Starmali

284

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 36. ЗА 1880.

Опробано сретство. Ко отвара своје уши, А на уста локот меће, Тај ће туђу лудост чути, А његову нико неће. (Б 1 . В.)

Допуна новом речнику, <И справљеном у логичном смислу.) Алигатор. — (Дипломата, који саветује Арбанасима, да праве л и г е). Дексикон. — (Лек са иконе). Предњак. — (Који напред иде па њаче). Цврчак. — (Ненамазан точак на колима). Н о т а р о ш. — (Музикант). Корито. — (Све што год не ваља). Постојан Мађар. — (Кад се Словак [Јан] помађари). Бандиста. — (Сентомашанин, који иде у велику биртију, — јер се арендатор зове Банда). Избиште. — (Клупа). Панчево. — (Фабрика натуралног вина). Брчко. — (Дете које се радо купа). С м и р н а. — (Гроб). Посланије. — (Кад дипломација нема никаквог посла.) Новачење. (Кад вармеђски доктори добијају много новаца). Алатура. — (Надничар, кои носи земљу на колицима). Напредак. — (Повесмо). Измак — (Опијум). Минерва. — (Кад кога боли нерв, па одумине). Колосек. — (Сека из кола). Непоколебљив свет — (Господа, која не живе по колебама). М р е ж а р. — (Кад хоће ватра да се угаси). Мекушац — (Човек који има мекане уши). Увиђавност. —- Кад какав ђаволан своју шалу увије у збиљу. Вилајет. — (Саће1ГгићзШск). Ратоборан. — (Кад се свиње у обору међу собом потуку. Страдати. — (Кога уплашити). Фрактур. — (Немачко-турска алијанција).

Балсам. — Игранка без „Беседе," Правилан. — 1лпит из^аИвзјтит. Пасиван. — Маршов. Виделовци. — Курјак, лисица, дивља мачка и т. д. Завичај. — Хартија, у коју је чај завијен. М и л и о н. — Пуж. С и р а х. — Кваргл. Р а з у м. — Лудило. В а р к а. — Званичне новине, а може значити и Чивутин.

Свирала. — Орачи. Слуга — Славуј. Преграда — Шанац. Смрчак. — Време кад сунце седа. П а л а т а. — Плевна. Бачванин. — Пинтер. Планета. — Зла жена. Одлука. — Може бити и сос. П е т и ц а — Пет холба. Д е в и з а. — Тамо де и Фарбл. Настојање. — Метнути на астал печено јагње. Аб.

С а т и р а — Џомба. Чипчија — Ко продаје чипке. Агонија — Агиница. Анализа — Ава и ЈГиза. Анатеме — Анино теме. Антикритика — Кад ко напише против Анте критику. Апстракт — Кад се ко у апсу трактира. Такмаци — Кад ко додирне Мацу. Женијалан — Човек ожењен. Деволуција — Девовање. Доценте — Од 1 Фунте до 99 (ако је слободно употребљавати стару меру.) Кадилук — Кад ко једе лука, па мора да се кади. Колатура — Чака Тима, кад му је у путу мањко коњ, па је моро сам да дотура таљиге до куће. Колосалан — Кола, која се не смеју катраном мазати, већ само салом. Лајикер — Кер, који има добар (сопрански) глас. И-гди-гид.

П и т а њ а. Стављена схарој годнни 1880. У шта је Еише попивено вина, у „здравље" или — у болест? Колико је мађарске деце ишло на науку у српске манаотире ? Је-ли извесни Вук Бранковић ближњи рођак извесним „српским" новинарима, — или им је само ђаво од тетке? Је-ли било кад и хоћели бити кад владе на свету, — која мржњу сеје а љубав жање? Би-ли неки солгабирови гонили тако исто све што је српско, — и да нису били Текелијни питомци?

Раде-ли српске социјалисте племенито, кад се уписују и коче точак оним дружинама, којима је цел, да се пре свега одрже као Срби, па тек са тога темеља да пођу за вишим и напреднијим идејама?