Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 5.

Он с' не боји трећега везира; Па док ми је Срдана Илије, -Кој с' малијем боја бити неће, Веће жели да на трумпу уд'ри; Он с' не боји четвртог везира; Па док ми је голог сина Зеке, Голог сина Зеке капетана, И његових голаћа јунака, Он с' не боји петога везира; Па док ми је слугу одбранијех, Одбранијех, лава избранијех, Кој' на ватру смију ударити: Та док ми је Сићића Маринка И док ми је Шуманца Васиља Па док ми је Латковић Јована, И док ми је Нинковић Јовице, Па док ми је Кара Мијаила, Ето Кара из луга Китога, И док ми је Шиша Мијаила, И док ми је Ђорђе с Бјелотића, Па док ми је Гаџуљић Стјепана, Он без кавге ручати не може, И док ми је Качкина Стевана; И док ми је лава одбранога, Кога гојим у двору мојему, Од Сријема писара Андрије; Па док ми је мог коња дората, И док ми је сабље Маџаркиње, Ја б' на цара јунак ударио, Лави би му чадор бастисали; Бога молим, да ударе Турци." Оде књига Петровићу Ђорђу, Учи књигу Петровићу Ђорђе, И то Ђорђу врло мило било, Од милине на ноге скочио, И 'вако је Ђорђе говорио: „Вала синко, Чупићу Стојане! Нисам знао, што под скутом држим: Кад без мене можеш војевати, Сад ја синко, могу почивати; Да би тако, Стоко, и не било, Доста мене, што говориш храбро."

Руски народ придиже главу. Нису сви Руси доспјели под Татаре. На западној страни ондашње Русије ојачао је баш тад и народ литавски, који сад живи под Русијом. Овај народ употријебио је прилику, кад су Руси били ослабљени татарском навалом, те Је освојио и покорио западне крајеве Русије, док су Татари освојили источне и јужне крајеве. Једино је на сјеверу Русије остао неко вријеме слободан већ неколико пута споменути град Новгоррд и његова доста пространа земља.

Али, кад је папа римски хтио употријебити прилику слабости руске и наслао Нијемце, да освоје Новгород и прошире тамо католичку вјеру, Новгород се додуше одбрани под својим јуначким кнезом Александром Невским, но бојећи се, да га не смрве два жрвња: папин њемачки и татарски, он призна татарско господство. То је било око 1250. године, неких 10 година иза како је источна и јужна Русија пала под Татаре. Тако је сад тек сва Русија, осим западних крајева, била под Татарима. Исти овај кнез новгородски Александер постао је и велики кнез владимирске или московске кнежевине, за коју смо већ прије спомињали, да је једина цвјетала и напредовала међу руским кнежевинама. Потомци овог Александра били су од реда људи вјешти, окретни, лукави и храбри. Кнежевина им је била на згодну мјесту, те је све више богатила, па и они с њоме; татарским хановима знали су се улагивати, кад је требало, митили су и ханове и њихове доглавнике, тако да су они и њихова земља све више права стицали, и под њиховом заштитом отимали од других кнезова земље и све више ширили своју кнежевину. Особито је у том погледу био вјешт велики кнез Јован Калита (то значи: кеса с новцима, јер је био богат), који је владао од 1328. до 1341. и био унук Александра Невског. За њега се особито оснажила велика кнежевина владимирска или московска и њена пријестоница Москва. Велики кнезови владимирски још су помагали цркве и манастире и то особито обилно, па су стога попови држали уз њих и полагали им својим угледом у народу против других кнезова. Тако је велика кнежевина московска јачала и јачала. И 1380. године, 140 година иза пропасти Русије, усудише се Руси први пут отворено устати на Татаре и сукобити се са свом силом татарском. Било је то за владе кнеза московског Димитрија, прапраунука оног Александра Невског. Димитрије је смањио данак, који су дотле плаћали Руси Татарима. Татарски хан Мамај дигне се на њега с војском. Димитрије се не препане, него скупи сву своју силу. Његова војска бројила је 150.000 момака. Руси су се сами пренеразили, кад су видјели, колико су већ моћни. На Куликову Пољу, уз ријеку Дон сретну Руси много већу војску татарску. Димитрије одабере бољи дио војске и метне га у засједу под водством свог брата кнеза Александра а са рђавијим дијелом сукоби се са свима Татарима. Заметне се једна страшна битка, једна од најкрвавијих битака у повјести људској. Татари потисну Русе. Димитрије буде рањен и заметне се крваво крешево око главне

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај лист.