Starmali

331

једном речв: пошто у то доба наступа право благостање владине сгравке, предлажем: 1. да се изборно право протегне од сад на све чланове земље, ла и на жене и деду. 2. Да избори буду сваких 6 недеља једаред." И ако се то усвоји, овда ћемо ми сви уз владу, оеда еам никад неће долазити егзекутори; чиновници ће бити с нами учтиви и уљудви, а биће непрестано лаприкаша и пића за сваког у изобиљу Тако нећемо ее морати бринути, шта ћемо и како ћемо. Ето то нек Тиса усвоји, па онда гилт, сви ћемо за њега, Кад је већ паприкашки, нек буде сасвим ваприкашки. Ал за тањир паприкаша у пет година једаред, не можемо бити уз владу, јер због тог тањира палрикаша, одоше наши овди и волови. _ј_

Код нас Герман. Сад ће Мрашу доле. — Има ли боже реда у свету ? * # * У Бечу ће излазити нов илустрован лист Немања. Ако буде добар, видићемо хоћел умети да сједини претплатнике из оних земаља, које је негда ујединио његов — имењак. * * * У Србији се усљед промене владе многом волу смркло. А многа свећа је засветлила. — Зеали смо да ће таво бити. * & & Скоро ће бити 12у 2 година како влада Тиса. То је половина од 25. Ио становништву Угарске је већ сад горе, но да је добило »25". _ ј_

У ж т ж п ц ж. Кад је Гарашаеин пао, знали смо да ће суцати. Ео шишљасмо само од једа, а не и из револвера. $ X * Гарашанин сад иродаје своју Еоденицу. И право је. Види, да од сад неће више нико терати воду на љегов млин.

Герман је отишао у куику. Ако га купе, добро је. Нами ј врло јефтие. •%. * * Кажу да ће Гермаи мо:::да и у И ш л. Та добро Ишл, ал да се на врати. * * У Србији је Мраша „именован" за мигрополита. стражар од чуда се нрекрсти ! . . „Ао ! угурсузе један! како се иогоснодио ! . . А отојич ме моли и преклиње, да му узајмим пег форината .4 . . Чекај се само ! Запаприћу ја теби ч^рбу! . . . .,Ко го луаа као бесан ? — раздера се сад и отвори врата од ходника. — Иред врагима је стајао чича Груја са својом Јуницом. — Дошао да се тужи на онога код малте, што му је млого наплагио, па му <5ило дуго чекати, те куцн'о на врата. — „Хуло безобразна!!" — дере ;се стражар на њега, — „зар не можеш чекати?? Шта ћеш овде, ха ? . . Таки се вуди на поље, док те нисам . . . !" — и чича Груја излети на иоље, да мал' врат не сломи ! — „Хао! сто му мука! Ала је горопадан!" . . — мунђа чича Груја измичући, и јуницу сироту за собом вукући . , . Али јуница се нешто усићила, на не ће да макне. — „Бре, хоћеш ли ићи?!" ззродера се сад на њу чича Груја, — „ хојса ! !! хо!!! Та триста ти вера!!! шта си се и ти усићила!!! 1 ' — и богами ирилична норција батина, буботака и псовке паде на невину жртву — — беле хаљине госиођице Јулчике! Ко зна, драги читаоче, да ли и твојим непридикама, здоје те кад-кад задесе није узрок: каква балска хаљина, илч бар каква сукња ? ! Сее је могубе! По кемачком Др. Казбулбуц.

Ћира. Сад за цело више колајну Св. Саве неће добијати људи од багре Анђелићеве, ђурковићеве и Павловићеве.ЈЈ Спира Како можеш тако што и питати? ЦЋира- Та не питам брате, него кажем, Јер ово је влада с а в е з н а, а та за цело и вољу

Св. Саве з н а, и људе Саве достојне зна.

Ћира. Јеси ли чуо шта је кукурекнуо бечки в Кикирики* о краљу Милану, и то баш овда, кад је овај био гост нашег монарха ? Спира. Нисам чуо. Ћира. „Кикирики" рече: в Ако краљ Милае хоће да докаже звоју лојалност према Аустрији, треба (као оно Пирхлер), да се успужа на врх куле Стевавове. Спира. Ама човече, та то је здраво в и с о к о. Ћира. Јесте. Стеванова је кула здраво висова, али „викиривиов" виц је здраво н и з а к.

П у с л и д е, ј 4 *. У Енглесвој је била велика прослава. Једна жена одржала се кроз педесет година чврсто на своме високом месту. За то време попадало је стотинама бркати људи и са нижа места, а ова жена остала ; врепка и здрава. Види се шта чини добра вонституција.

6). Уставна слобода (у Угарској) то је оригинал, воји се само катвад само параде ради износи да се излуфтира. Али при избору пославива главву улогу не игра оригинал, него вопије (ко пије.)

□. Негда смо се смејали оној словачвој пееми: Корав корав, за кораком, « Србив мора за Словаком,"