Starmali

21

Медицивске новине јављгју, да се искуствои дознало, да бели лук лечи бесикло. Из Вршца пак јагљају, да је од неког доба адвокат Бурваз ирестао пити далматинске ракије, па једе пепрестано бела лука, али нико на њему не може никакве нромене приметити, него је остао онај, који је и пре био. * * * Уједпо јављају одаиде, да и једап муж гопи своју жепу, да ова непрестано једе бела лука, а узрок иије никоме познат. $ * Главном државном тужиоцу врло је жао, што је сибињска порота ослободила уреднике румуљског листа „Трибуне", па да би своме болу одлануо, иодигао је преку парницу против „Заставе". ГГо томе мпоги суде, да ће се ове године заиста српски народно-црквени сабор и сазвати, јер ето власт већ чини припреме за сабор — почела је већ да гони српску пародлу штампу. * Државии тужилап Козма вели, да љему пе би ни па памет пало, да против „Заставе" подигне преску парвицу, да га па члаиак „Омладпип" ппје упозарпо један повосадски адвоват п пријатељ српске автопомије. * * * Српски нотабилитети су се хвалили, да ће много добити од угарске владе, па нпсу добили ништа, него су се само бламирали као пезрели политичари пред својим народом и осталим светом. Српска пак народпа слободоумпа страпка мол^е се у тои погдеду са правом похвалити, јер љезии је оргап „Застава" добио преску парппцу. Види се дакле, да је српско-пародна слободоумпа странка боље уписапа и да може од владе впше постићи, пего што су то потабилитети кадри били. Вл.

Бележнички испит. Председпик испитпе комисије капдидату: Изволпте мп забројати све дужности великог жупана." Капдидат : „Извипите, г. председииче, али ја се ппсам спремао па великог лсупапа, већ за простог бележника. Изволите дакле питати о бележннчким дужностима, па ћу вам ја на питања одговорити." Иосле овог одговора закључи комисија, да кандидату не постави пикакво питаље више, по што је у папред већ уверепа, да ће оп па свако питање умети одговорити. II тако буде исти за бележзика оспособљен, а уз то треба и то још знати, да је кандидат приликом прошлих избора за земаљски сабор стекао себи бесамртних заслуга, те већ по томе мора да има одличних способносги за нотароша. Созвр љонц

П р о г л а сКо год сумња о томе, да сам и ја иарче Србина, ја га (нарочито пред избор) молим, да не прочита моју књигу о Албанији. — (Ово се тиче само бирача мојих* ал бан (Хедервари) може је слободно прочитати и за огледало заденуги.) А. Ђурковиђ.

П у с л и ц е, Кад неће мана (колико би је желио) да пада из пеба, онда | в. тражи м а н е у устројству нашег сабора. (Влажени алчушги и жаждушги, јако ти наситјат се.)

□ Даклем Италија се оружа и полази на ц р в е н о м о р е. (А ја сам више пуга сневао, да ће тек из ц р в енога м ор а поникнути прави и стални општи мир. Још се мој сан може скоро испунити).

О Даклем нотабилитети наши нису се баш са свим одрекли а к ц и ј е — то нам сведочи и њихов нов лист од силних акција, које народ — не даје.

ОО Ал што народ не да, да ће Тиса-деда, рад јачег процепа — из народњег џепа.

Даклем српска комисија вратила се из Лепоглаве 'Ге ће се сада и у Србији по тој мустри зидати велика апсана (Да-ли ће бити који кабинет и за већу господу ?)

^ Сви су листовн јавили да је у Загребу скорице држана беседа „у с п о м е н п о к. ђ Даничићу" само је „Наше доба" јавило, да се та беседа држала „у корист" ђ.Даничићу. („Пашем добу" јамачно се већма допада реч „к о р и с т" него „спомен," па ма како леп био.)

* * * У манастиру Фенеку догодила се д у х о в н а св ађ а. Један калуђер мал није ударио поп Ииколу по д ух о в н о ј г л а в и, својом оштром духовном сикиром-

Д Познато је да су се у пештанској полицији откриле неке азијатско-т у р с к е прилике. Сад је у Пешти за главног канетапа изабран неки г. Т б г- о к. Дај боже да овај хомеоиатичап лек иомогме!

Неколико финих речи и израза, којина се одлнкује „В^гдедо" од других (нешколокапнх) пиљчрпца. 3 в е р а д. — Д и в љ а ч. — Ш т е н ц и. — Ж и в отиње. — Крволочко дивјаштво. — Зверски покти. — Дивљи урлици. — Разјапљене и запенушене чељусти. — Дивљачке теоријеИ т. д. Ово се све налази само у једном чланку у 21. броју „Видела". — Из ови се речи види, како се „Видело" јако труди, да буде увек писано у духу данашње владе Србијанеке. (Препоручујемо „Брки", да се и он по каткад осврне па ово неисчерпајемо врело владајуће углађености.)