Starmladi

Отр. 146.

СТАРМЛАДИ -

Бр. 18.

Моја месма. Још у груд'ма срце клонуло ми није: Душа ми је снажна. Залуд тешке муке 0, свикла је она тешки бој да бије, Жилаве и чврсте још су моје руке. Ја задршћем само када из далека Чујем јаук оне гомиле што страда, Потреса ме тупа од ланаца звека... Ал' верујем ипак: дан ће доћи када Загрмеће поклич тол'ких милиона, И к'о тресак грома попуцаће ланци ! И тај глас ће бити к'о звук тучног звона ТТТто на буну зове. Дубраве и кланци Одјекнуће једном песмом величајном, Песмом што мирише на крв и слободу; И нови ће двни тад у руху сјајном Синут' јадном целом иотлаченом роду. И моја ће песма тада друга бити: Грмеће ко снажан глас убојне трубе, У један ће с акорд с ратном хуком слити, Биће одјек оних што слободу љубе. Тад ће песник грмит' гласом силног Бога И одјек ће бити целог поколења, Заборавив своја сва страдања многа Гинуће, да другом питражи спасења. Дотле песмо моја певај сетним звуком Патњу, јад и боле прегажених људи, Њина мрка лица, као меком руком Милуј тоилом речи и чувај од студи. Певај љубав жарку, чежњу, слатке снове, И стрпљиво чекај на меканим груд'ма Да нас тучно звоно у борбу позове, У крваву борбу са ропством и људ'ма. Милутин Јовановић. Дииломатска аолиција. Једног пијаног прати гајдаш кро-з дунавску улиду, који се ужасно дере. Полицајац излази пред њега, заустави га са речима: — Хеј ви, знате да је улицом забрањено свирати и певати? У исти мах појави се из променаде једна руља мушких и женских која иде из бербе уз ужасну цику. дреку и певање. — А како они ? — запитаће опоменути полицајца. Полицајац у врло важној позитури озбиљно одговара: — Ни они нећеду дуго ! Стармлали.

МетаморФоаа. „Застава". Народ ће да бира патријарха. Алмажани, либерали, самостали, клерикали и друга различија не престају клеветати радикалну странку да ће она тобоже гласати на владиног кандидатЈ Лукијана. Ко познаје несебичност рздикалне ст^анке, која је увек о народу с народом ишла, мора се згадити на ту измишљотину Али све једн > за дан два је са бор и онда ће утерати у лаж сва та различија, јер ће народ рећи своју. Корак у натраг. Дубоко поклоненије Векерлу „Застава". Народна радикалпа странка изабрала народног миљеника Гаврила Змејановића. Народ одушевљен. Само т^лија и различија иокуњени. Радикална странка осветлала образ Корак у натраг. Дубоко иоклоненије Векерлу. „Застава" Усљед клевете ^Србобрана" и „Браника" није народни миљеник потврђен за патријарха. Наши прваци отпутовали у Пешту. Д .6 оео поклоненије и и ч у руку Векерлу. „Застава". Народ ће бирати кроз који дан питријарха. Кога видићете Народна права морају се пошт.^вати, ма колико нам озго иоручивали и наметали свога кандидата. Радикална странка није и неће бити издајица свога рода Жвви била па видили! Дубок поклон Векерлу и љ^бљење у чизму. „Застава". Опет је осветлала образ радикална странка и изабрала народнога Шевића. Али хв>:ла Богу он је захвалио. Шга сад? В*дићете. Толико стоји: Векерловог Лукијана никад. Опет јурњава у Пешту љ)бљење где се не љуби Пауза... Марш! * „Застава". Брзојав. Карловци. Данас изабран за патријарха већаном гласова Лукијан Богдановвћ (Ништа више за телиће). Народ иита брзојавно које изабрао патријарха Лукијана? И где јебила радикалиа странка кад су алмажани клери*али либерали и само стали могли изабрати Векерловог кандидата Лукијана? „Застава". Одговара телићима: Време је изабрало !

Деца. Учитељ пита цео I. разред: Ко зна да каже што је то мађарски ггг? Већина подигла прсте а међу њима и неми Сава. 5'читељ: Но Саво, шта је то иг. Сава: Мо .. о.о лииим .. урр... ка.*) Миладинка. *) Кобасица. Пр. Ур. „Ст."