Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год. УШ.

нове з. з. Јер Шзаба може купити само осмину овлаштеништва и онда плаћа само осмину приступнине. Дакле, ако је приступнина 1000 К, онда ће платити само 125 К. Њему је главно, да се увуче унутра. Тако је по закону. Могли сте по закону закључити, да овлаштеништво не прелази на купца док не купи не осмину, како сте ви закључили, него и више: четвртину, половину. Вудите само сложни, по §-у 22 припада код продаје овлаштеништва право прекупа најприје самој заједници, а онда сваком заједничару. Дакле, не може вам се нико увући унутра, ако сте сложни. Но ви можете правила уз потврду владе и измијенити. С. К. у Т. Мора вам дати извјесницу или вам дати написмено зашто је не да. Тужите га конзисторији. И. Д. и М. Г. у К. Тамо се не отвара никаков посао, него руска влада насељава Русе у пусте крајеве. Туђе поданике не прима. Криво сте разумјели што је писано у „Српском Колу". Сељацима у М. Одговорићемо вам одмах чим нам дође пријатељ, ког смо горе споменули .у одговору. Ј. Ш. у К.

ПРОДАЈЕМ 1 камару спаме шеничне (15 возова), 1 од граорице (10 возова); I штагаљ (са десет возова сијена), штагаљ дугачак 18 метара са два пљевњака, 2 парме п увозом. II метара усијане шенице желим дати косити на љето на десетину, сијено и отаву даћу на трећину. Ко жепи овај посао - - примити добиће земље на по за кромпир, репу и мак. - Фини комад земље имам, способан за цигљану. Ко жели зидати „Рингофен", изнајмићу му земљу на више година. Земља је близу будућег колодвора у В. Писаници. Писмено или усмено треба се јавити на 1972 МИЛУ РАЛИЋА У ВЕЛИКОЈ ПИСАНИЦИ.

Чудо од буквара- 2Л1 к %Г р о" а х осам лекција може свака да се научи за по сата, а последње четири свака за један сат времена. — Уз овај Оуквар може сваки сељах бити учитељ, ако и сам умије читати. Ко ми пошаље са поштанском упутницом 55 потура <филира), тај добија буквар са наплаћеаом поштарином. — Улма (Тетез т.) Банат. 1842 Љубомир Јовановић, школски управитељ и учитељ. П о т в р д а. Овим потврђујем, да сам два мОмка, који нијес> умјели ни читати ни писати, научио за неколико минута да сасвим добро читају прву лекцију у буввару г. Љубомира Јовановића, У Алибунару (Банат). . Л_1Иа Галкановић, парох.

150 КГ. ШИБА јефтино продаје Ј0В0 МАНСИМОВИЋ, СТРМЕН п. ШАШ

СРПСКО коло прима привредне огласе по најумјеренијој цијени.

ВОХАНКОВИ млинови, М0Т0РИ И Л0Н0М0БИЛИ НА СИР0В0 УЉЕ Трошах на езаки сат и сваку коњсну снагу један к по фнлира зајамчено. Ванредно миран и једнак ход, за сваку индустрију прикладни. Без вентила, без цијеви за паљење, погибељ експлозије искључена. 1869 Нема финанцијске контроле, обласна дозвола није потребна. 1

Прорачуни беспдатно и франко. Заступник у Загребу: Заступник у" Пакрацу: Т. ГеоргијевиЋ Стево ЗукановиЋ. Прерадовићева улица 20.

| МУШКАРЦИ! лијечи сигурно ГОНОТОЛ, како то ^ ^ оверовљене признанице доказују. Гоно$ тол се једе, дакле нема шприцања. ^ ^ Само 3 лончића без даљњег трошка за ^ ^ 12 круна шаље дневно ^ $ ЈБекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. ф (Славонија). 1198

-- ОРВО БЈЕЛОЗА^СНО ТРГО8АНК0 ДИОНЛЧАРЈКО ДРУШТВО У БЈБЛОВАРУ првпоручујв своје вогато творничко складиштв свих врсти 1534 господарсних и шива~ћих стројева. Наши господарски стројвви су из прве обљубљене и иајгласовитијв творницв Ф. и И. Ковар« жик из Простејова у Моравској, и шиваћи стројеви су из најгласовитијег фабриката, ,Пфаф" и систем .Сингер". За доброту и каКЕоћу јгмчимо, Горње стројеве продајемо за котов новац, као и на оброчно отппаћивање уз творничке сијене и обављамо све поправкв засјецајуће у ову струку брзо и јсфтиио у ' елзстито ] радмоници Уирава.

Штампа: Српскг Штсапар«]а у Загрвбу.

Одговорни уредник: Буде Будисављевић.

и?\

т \~г \