Starmali

СТАРМАЛИ" БР. 24. ЗА 1887.

191

Снаш Јула. Господине доно, дошла сам да вам се тужим. Мој ме Андрија непрестано туче. Свештенив. Притрпи се Јуло кад твој муж увиди да тај лек не помаже. он ће и сам престати. {р^ 1 - Све дужнике наше, којима са данашњим бројем цедуље шаљемо уз ознаку колико који дугује, учтиво молимо да сваки свој дуг подмири у најкраћем времену. Нека сваки помисли даје издавање новина скопчано са великим, разноврсним трошковима. па кад ми ове кад и кад на штету своју морамо да подмирујемо, правоједа нама плати сваки, који новине прима и чита Ииаче мораћемо у листу јавно по именце свакога позвати који то не учини у року од 14 дана. Не желимо бруке, али мораћемо учинити, ако дотичпи неће да своју дужност учине. Зато поновљено молимо свакога, ко данас у своме листу цедуљу нађе, да исту пажљиво прочита и свој дуг пошље. Такођер молимо и све оне, који пам што за овај лист од прошле године дугују, да свој дуг у иајкраћем року подмире или да одговоре ако су коме што у име тога дуга за наш рачун платили. Сваки од оних добио је карту колико и за које време дугује Нека нико не чека, да га још и другим путем за овај дуг опомдњемо. АД МЗНИСТРАЦИЈА . СТАРМАЈ10Г. * Новије Ењиге и листови, којк уредништно добија у замену. Дабро-Босанскн Источник. Лист за дрквено-просветне потребе српско-правосл. свештенства у Босни и Херцеговини . Власник и изд. АЕМ. конзисторија. Уредник Иик. Г. Лалић. Излази у Сарајену једанпут у месецу. Цена 2 фор. годишње. Библијске нриповетке из старог и нов. завета за Ш. разр. осн. школа удесио С. Коњовић учитељ. Сомбор 1887. Издање књ. М. Каракашевића. Цена 20 новч. Црна Индија приповетка Жила Верна са 16 слика. Нревео Јован Марић. издање Августа Фукса у Новоме Саду 1887. Цена Је 80 новчића. КЉИЖЕБНА ВЕСТ. 3111> Први калекдар за 1888 годину Сад је баш изишао из штампе: „ЦАРИЋ" МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРЕСТУПНУ 1888. Цена је 20 новч. или 40 пара динарских. Препродавци добију за готов новац комад по 12 новч. ввГ" ЗА НРАТНО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ: -фв „ОРАО" ВЕЛИНИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1888. ГОДИнУ, који је богато урешен најновијим и најлепшим сликама уз најодабранији и разноврстан садржај, као и досад што је доносио Ми смо се нотрудили да овај најјвећи буде и за 1888. год. најбољи, најлепши и по томе најје фтинији српски календар, као што је то и до Јои се могу добити сви брзјеви ,

сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „ОРАО" најбоље потврдити, а ми ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошњим комисијонарима, који нека се изволе унапред пријавити колико којег календара да им пошљемо. ТПТАМНАРИЈА А. ПАЈЕВИТхА у Н. САДУ, издавалац „Орла" и „Царића".

ШКОЛСКЕ КЉИГЕ КОЈЕ СЕ МОГУ ДОВИТИ У ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИЋА У Н0В01САДУ Буквар са сликама за срп. осн. шк. ново издање 16 н. Упутство уз буквар за онсновне школе 10 „ Црквено слов. буквар са читанком ново издање 16 „ Читанка за други разред српске осн. школе 24 „ Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 „ Читанка за четврти разред срп. осн. школе 34 „ Читанка за први и други разред нижих занатлијских школа, тврдо укоричена, 306 стр. 90 „ Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 п » » ч 4.-ог „ „„ 8 „ » V » 5.-ог „ „ „ 10 џ » » г, 6 -ог ,„8„ Воологија за учитељске и више девојачке школе 80 „ Апос/гојш и Еванђеља у празничне и недељне дане, преко целе године с преводом српским и са 24 слике од епископа Платона, за школску и домаћу потребу има 292 стране 80 „ Наука из светог писма (за писање и на изуст учење) у основној школи — — — — — 10 н. Изж Часослова (упрлжннш вх чтемТи цбрковнк1\*х книгх кх о^*потревлЕнТи> ва иар. о^*чилнц1а\*& 9 н„ Извод из српске граматике. Својим ученицима саставио Ј. Живановић. II. издање — — 30 „ Немачки буквар за основне школе, по разним изворима израдио Стеван В. Поповнћ епархијски школски реФеренат — — — — — 16 „ Општи земљопис за српске народне школе у Угарској, превео по Кутнер-Мајеру и попунио Ст. В. Поповић епарх. школ. реФеренат са 9 слика и мапом уз ово иде додатак: Наука о глобусу и мапама — — — 25 „ Један пут један — таблица на тврдој артији — 2 „ Историја Угарске, са уводом у историју света за ниже разреде средњих школа написао Др. Фрања Рибари, с мађарског превео проФ. Милан А. Јовановић. Свеска 1 60 н. „ II. .... 60 , Велика катавасија 1. — „ Мала катавасија 20 н. ђимнастичке игре са сликама. Део I. 1.— „ Одабране народне несме за учење на изуст у срп. основним школама друго издање 10 „ Дисциплинарна правила за учит срп. осн. шк. 10 „ Стармалог" од почетиа до данас.