Srpsko kolo

Стр. 4.

СРПСКО КОЛО

Год. IV.

„Превари се Реља од Пазара, „Окрену јој очи и обрве; „А Арапка запела стријелу „И на Рељу шипку оборила,' „Двије њега шипке ударише; „Једна мати, у срце јуначко, „Друга, мајко, под грло бијело, „И погину жалосна му мајка! „Лијепо смо њега сахранили, „И у црну земљу погребали „Не хвал'те се, наше миле мајке, „Није мајка родила јунака, „Што је мајка Рељу од Пазара. „Јао, Реља, покојна ти душа! „Тешко нама без таких јунака „Под топузом проклетих Турака.

Народно здравље. Савети матерама при пелцовању деце (уревивапл) остлица). 1. Пелцовање мајом од крављих богиња може се вршити у свако доба године, сем кад је врло хладно и врло топло време. С тога се пелцовање и препоручује у лепе пролетње или јесење дане. 2. Пелцовање се може вршити у свако доба узраста. Новорођенчад н. пр. издрже пелцовање врло лако, лакше него ли старија деца. Обично се препоручује пелцовање у добу од 3—6 месеци и године дана, па и доцније. Одлагањем тога посла деца се излажу опасности заразе. 3. Пелцовање се може извршити и у време кад деци зуби избијају. 4. Пелцовање се препоручује и трудним женама, нарочито у време зараза богиња (коза), да би се спречило побацивање или разболевање детета богињама. 5. Само се здрава деца смеју иелцовати. Али у време редње богињама треба пелцовати и слабу, нежну, болешљиву па и болесну чељад. Искуство је показало, да богиње не штеде ни болеснике, него и на њих прелазе. У оваким случајевима потребно је обратити се лекару за савет. 6. Неговање иелцоване деце врло је иросто. У очи или на сам дан пелцовања треба дете окупати и обући у чисту и меку кошуљицу, без рукава, или са широким и дугачким рукавима, да поруби узаних и кратких рукавића не би трљали и вређали места, на којима је пелцовање извршено. 7. Само добро оираним рукама с ме се други дотицати детета — нарочито његове пелцоване руке, и то за све време док не спадну

крастице. Иначе би се дете од прљавих руку могло заразити црвеним ветром 1 ) или чим другим. 8. После пелцовања потребно је неколико (5—10) минута оставити откривену иелцовану ручицу , неспуштати рукавиће, да се маја не би отрла и тиме пелцовање осујетило. 9. Првих дана после пелцовања нису потребна никаква нарочита правила за неговање пелцованих. Најбоље је неговати децу исто онако као што су негована, и до^иелц.овања. 10. Дете треба за ирвих шест дана после пелцовања купати сваки дан, а од седмог па до 18.—20. дана довољно је сваки дан опрати млаком водом цело дете, изузевши иелцовану руку. 11. Пелцованој деци треба рубље мењати што је могуће чешће, пазећи при том на годишње време и узраст детета. 12. Кад је тоило време, треба децу носити на ваздух. Нарочито их утопљавати није потребно. 13. При храњењу пелцоване деце треба бити особито пажљив и бринути се о томе, да не би добила пролив, што се особиго често дешава за време летњих врућина. Одојчад се за то време морају искључиво дојити. 14. Мајке, сетите се ових савета. Носите што пре своју децу на калемљење (пелцовање), и пазите на њих по овим упутствима. Кајаћете се ако што пропустите, а оболело и онакажено дете биће вам целога века живи прекор за ваш нехат и вашу небрежљивост. „Здравље".

Старк сабори (зборови). Из Србије. „...Био сам зашао у двадесет пету годину и отац се решио да ме жени. То је казао мајци, а мајка мени. „Хоће", вели „да ти узме девојку од Судимца из Н. О Госпођини ићи ћемо на сабор у Калиниће и тамо ћеш видети и ти њу и она тебе". Једва сам^чекао кад ће доћи Госпођина, али сам и то дочекао. Кренемо се у очи тога дана с мајком и оцем к манастиру, Света је већ имало толико, дасмоједва нашли место, где ћемо кола да сместимо. Чинило ми се, да је дошао цео Левач, Темнић, Гружа па чак и Жупа. У вече у манастиру дугачка служба, а сутра дан на Госпођу две. Нисам се бринуо за службу, али сам се непрестано бринуо да видим њу — избраницу и сапутницу будућег живота мога. На Госпођу беше света још толико дошло, да се једва могло проћи један покрај другога. После велике службе настао је ручак. Печења Ј ) То је једна дечја болест.