Starmali

260

„стармали

бр(н 33. за 1б^2.

Телеграми, Из Стамбола. Изасдали смо комисију да по снегу заиара и тиме обележи границе између Црне Горе и Арбаније. Европске силе морају гарантовати, да се тај снег неће никада отопити, — јер онда наравно да ће остати само топови. Из Варјаша. Ми би смо се радо трампили. Нашег главоразбителног учитеља, Ђ. Богосава дали би радо којој општини у замену. Ал се бојимо да нам не пошљу онога из Шида.

„Стармали" у Београд. Честитамо „Виделу" што је изгубило својег вечитог кавгаџију. Не маримо, макар сви , Виделовци" постали посланици, — само да земља дође једном до жељена мира, споразума и журналистилног достојанства.

Из Будапеште Ми држимо, да није иужно журити се са избором надзорника у Текелијануму, јер и тако ће кад тад, доћиваекресеније мртвих; и онда ће оживети сви покојни надзорници, па за што да нађу места своја другим попуњена!

Араби-паша Недиви Збогом, дико, писаћу ти!

Позориште у Сарајеву, Читали смо из новиеа Нова гласа превесела, Да су глумци Сарајевски Представљали већ Отела. Отело је траљав био, За улогу недорасто; Ал за то је, све до краја, Одиграо јогунасто. И у листу Сарајевском Шибају га бичем љуто, Кад не уме ка' што треба, Што се јадан меша у то ! Тога глумца, тог невежу Свак је живи сажалиро, Томе глумцу (тако пише) Нико није аплаудиро, Зар ни онда и>ему нико Са аплаузом не потврди, Кад је реко, кад је реко, Да „у Данској нешто смрди"? Пајкош.

Министарско вајкање у Београду ! Како ћемо тужан скупштину да држимо ! Председник Алекса Пртов због крађе затворен ! Подпредседаик А б е р д а р отишао за посланика у Рим ! А народни посланици неће дадођу наскупш ти н у ! Још ако и Бонту сад на суду искаже штогод, што нам је обећао да неће исказати, онда боље да идемо опет у воденичаре, Клименташе и пензијаше ! Куртала таквог господства ! ! Аб.

Бадава, што је вешт судија. Била јака зима за свакега и за оне под чергом такођер. Кад пролеће ославило а циге ће т согроге судији да моле два лета и једну зиму. Судија се ва ово промисли мало па ће озбиљно онда: „Сасвим имате право, што то иштете и ја ћу то учинити. Сад иде лето, па ће вам онда доћи зима а за овим ће опет бити лето. Ето вам онда два лета и једна зима, идите дакле кући и будите спокојни." Цигани се врате задовољно у своју чергу, да веселу вест јаве и деци под чергом. СМ

Кад му је најслађе. —- Ама, красни мужу, што пијеш толико, т® помисли на жену, на децу, ти ћеш их несретниче баш упропастити. Па зар се ти не можеш као идругиљуди умерити, па остави вино онда, вад ти је најслађе. ,Е кад ми је најслађе, онда већ незнам шта радим." Нек му је на здравље. СМ Пшпта — папишта! Под насловом та§уаг ^огуепућого а рарапа!" (,Један мађарски законодавац код папе") доноси наш локални лист "Ка^у Кјк1пс1а1 ћи"ас16" у свом 49. броју о. г. по нас православне Србе радосну вест, да је наш кикиндски посланик Јоаннович И ш т в а н био је 27 новембра у Риму Џ. да је био 1,2 сата на аудијенцији код папв и од њега искао и добио његов свети благослов. Ову радосну вест јављају и други мађарски и немачки листови и могу вас уверити да је цела исгина. С тога јављам ово иуредништву ,С т ар м а лога", нека и оно обрадујо Штевине православве бираче, јер срамота једа српски православпи листови о томе ћуте. Наши клерикалци, који су лане за Штеву кортешовали и који на народњаке обично вичу да »ви р у ш е правосдавије, могли би сад такође ићи у Рим по папин благослов, да их он умудри како Не бранити и чувати своју православну веру.*) У Вел. Кикиндском диштрикту. Један небирач Штевин. *) Ову вест слагао сам с радошћу и немам с моЈе стране ншпта против тога. Слагач (римокатолик).