Starmali

20

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 3 ЗА 1879.

ћира. Јеси ли читао у „Јавору" како неко описујући светосавску беседу не заборавља насликати ни онај велеважни тренутак кад се помолио на вратима „високи" гост! Спира. Јесам, само не знам мисли ли се ту телесна „висина" или каква друга. ћира. И мени је то нејасно. Јер ако се ту мисли телесна висина, ми давно знамо да је он „висок", — ал ако се мисли каква друга висина, онда нам је дописник требао казати и то, кад је тако порастао ?

ћира. Сад се и писма дезинфицирају. Мећу се на пару од карболне киселине, која мора бити врела 130 гради целзијеви. Јеси ли већ чуо за то? Спира. Јесам. ћира. Но, па шта си се замислио? С п и р а. Мислим се каква би киселина требала, и колико би гради морала врела бити, кад би човек хтео да дезинфицира који број „Турског народа". ћира. Јест, мај. Ту би требала лескова киселина. Јер не боји се свака куга карбола, него нечег другог.

И 3 Ш К 0 Л е. Учитељ. Симо, де сад ми реци, како се зове она риба што изгледа као змија. Сима (мисли се, мисли, ал не може дасе сети). Учитељ. Ма то је та риба, што је твој отац тако радо једе. Сима. Та знам ја, господине, само не могу да се сетим како се зове. Учитељ. Егуља се зове, —- но. С и м а. Да, да, е г у љ а ! Учитељ. Па како то ниси могао да се сетиш? Сима. Та ви знате, господине, како је егуља љигава, па ми је исклианула из иамети —р—.

К о к и ц е, Скушнтина је у Нишу закључена. Доиисници неких страних новина шиљу своја лагала на репарацију, јер су се врло исгрцала. У Берлину се родило једно дете, коме нису била уста прорезана. Таки су га изабрали за посланика. Панчевачки Немци моле наш саборски одбор у Карловцима да Чобићу повиси пензију, јер таки поштенци, као што је он, не налазе се у сваком месту.

Французи променуше државну главу са таком мирноћом, као да су купили нов шешир. А Бизмарк је већ мислио да ће ту бити страшне буне, па да ће се Французи у тој буни тако забунити, да ће место главе метути л у л у на врат. Месојеђе ће скоро проћи, — али динломација ће задржати још неко време маске на образима.

Загребачка полиција не зна ко је то био свети Сава. Е па да јој кажем. Свети Сава је таки муж, који има много важнија посла него да се пријављује загребачкој полипији. Енглеске новине уверавају, да Енглеска не мисли острво Кипар купити. (0 томе смо нотпуно уверени.)

(Н. Е.) У Дублину су доктори неком малаксалом болеснику ушприцали млеко у жиле. Но то код нас да ураде коме, тај би зацело добио водену болест.

Андрашија се осмејкује на Црногорце. — ГОта? зар тако траљаво стојимо са изгледима мира! Мати и синчип. Мати. Море, сине, време је већ спавати, а ти још једнако учиш твоју читанку. Знаш шта! Де ти лепо лези, а читанку мети под јастук, па ће у сну све ући у главу, што год има у читанци. С и н ч и ћ. Е — па онда ми неће ништа остати у читанци. ,,П—К". Модерии морал. (Ав. Г«ј« ) Кад од нужде динар узмеш К'о лопову свет ти суди, Презиру те Бог и људи. А макнеш ли хиљадицу? Већ си онда „швиндлер" само Сподобиш ли милијуне? Тад ти на то патент дамо. п. ш.