Srpsko kolo

Год. IV.

СРПСКО коло

Стр. 7.

Египту, Француској, Енглеској. 'Ге силне државе лако могу потрошити све што се из Србије нзвози. Али зато настаде у Аустро-Угарскрј скупоћа у месу. У великим градовима није било без српске стоке доста меса, па је месо страшни поскупило, те га спротиња није могла куповати. Такво је зло наступило да су у Пешти ухватили два месара где кољу псе и продају народу псеће месо. Али се Аустрија ипак надала, да ће Србија малаксати, да се она само из почетка цнфрала, да ће најзад клекнути, покајати се и купитп аустријске топове и муницију. Међутим се швапска господа из Беча преварпше. Неки дан је Србија наручила топове из Француске, старе пријатељице Срба, Руса и свију Словена. Мило нам је што се наша браћа у Србијп држе јуначки. Још у њима није изумро дух Обилића и КраЈ ^.евића. А то нека соколи и нас. У Русији бива све мирније. Скоро ће бити изборп за Думу (сабор). Зато сви очекују како ће испасти пзбори: Хоће ли нобиједити странке, које траже да се у земљу уведу исте онакве уредбе као и у другим државама у Еуропи, или они који веле да то још није потребно. Свакако ће Дума морати олакшати стање ратарима, који тамо имају у својим рукама само трећи дио земље, а остало је у рукама државе, царске породице и племића. У Црној Гори састао се први црногорски сабор. До сада је тамо владао кнеч с министрима без сабора, али и тамо је народ почео тражити да се уведе сабор, па га је и добио.

Различне вијести. Велиии дар „Српском Соколу" у Нарловцима. У Карловцима, у Срему, основан је први „Српски Соко", друштво за телесно вежбање и српске витешке и јуначке игре. До сада је основано већ много таких друштава и по градовима и по српским селима. Како је карловачки Соко матица осталих Соколова, то се он труди, да буде и у свом раду први, па се одмах из почетка трудио да дође и до своје

зграде, Соколане, да се не потуца под туђим крововима. Патријарх Георгије, ценећп рад Српских Соколова поклонио је карловачком Соколу кућу и земљиште, вредно све тридесет хиљада круна. Тако је карловачкн Српски Соко дошао до свог огњишта, па се надамо да 1.е сад још живље својим радом подстпцати остале Србе, не би ли се у скоро сва већа српска места, градови и села осула витешким „Српским Соколима". Скупштине и поузданички састанци српске народне самосталне странке. Како је досад одржано много на родних скупштина, а мали је простор у нашем листу то не можемо више доносити опширних извјештаја о појединим скупштинама него ћемо само набројити гдје су све досад одржане народне скупштине. Можемо само рећи то, да је народ свуда долазио на ове скупштине у великом броју, свуда је спроведена организација странке, свагдје је народ са својом народном господом расправљао п договарао се о приликама и садашњем стању п успјесима српске народне самосталне странке и српскђ-хрватске коалиције послнје прошлих избора до данас. На Усјековање 11. сепгембра држана је српска народна скупштина у Воћину, 13. септембра у Грачацу, 16. септембра у Метку, 23. септембра у Врховинама, 30. септембра у Иригу, 7. октобра у Кузмину, 14. октобра у Беловару, 8. октобра у Дивошу, у Добановцима и у Малој Вашици, 14. октобра у Слабињи, 15. октобра у Мирковцима, 26. октобра уТимарцима. Поузданички састанци одржани су 23. септембра у Бјеловару и у Новој Градишци, 29. септембра у Зрмањи и на пошљетку у Дреновцу у котару слатинском. Избор посланика у ВојниЋу. 29. октобра био је у Војнићу избор посланика за земаљски сабор, јер се пријашњи посланик д-р Душан Пелеш захвалио. Изабран је с великим одушевљењем кандидат Српске народне самосталне странке г. Васо Муачевић, посједник из Осијека. Он је добио 261 глас, а кандидат хрватске пучке сељачке странке добио је 65 гласова. Народ из војнићког котара може се поносити својим послаником. Нови велики жупани. Велики жупан загребачки Аурел Фодроци макнут је са своје столице, а на његово мјесто именован је за великог жупана Драган Турковић; за великог жупана личког именован је д-р Никола Радивојевић, вијећник банског стола, син честитог Србина, бившег предсједника Српских земљорадничких задруда д-ра Ливија Радивојевића. Нови „Српски Соколи". У Госпићу, у Лици, и у Јаску, у Сријему, основан је „Српски Соко". Да Бог да, сретно и напредно. Извршни одбори српске самост^лне странке госпићки, петрињски, костајнички, вргомоски и слуњски држали су сједнице, у којима су посвршавали своје текуће послове. Сви остали извршни одбори треба такођер да одрже што прије своје сједнице и посвршавају све послове, који треба да се сад сврше, као и о оста;ш>:

!! IСРПСКБ ШКОЛСКБ ШГИЦЕ

ТРГОВАЦА ДА ИХ ПРОДАЈУ