Starmali

.Стармали" излази трипут иесечио. Годиинг.а дена 4 ф. — погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију, Дрну Гору ж друге крајеве 10, — 5, — 2дипара. — Влаеник и одговорнн уредник З.-Јован Јовановић; главнн сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. ПајевиКа у Новом Саду. — Рукониси се шиљу уреднику (Бг. Ј. Јоуапоујс, \\"јеи II. Рга4ег8(га88в). — Иретпдата и све. гато се тиче администрације, штампарији А. ПајевиНа у Новом Саду.

Т а м н и ц а,

Без крајности без екстрема Ни средине нема.

Овај екстрем, — а и други, Можда зато негито вреди, Да трекаљеи разум жладанМоже наћи иут у среди.

Тамница је место пусто Тамница је место голо; Ја је нисам никад, нигде, Ја је нисам ником вол'о. Нит' је' она иком мила, Нит' је она иком сретна! А: често је, — здраво често Недокучна, — загонетна. Тамница је понајдаље И од бога и од неба; — Благо земљи где је нема, — А још блаже где не треба. Свет још нема праве среће,. х!ли има њених клица; А слобода — њено цвеће Та не ниче из тамница. Тамница је мрко место; У њој нема зраке сјајне. Рекао бих створена је Да у њојзи трухну тајне. Тамница је згодно место Да с' увуче у њу ђав'о,

Па да збуни, зашушури Шта је криво шта-ли право. Ал ипак је нека жишка, Која дубље мисли буди, И у оном, који „скриви", И у оном који „суди".

Јест'

тамница свашта прима:

И невиност и пороке; И зато је нека зоља, Која има две жаоке. Хај, тамница прљава је ! (Не слаже се са чистином). Хај тамница ниско стоји! (Не слаже се са висином). Тамница је чудно место, Увек иште, увек зија. Не можеш је испразнити Ни са десет амнестија. "Рекао бих: двоје троје На слободу зато пушта, Да на њино празно место Може примит' других тушта.

Свет још нема праве среће, Али има њених клица; А олобода — њено цвеће Та не ниче из тамница.