Starmladi

Бр. 19. и 20.

СТАРМЛАДИ -

Стр. 161.

Зашт' два ока да имамо? (Пеема коју и деца знају у I. разреду. ЕГосвећено Црном грофу — на штудију.) Зашт' два ува ди имамо А тек једна уста само? „Више елушај, мање збори, За то творац тако створи;" Зашт' два ока да ииамо, А тек једна уста само ? „Мудар човек више гледи, Ал' о свачем не беседи!" Зашт' две руке да имамо, А тек једна уста само „Више ради, мање једи, Мудри творац све уреди!" # * Ниси Боже, ниси знао, Ниси право све нам дао, Ал' хвала ти ипак Боже, Што т' заменут други може, Да заврши он бар смело, Несвршено твоје дело, Тебе Боже да поправи: Троје уста да направи! Гроф Андраши — мудра глава, 0 слава му, слава, слава! Једна плурална глава с троје великих уета.

То је друга ствар. — Куда хако журите? — На погреб! — Па имате још времена! — Е да богме! (Вади сат.) У три сата је заказан погреб, а сад је већ десет минута прошло. — Та кад вам кажем имате времена. Стићи ћете и у пет сати. — Како то? — Тако лепо. Учитељ Ружић тек је сад отишао код „беле лађе" да се биљари, а док он сврши партију и док га ђаци с рипидама на|у, биће и пет. У осталом није доцкан ни онда. Неће се мртвац охладити. — Е ал' неће он и његови ђаци погреб обавити. — Е, то је друга ствар. Онда пожурите, јер ћете закаснити.

Поглед на бугарског „цара" озгоре и оздоле.

Стардолади: Но и овај је израдио ствар — на чисто.

Свој своме. — Имају право наши покреташи, кад веле да не треба свој новац туђину дати, нити пунити туђину џеп. Пре сам све код чивута пазарио, и то још за готов новац , а сад лепо пазарим код свога — па на вересију,

О г л а с. Због оскудице у простору, продаје се један најновије фазоне модерни шешир. Свега је једва метир кетара широк обод а капи*» за главу нешто мањи од обичне вешкорпе. Ближа извеш&а даје : Шашава мода.

Логодио. Говор је о мађарској речи ^ошћ. Већина деце дигла ирсте. Учитељ: Но устани Павле па кажи : шта је то ^ошћ ? П ав ле: То је . . . то је гомбоц. Миладинка.