Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО

КОЈ10

Год. VIII.

Сирото магаре препане се, па бјежи у село, мислећи у себи: — Међер је мој комшија изгубио и оно мало магареће памети, што је прије имао. Дивља јабука и ружица, У дупљу дивље јабуке уљегне рој пчела и напуни је медом. Онда се она почне поносити и хвалисати медом у себи. — Неразумна и луда охолости — рекне јој ружа — што се туђом сласти поносиш? Учини ти, ако си кадра, да сласт меда уђе у твој плод, ако желиш да те људи хвале и благосиљају. Лисица и тигар. — 0, да ми је твоја снага и брзина рекне лисица тигру — ала би ми мило било! — А зар за моју шарену кожу не мариш — рече јој тигар. — Онда би се показала и споља, каква си изнутра: лукава и шарена. — На томе ти лијепа хвала — одговори лисица. — Ја не желим, да се покажем таква, каква сам. Магарац и Езоп 1 ). Магарац опази Езопа, гдје хода по пољу, посматра шта животиње раде, па саставља отуд своје басне и даје људима за поуку. Магарац приступи Езопу и рекне му: — Чујеш ли, Езопе! Ти мене спомињеш често у својим баснама. — Барем напиши да сам и је кадгод нешта паметно рекао и учинио. На то му одговори Езоп: — Онда би ја био магарац, а не ти.

Шта се збива у нас и у свијету, Сједница средишњег одбора Српске народне самосталне странке сазива се за четвртак 17. о. мј. у 3 сата по подне. Сједница ће се држати у просторијама „Србобрана". Позивају се чланови средишњег одбора, да безусловно дођу У сједницу. Промјена владе у Хрватској. Прекјуче положио је нови бан и тајни савјетник др. Никола Томашић заклетву краљу. По свој прилици је тада др. Томашић предложио владару и што скорији сазив нашег сабора. Кад ће се сабор састати, још се поуздано не зна, по једној вијести састаће се 21., а по другој већ 15. о. м.

* ј Езоа је био Грк један, који^ је живио у древно доба и састављао баоне. И Доситије је превео на српски многе .његове басне.

Како се дознаје, владар је дру Томашићу изразио своју радост, што се дармар у Хрватској овако сретно ријешио. Сисак за коалицију. Заступник сисачкога котара Грга Тугикан сазвао је за недјељу дне 6. о. мј. састанак сисачких грађана, да их обавијести о посљедњим корацима српско-хрватске коалиције. Позиву Тушканову одазвао се велики број грађана. Састанак је био бројно посјећен. На састанку је први узео ријеч нар. заст. Тушкан. У подужем говору опширно је разложио данашњи политички положај и навео разлоге, с којих је коалиција пристала на промјену владе. Разлагање ТушкановО' било је праћено с највећом пажњом, а на концу прихваћено са живахним одобравањем. Иза Тушкана говорио је сисачки жупник др. Међиморец и одвјетник др. Валентековић. Састанак је по том једногласно одобрио корак коалиције и изразио повјерење нар. заст. Тушкану. 80-годишњица Еразма БарчиЋа. Ове године навршује народни заступник бакарскога котара и предсједник по старости хрватског сабора г. Еразмо Барчић осамдесету гоДину свога живота. Еразмо Барчић родио се године 1830. на Ријеци од угледне и старе ријечке обитељи. Много је радио и ријечју и пером на корист народа и за уједињење и слогу Срба и Хрвата. Год. 1861. био је изабран котарским суцем у Коморским Моравицама, а затим у Црквеници. Као судац био је управо узоран, те је стекао много љубави у народу. Год. 1867. одрекао се службе и отворио одвјетничку писарну на Ријеци, гдје и сада ради. Барчић је дошао на глас ради свог жарког родољубља и неустрашивости. Још од младих дана налази се он у првим редовима народних бораца. Своју живост и одушевљење показао је он и год. 1908. пригодом отворења хрватског сабора познатим заносним говором као предсједник по старости. Ради тога говора опањкао је Раух Барчића као велеиздајника и затворио сабор. Честитом борцу желимо, да још дуго и дуго поживи и да дочека побједу народне ствари. Живио Барчић! Сељак издајица. Код избора за жупанијску скупштину, који су били 31 I. 1910. гласао је сељак Миле Жарковић из села Тртника у котару глинском за раухо-франковца Павловића и Батушића. Павловић је свједочио у велеиздајничком процесу против Срба и на његово свједочанство осуђена су 4 честита Србина из Глине сваки на 5 година тамнице. Србин тежак Миле Жарковић гласа за оне, који су његову браћу Србе хтјели попети на вјешала, а 4 стрпали у тамницу на 5 година.