Starmali

168 „ОТАРМАЛИ" БР. 21. ЗА 1889.

тељску школу. У њој се, посведневно по лва, а у зимње доба и по три часа у вече, уче деца, младићи па и одрасли људи, што из српских крајева ван краљевине долазе у Београд за разне грађевинске и друге послове, а који су живи проносачи ерпске свести, српскога језика, српеких обичаја и осећаја. Број ученика Светосавске школе био је ове године до 140 2. Друштвени „Пансиона т", у коме се издржавају и спремају за учитеље и наставнике младићи такође из крајева српских ван краљевине, а којих је 32 иа броју. Предавања у Светосавској Школи држана су а држе се и данас у теразијској основној школи. А за пансионат морало је лруштво узимати нарочиге станове у најам. Главни одбор друштва Св. Саве одлучио је, да за ове две установе, као и за друпггвену библиотеку и канделарије друштвене управе, подигне нарочиту зграду : „ Светосвски Дом и . Према својој намени „Светоеавски Дом" мора бити зграда већега размера. Она ће бити подигнута на друштвеном плацу и Душановој улици. Полагање темеља мисли се извршити још у току месеца јула. Главни је одбор приредио л у т р и ј у, за коју еу срећке већ скоро растурене, а чист приход њен — који у повољном случају може бити 12 до 15 хиљада динара — вамењен је подизању Светосавокога Дома. Сем г Јога, управа општине београдске добила право на бееплатно вађење камена и песка; она је добила и потребну грађу за кров, као и тријестину хиљада ц и г а љ а од појединих родољуба. Па како све то јсш нису ни приближно довољна средства, која би била потребва за довршење те велике зграде, друштвена управа, немајућв права на трошење сталнога фонда друштвеног, морала се одлучити на овај корак : дасе обрати српским родољубимаи пријатељима српске мисли и јединства, с молбом, да јојсвојим добровољним при лозима притекуупомоћ. Управа Друштва Св. Саве апелује на српску свест и српско родољубље. Она је убеђена, да Светосавски Дом, што већи и величанственији, и треба да буде подигнут српским родољубљем, те да он остане потомству видљиви доказ данашњих патриотских напора, доказ нашега делааа и паших тежања за јединством раскомаданог нам племена. Родољуби ! Не пожалите жртава за овај узвишени циљ. ДСС. Бр. 819. 1. Јула 1889. године у Београду. Тајвик: Председник Друштва Св. Саве: Ср. Ј. Стојкови^. Свет. Николајевиб.

Изашла је из штампе књижица: СРБИ 7 УГАРСШ МН1П Л УНГЈА МАЂАРСКА РАСПРА8А МИТЕ ДУЕИ1А пракАЗ Ивана Иванића Цена је окој књижици 10 пара дин. а продаје се у уретништву „Одјека" и у београдским књижарама. Наручбине са стране шиљу се Ивану Иванићу, новинару (уредвиштво „Одјека" Београд, Обилићев венац бр. 4.).

Пошт. лађа од 8. марта

1889. до даље наредбе.

Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН, ТИТЕЛ: свака дан у б 1 /^ сати после подне Из НОВОГ САДА за НОТИСКЕ СТАНИЦЕ: сваки дан осим петка V б 1 /^ сати после подне. ИзНОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: свакидану 5 1 / 2 сати после подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у б х / 2 сати после поднс. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ: сваки дан у 10 1 / 2 сати пре подне. ОДПРАВНИШТВО. О Г Л А С И.

ФРАЊЕ ХРКСТОФА ВЛЕШТАВИ ЛАКЗАПОД без мириеа, брзо се суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковаље патоса. Собе поеле 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и маене) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутетво за употребу налазе се код стоваришта Фрања Христоф, Берлин и Праг. 3-6 Проналазач и творпичар правог блештавог лака за под. Отовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића.

Ја Ана Чилаг

са мојом 185 цежтиметара дугом див-лоредеи-косом, добила сам је 14-то месечном употребом помаде, коју сам ја сама пронашла. Ова је номада једина помоВ против опадања коее Она уиапређује растење косе и јача власиште Код мушких проузгокује брзо и снажно растење бркова и браде, и у опште даје длачиди већ после кратке унотребе природну сјајноВу и лепоту, сврх тога чува је до у најдубљу старост од преране оседелости. Цена је једне тегле 2 ®ор Разашиљање дневио на све стране света одмах по плаЕеном готовом новду или унаточ (Роз^паоћпаћте). С511Ж & СОМР. ВиЛарен!, Коп1§8§а88е куда треба све н^ручбине слати. При наручбини од 6 тегли на више 25% пОнуста .и нлаЕена поштарина. 11—20

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИ1А У НОВОМ САДУ.