Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год. VIII.

А по §-у 14. цесарског патента од 24. X. 1852 не смије се оружје носити никуда, ни по цестама и јавним путовима, без оружног листа, Само ко има ловну карту може носити пушку без оружног листа. (Владина наредба од 9. XII. 1894.) Ако земљишна заједница има најмање 400 рали земље у једном комаду, онда по § у 2. слово а) закона о лову свеједно не може сама вршити право лова, него по §-у 13. мора дати ловиште у закуп, а закупнина тече у њену благајну. Ако је њен посјед испод 400 рали, онда потпада под ловиште дотичне управне опћине, па опћина вуче корист од њега. § 10. закона о лову вели, да се без јавне дражбе може продуљити ловни уговор, ако закључи тако опћ. ааступство. Но кот. област може да не да допуштења свог, ако би се могла добити већа свота на дражби. Ви сте уложили уток па чекајте на ријешење. Кад се продаје ловиште у закуп на дражби, онда га добива онај у закуп, ко понуди највећу закупнину. Само то мора бити особа непорочна живота и особа која није била правомоћно кажњена ради прекршаја §§-а 11. 14. и 49 закона о лову.

0Ф"

'Ш§

СРПСКО КОЛО д. д. у Загребу ПРОДАЈЕЗ ОВЕ КЊИГЕ: Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Круна 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0 - 80 Сремски гамосталци „ „ 0.20 = Све три књиге К. 1.60 сцранно. = Наручују се упутницом.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од Н 2.000 (велико коло), од К 1.000 (средње коло) или од Н 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланов а „Фонд за сирочад Српснога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредкика" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из азстроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српске сирочади спремити за мивот, моли она св е иму^није Србе и Српииње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2а^гећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

МУШКАРЦИ!

Цурење, печење и све болести мехура лијечи сигурно гонотол, како то ^ оверовљене признанице доказују. Гоно^ тол се једе, дакле нема шприцања. ф Само 3 лончића без даљњег трошка за /јј^ 12 круна шаље дневно $ Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. ф Л (Славонија). П98

т & %

Биро за оглашивање П. Крстоношића у Новом Саду.

ЗАШТ0 СЕ ПАТИТЕ којекаквим збубаним опасачима за килу кад је лечнички доказано, да вам моји чувени потпасачи за килу сигурну помоћ могу пружити, тако да сте безбрижни и дању и ноћу. Хиљаду захвалница од оних, који се помогли, стоје свакоме на увид. Даље препоручујем све потребне справе за лечнике, бабице, хроме и с конштаком. За болеснике све справе. Разашиље се под највећом тајном. Иштите ценовник бадава и франко. АУГУСТ ЦИГЛЕР У Новом Саду (1ЈјуШек) 4106 преко од Цпнтралног Кредитног Завода 1./К.

Штампа: Српскв ШтаапариЈа у Загребу.

Одговории уредник: Буде БудисавЈиевмћ.