвци бадава ■ »ранко.

Штампа: Српске Штампарије у Загребу.