Starmladi

Стр. 32.

СТАРМЛАДИ. —

Бр. 4.

Једно писмо Ћурђа Црнојеви~ћа! № ) „От нае Христољубиваго и многострадал наго '1.'>у|)1>а. господара Зети п васе поморскнје страни васем властелом велим п малим и васем људем богохранимаго града Оногошта сирјеч Никшића — цјелпв и поздрав. И да буде знано, како разумесмо о иекуству заморскпх људеј о печатаппји књиг јешче ва љето от сотворенија мира 7001, јеже јестот ваплштенпја Бога Слова 1493. И како отачаство наше тјеснпмо бпваше

силамп

агаренскимп, и како супостат а не брат како да вам кажемо, — од прилике,

наше н част

вЈерностп султану агаренскому,

п

људе| како

отврже се от наших преда осирјехом. Но, номоштпју Боигијеју и великаго угодника божија светптеља Савви васемп силами трудихом с-е и обретохом печатњу књижпу и л>удеј печатпому пскуству вједуштих. И како сс напечата књига „Октопх" ва Обоје. И како се раширп и процвате књига п просвјештеније србскоје до данас. А вп, људпје Оногоштане, властеле велици н мали, влас.п, отјјОЦИ и себри по васех сслех н ваеех окрст Оногошта лица априлпја чиела 9. сего года с.а јаростпју великоју прпДосте где књиги печатајут се п разорпете дјело руку мојеју аки Тит безбожнн пгго разори Јерусалим и храм свештени. 11 како рапумејет светптељ наш велики п убпвајет се по чадех својих п слзами горкимп залпвајет се. И како прпде к пама Атила, цар Хунов и како разуме за еатворенпја ваша и обрадова се ва душп својеј велми. „И како Атила цгр расточи похвалп многпје васем вам људем Омогопгганем велицем н малим за продолженнје работи јего. „И како дојде Синан-паша и како разуме за подвиги ваше и вазвесели се ва душп е.војеј и расточи вам похвала многије. „И како обрече Синан паша ходатајс.твоватп пред властију ва I»јелпграде, да се наградет орденп великими светитеља Сави најдостојњејшп кир г 1.')у::а и кир Лазар, а ордени малими васи прочи бивше ирп разоренији. „А књигу сију госпоства мн ппсах, како се покајах о грееје, што обретох из чуждпх земљ нскуство о печатанији књнг и што предадох вам искуство сије, вам, најдостојњејшпм посљедником Атилп Царја. 7415.

Дано

ва љето

Ђурађ, многострадалац" (пз архиве Абул-Абаза).

Рукоиис и интериуикт1,1]ја измеи>ена.

0ДГ0В0РИ УРЕДЈШШТВ ./. М. у К. Што се тиче. тога ми смо готог.н у цркви на причешће се заклети, да ми нп од кога једне паре нпсмо прпмнли нптп прпмамо,. алн је света нстина, да они не би смели таку заклетву положитп. Л' осталом баш ових дана ее опет показао рог од јаеала: железнпчки оглаеп//. Л. у С. Ми верујемо да вам је неко река >, да ви имате дара за писање песама, али верујте да вас је дотпчни слагао. И то крупно слагао, ) моргењача што данас. лаже. Али ако вам је баш жеља, да р видите штампану, пошљите је на „сметиште појезије«, вршачки „Продол^уб«, па ћете још и хонорар добитн, а ми ћемо је после отуд већ прештампатп под рубриком „Из гњаватореке појезије. Л. Н. Умољавају се свп, који наш лпст до бпјају и читају, програм лиета одобравају, да буду тако љубазни па да ее п онн с пама па шале н пошаљу претплату, на бнло две круне па четврт, илп 4 к. па пола године. а не ћемо се срдити ако неко учпнп впц па по1пал>е па целу годпну претплату, као што с.у п. пр, Геца Дун ђерекн па п другп нашп „родгљубп'' 8 , парочнто повосадскп —- учпнпли. Ина^^кутншне —више нема. Ако неко баш во.ш мДНр1 нека се обратп на земунску добпјатп лист бесплатно, п уверптп се да јетај лист баш добар, а што је најглавннје, јефтнн.

чнта новине, ^ 1 ародпозт на пе

Дао

сам

У

игга

мпу књпгу :

Просветни надничари хумористичие прџчпцо пз путујуНпх глумаца. Цена је књизи 1 круна. Скупљачп претплато добпјају попуста у књпгама, тако да ко скупи : 2 претплатпнка, добија 3 књнго 4 57 И 6 „ 10 „ „ 15 „ Нопац со шаље на дооппчарско друштво „Браника" — за рачун Петра КрстоиошиЋа, Нови Сад.

живота

Г)0°/

„Стармлади" излази сваког 1-вог и 16-тог сваког меееца. Рукопиеи се шаљу на урсдништво. Претплата се шал.е на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (1ЈјуЈс1<5к), Хаџић Светићева улица број 8.

УРЕЋУЈЕ: стармлади.

Одговорни уредник.- Петар Крстоношић,

Власник и издавалац: М. Крстоношић.

Штампарија д. д. Браника, Н. Сад.