Srpsko kolo

Год. У1П.

СРПСКО КОЛО

Стр, 7.

са својијем гаднијем и непоштенијем ријечима грдио Србе. Он каже: Мени је свеједно, па био народности или српске или турске или ма које друге, само нека је мени добро. Али то није истина. Више сам пута био с њиме код блага и читао би му „Српско Коло", а он ми каже: Ту нема ништа него лажи. Може се и не вјеровати оном, о чем се прича да се догодило по свијету, али није оно лаж, чим се поучава народ и за корист му се каже; да на кривој стази не забаса, и да буде просвјећенији и сретнији код свога дома, и на путу, и међу својом браћом. А тако не мисли мој стриц. Баш ја немам чиме да се похвалим, јер не могу друго да чиним, али барем читам „Српско Коло", које ме је научило свему што је боље и корисније: Потегло ме са кривог пута, збратило ме са Србином, научило ме свему и дало ми је да ми се није рђа ухватила мога образа, да ми не би потавнило лице на дивану међу мојом браћом Србима. Поздрављам вас све тамо.

Из живота Карађорђева, Нарађорђе и Дели-Мехмед. Карађорђа су Турци од увек мрзили, много пре него је дигнуо 180+. год. буну против њих. Стога су га често изазивали, не би ли се пустио с њима у кавгу, па да га убију. Изнећемо овде два три таква случаја. По Божићу 1802. године некакав Дели-Мехмед, хваљен јунак турски, дође у Тополу, па не нађе Карађорђа код куће, јер беше отишао на кумство у Жабаре Јовану Керти, те му крстио сина Петра. Кад сврше крштење седоше да пију и то: поп Филип, домаћин Керта, крштени кум Карађорђе и комшије: Јован, Живан, Величко и Илија, док ето ти Дели-Мехмеда на врата, уђе у кућу, па викне на Карађорђа: — Хајде, бре, да ми покажеш пут! На ово му Ђорђе одговори: — Иди, Турчине! Без вође си дошао, без вође иди, слеп ниси; знаш откуд си дошао, анаш куд ћеш ићи, очи имаш! Тада се Турчин залети на њега да га извуче напоље и да му одсече главу. Али Карађорђе ре ухвати с њиме у коштац и тресне га покрај огњишта. Чалма му спадне с главе и у мало не падне у лонац који стојаше поред ватре; оружје му Ђорђе избаци напоље, где га жене залију водом. Затим га стане газити и гњечити коленима. Зубе му није поломио нити му је ока истерао, али му је ребра с ртеницом саставио тако, да је мало жив отишао.

Почели смо у броју 43. износити колико нам је ко дужан за „Српско Коло" ове године. Мислили смо да нам дужници не шаљу новца, јер не знаду, колико треба да пошаљу. Међутим се неки нађоше увријеђени и нисаше нам да то није лијепо што радимо. Ми

питамо све правичне људе, а јели лијепо закидати један сиромашан народни лист, који је толико на зубу нашим непријатељима? Дакле, није лијепо, кад опоменемо за своје, а лијепо ;е бадава читати лист! Прошли број издали смо већи, да људи имају више шта читати. Ми би то могли чешће радити, да нас не закидаЈу наши претплатници. Она два листа што смо их штампали више у прошлом броју коштају нас 34 К. На дугу имамо преко 1000 К. За тај новац ми би могли сваком другом броју додати два листа. Колико би онда „Срп. Коло" било пуније и боље! Људи би више нешто сазнали и научили. Зато би рађе држали лист, а ми би добили још више претплатника. Ми поново кажемо: Једина профит за којом ми идемо та је, да се српски тежак што прије просвијети. Онда ће бити боље и њему и свима нашим пословима народним, цијелом Српству. Зато би ради да „С. Коло" буде што потпуније, што веће и боље, а не можемо ништа учинити кад у једну руку лист нема толико претплатника, колико би морао имати, а другу руку, многи нам претплатници закидају лист. Ви, који сте тачни, који волите „Српско Коло" и старате се за њ, упућујте оне немарне, нека за оних 27 ф., колико мјесечно стоји „С. Коло", не чине штете нашој народној ствари, нека не ометају једини наш тежачки лист у његову послу, нека не праве штете ни вама, јер да су они тачни као ви, лист би био пунији, већи, имали би и ви више шта читати. Уредништво „Српског Нола"

Одговори уредвиштва. П. Гл. у Г. К. Могу и неписмени и старци првко 60 година бити изабрани за опћ. одборника. Само се људи од преко 60 година не морају примити те части, ако неће, а други морају. У првом разреду има онолико изборника колико се свега у обадва разреда бира одборника. Бирају ли се 24 одборника, онда 24 опћинара, који плаћају највише пореза, бирају 8 одборника између себе. Није одређено колико морају плаћати пореза, него само да плаћају највише пореза, па сад ма колики он био. И. М. у Д. Рекламирајте о новој години своје изборно право, јер ако Ви имате прћијског иметка и нањ плаћате државног пореза 19 К, онда имате право гласа. Отац има у име задруге право гласа, али Ви имате у име свог осопца, прћије. С. М. у Б. В. Кад је она брисана из задруге, а то је учињено по праву, јер је више од 5 година без допуштења била отсутна, онда Ви нисте дужни плаћати болнички трошак. Осуде ли Вас, правите уток и позовите се на опћину, да посвједочи о том, д<ЦС баба брисана и* вадруге.