Starmali

50

„СТАРМАДИ" БРОЈ

7. ЗА 1881.

Шетња по Новом Оаду. 1_Х1Х. Даклем као што веди најновији „Отмен овет" не ваља више да се каже: л На здравље!" Од сада дакле пазите. Кад мађарски министар збаци коју срнску православну скупштину општинску, а ви не мојте да кажете ; ,На здравље!" Кад православни попови пошљу министру молбеницу, да српски народ мало јаче гњечи, него што је до сада, а ви ако хоћете да будете „нобл" не смете рећи: »На здравље!" Кад дечији лист „Невен" не може да добије у Новом Саду, где има око 1500 за школу способне деце, више од 17 претплатника, а ви немојте да се заборавите, па да кажете : „на здравље !* Кад се у Новом Саду мађарска странка сваки час састаје на договор ради избора посланика, а браћа Срби приређују међутим балове и томболе (само да после нос неотомболимо), немојте ни пошто да возразите ,На здравље!" (Ооим кад станемо после к иј а т и, онда незабрањује ни сам „Отмен свет" да можете рећи: На здравље!). Кад чујете да руске нихшшсте своје поштене реФорме започиау убијањем људи — немојте да им телеграФирате : „На здравље!" Кад читате допис у „Застави'', како неки учитељ у китњастоме Срему разбија децз школској главе, не смете рећи, да је то деци На здравље! Кад прођете новосадском рибњом пијацом и видите оно ђубре и блато, несмете ни помислити, а камо ли коме рећи да је то н а з д р а в љ е. Кад вам ко приповеда, да у Мошорину влада јак диФтеритис, а општина неће да држи лекара, будите уверени да и то није — на здравље. Кад читате, да који бивши текелијанац а сада „благородни господин" приређује непријатељу српског подмлатка и народа свечан дочек, онда се уздржите и само у себи реците: На здравље!" Кад читате, да су „Застави" и „Српском листу" забранили отворено и јавно ићи у Босну иХерцеговину и упутили их да иду сакривени у куверту, а ви се скромно поклоните, али немојте да рекнете: На здравље! Кад већ. и наше сиромашне шваље почињу јако да играју „Фрише Фире", а ви се сетите да „Огмен свет" каже, да не ваља да се виче: „Н а здравље!" Кад се прост свет у бирцузу напије ракије и вина, те се потуче и покоље, онда „Отмен свет" неда рећи: ,На здравље!" Даље нас учи „Отмен свет, к да кад нас когод позове, да будемо с њим у једном „колу," а ми нисмо то ради, онда треба да кажемо да смо већ „ангажован и. в Тако ако би ко позвао г. Јашу Игњатовића, да што ради у корист српског народа, он ваља да одговори : „ЗаФаљујем, ј а сам већ ангажован."

Ако би који наш плебанош, који служи ономе коме не би требало да слржи, умољен био, да мало послужи и св >ме народу, може се лако изговорити и рећи: „Жао ми је, али ја самвећангажован!" Ако би ко коју Српкињицу, што иде на науке у мађарски клоштер, позвао да иде у српску вишу девојачку школу, она би могла, „стати управо и само ногама у трећој позицији и повлачењем десне ноге савити колено колико је нужно" („Отмен свет* стр. 25) „грацијозно" се захвалити: „Врло ми је жао; али сам већ ангажована!" („Отм. свет" стр. 49). (На ово ће одмах „Школски лист" ириметити да је и п ат ријо тично", не патри-одично, јер „одиум" значи латински мржња). Осим тога учи „Отмен свет"да „дугачке уши треба сакрити косом." Ово би ваљало немуш т и м језиком да је написано, како би и дотичне животиње могле разумети. Видите дакле, да и оваке књиге могу бити коме од користи (ако ником, а оно бар писцу и издавачу). Аб.

Моја мила. Имам једну дику милу, Та то вам је сладост сама, Па је љубим „јежедневно" Увек ми је на уснама. ЈГагана је, танана је, Округла је стаса вита, Мирис јој је угоднији Него ружа поносита. Ако седим на дивану, А она ми време крати, Изиђем ли куд у шетњу, И она ме свуда прати. А ја горим па је љубим, Ма ме читав чопор глед'о, А и она г о р и свагда У љубави, мило чедо. Друга би се дика дигда, И у отпор можда метла А она је стрпељива Моја мила — цигаретла. (По Фаусту) Аб.

Зла среКа. А. Ја сам врло несрећан у љубави. Прва ми је љубазница умрла, друга отишла у манастир а трећа је . . . Б, Но, а трећа? А. А трећа ]е постала моја жена.