Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год. VIII.

Да идући пут не добијеш грозницу, узми кинина и то овако: На 3 до 4 часа пре него што ћеш грозницу да добијеш, узми 3 прашка кинина у року од по једнога часа. На пример: Ако те грозница хвата у 12 часова у подне, онда узми у 6, 7 и 8 часова из јутра по један прашак кинина. И ако та грозница престане, кад си три прашка кинина употребио, ипак узимај и даље, бар још за 5 дана по 2 прашка на дан, да се не би грозница повратила. Деци од 5 до 10 година дај кинина по две десети од грама, а испод пет година, дај половину од тога. Од 10 до 20 година дај по три десети од грама. А одраслима по пола грама кинина. Узимање 1 или 2 прашка кинина против грознице, па ма у којој количини, као што наш свет ради, недовољно је да грозницу сасвим излечи. Повећана слезина — „далак" врло се тешко и споро лечи. Ту тешко и лекови помажу, а камо ли и бајање и врачање. Али, ако грозницу одмах лечиш, буди сигуран, да нећеш добити „далак" — повећану слезину. Да не добијеш настуану грозницу, исушуј баре и закопине, влагу отклањај и чистоћу одржавај. „Земљорадничка Задруга" Др. Добр. Гер. Поповић.

Различите вијести. Забрана алиохола. У Шведској су закључила она удружења, што су противна потрошњи силовитих пића, да сво становништво позову гласањем да одлучи: хоће ли се у Шведској законом забранити уживање алкохолних пића? Поводом тим јављају из Штокхолма, да су 1,845.249 људи гласали за забрану, а само 16.471 против забране. У Шведској има свега: 5,300.000 душа, од ових су 3,388.000 навршила 18 годину, према томе је 54 постотка гласало за забрану и само 0*5 постотка против забране. Осталих 45-5 постотака нису гласали стога, што приликом гласања, које се вршило по домовима, или не беху код куће, или не хтедоше заузети становиште ни за ни против силовитих пића.

Свака птица своме Јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), од К 1.000 (средње коло) или од Н 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланов а „Фонд за сирочад Срп скога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјећом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српске сирочади спремити за живот, моли она св е имућније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2адгећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

т т т ш а

МУШКАРЦИ

1

»> Цурење, печење и т све болести мехура )јј^ лиЈечи сигурно ГОНОТОЈ1, како то ^ оверовљене признанице доказују. Гонотол се једе, дакле нема шприцања. /|\ Само 3 лончића без даљњег трошка за 12 круна шаље дневно Љекарна САЈ1ВАТОР, Рума бр. 157. (Славонија). П98

%

00-

-00

СРПОКО К0Ј10 д. д. у Загребу ПРОДАЈЕ ОВВ КВЕ»ИГВ; Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Круна 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0*80 Сремски самосталци „ „ 0.20 == Све три књиге К. 1.60 с*>ранно. Наручују се упутницом.

Штампа: Српсм Штиншрија у Загребу.

Одговорни уредиик: Буде будисавдлви^