Starmladi

Стр. 20.

— СТАРМЛАДИ

Вр. 3

Радујт^ сја ... Најамник се осилио И настали дани тешки, Спремају се да униште Народ српски — род витешки! Радујте се подле душе, Ниска иосла и заната, Та С р б и н а сада гуше, Добра ће вам бити плата. Радујте сја и вампири И измети људског створа, Из душе вам злоба вири И од пакла, црња, гора. На посао клеветници, Па клевете журно кујте, Диж'те хајку против Срба, 0 глави му сложно — снујте! Нећемо се понизити, Нит' гмизати као црви, Јер српско ће име бранит, Срб последњи, ко и први! И љубећи отаџбину, Као верни синци њени, Бранићемо наша права, Братском слогом загрљени ! Вешала нам диж'те звави, Бало је и црњих дава: Ми стојимо ко Титани, Сред попрвшта и мегдана! * * * Радујте сја, јер весеље Трајати гам неће дуго, Иза мрака, зора свиће Ново д о б а времедруго! Загорски.

ЈЊегов густ. Отац пита малог Јоцу, гата би волио да му за Божић донесе рода: брата или сестрицу. Мали Јоца ће се мало замислити — те ће у једвом рећи: — Ја бих најволио ждребе! Божа.

Будући „српски краљ" — у комендији. Бечке и пештанеке штуцоване ноиине, чешће су пута сиомињале претендента на српски пре сто у особи — неког копила Артемвзе Христи ћеве. И заиста штуцована штампа је имала право, ових дана је заиста то копиле поотало кра љем — али у комендији, у Нешти. Једва једвом да је и штуцована штампа увидела да је њ^н кандидат — за к о мен д иј у а не жраља рођен.

Добровољан рад. Неколико радикала-адвоката пријавило се да ће бранити православне Хрвате-самосталце, који за Српство робују. Пријавили се дабогше тоНг ргоргхо. Кога самосталца ие утуче тамница, тога ће трошковник браће радикала. Постићи ће се и тако оно, што друштво око многомучне „Заставе" жели. Брзојавно је упитан радикал адвокат Мушицки : колико је извадио предујма у ходошкој парници. Толико ће у име осталих затражити од самосталаца браћа Жарко и Миливој. Кад је Јаша чуо за овај братски корак, рекао је: сасвим добро Кад се није могло друкч:ије, моћи ће се и овако.

Учтиво МОЛИМО: свакога без разлике, да нам јави најбржим путем име и презиме сваке пропалице, за коју зна или за коју чује. 'Го нам је нотребно, да сва та имена пришијемо Политу. Ми смо у неприлици; ми не знамо лгга би већ почели с тим човеком. Клеветамо, грдимо, лажемо, оцрњујемо га. ал све бадава. Не можемо га ућуткати. У најтежим часовима он отвара ватру и брани Српство на угарском сабору, — оп онако стар поред наша три цела и два половна члана, који су за кратко време достигли савршенство у ћутању. Молимо дакле свакога, да иас таком сарадњом помогно. Захвалан ће му бити и главни и сви сноредни уредници , Заставе" . Телеграки. Загреб. Пошто је полузваничва „Застава" отпочела нападати Рауха, овладало је овде мишљење, да ће бан Раух — зацело ускоро п а с т и. в. кикинди. Најновији телеграм. (Стигао после машинске ревизије). Кикинђани опи из Хиђошког краја свечано иснратили Јашу из Квкинде Кад је Јаша био на крај вароши а он хтео да се опрости Хиђошана, но 1 ни су му рекли: не, ми ћемо вас нратити све до вешала!*ј

*) На крчј К^кинде, према Хиђошу, ииа брежуљак на ком су у 48. била подигнута вешада. Пр. ур. „Ст."