Starmladi

Бр. 21. и 22.

— СТАРМЛАДИ -

Стр. 175.

треба овај лист да претплаћују у више примерака — а п најсиромашнији Србин може малену претплату тога листа плаћати. Излази сваког месеца једанпут, а стаје свега за добротворе п утемељаче 2 круне, за помагаче 1-20 круне, а за све остале 3 круне. Пека је свима и свакоме препоручен, јер сваки новчић за њега дат — дат је за народно просвећивање. Уредништву нашега лиота стигле су ове,књижевне принове на приказ: „НОВИ ОРАО Ј велики илустровани календар ва 1910. год. Цена 1 круна. Издање књижаре Световара Ф. Огњановића. Као и лањске годиме тако и ове године — календар је у главном добро уређен, а штампа лепа и чиста. У календару има и лепих илустрација а и садржина је тако удешена да је народу, којем је углавном намењен приступачан, без оних уобичајених кадвња и „уздизања" — појединаца као што то бива по неким „политичким и ,.књижевним" — календарима. Кад се узме у обзир да уредник календара није ни проФесор ни „одличан" књижевник — него скроман раденик, мора се свака хвала одати — овом календару, који се сваке године све више труди да назив старог календара „Орла" —оправда. У СРПСКИ КОМПАС" — податци о срп новчаним заводима у Аустро-Угарској. Година I. Издаје и уређује Јован Вучковић, књиговођа штедионице у Ст. Пазови. Ово је у нас додуше нова, али толико корисна књига, да би неопростиви грех био — да је и један наш новчани завод не набави, а тако исто и сваки индуетријалац, велики трговац — треба дч ову књигу набави — Срамота је ако и један наш новчан 8авод откаже вредном и марљивом уреднику претплату, јер тај труд који је у ту књигу уложио заслужује малу већу награду, него што ће писац са издањем исте књиге постићи. Досвда је на жалост више новава укожио — него извадио. НедаЈте да ова корисна књига већ у оном зачетку увине!

Дошла нзм је до руку књига; „СНОВИ МЈ1АДИХ ДЕВОЈАКА/ Приказ у сликама са говором, певањем и свирањем. Написала Јулка Ћурчићева. — Ми смо о овом деиу већ једном у нашем листу проговорили, препоручивши га нашим дилетантима, као врло згодан комад за старије ђаке, о разним свечаностима. У комаду се врло живахни ч позоришним језиком, у8 добру позоришну технику. приказује снови младих девојака, после свршених ,школа. Једна девојка тежи 8а уметношћу и с њоме скопчаном славом, друга за социјализмом, распростирање начела једнакости, правде и потпомагање невољних и бедника, — а трећа за миран брачни живот. Њихов говор, пун појезије у прози, да их је милина слушати, а нарочито у живој речи позорнице. А све те њихове снове, изговорене једром садржином, видимо у дивно смишљеним сликама: „Ђа чки ж и в о т." „Збор социјалан." „Концерат." „Увенчавањ» и и „Сватови.* Књизи ј® цена 50 потура. Добија се код писца, гђце Јулке Ћурчићеве, учитељице у Новом Саду.

= НОГРЖВНО ИОДУЗЕћЕ == и етовариште надгробних епоменика ИАЈЕ МАРКОВИЋА у Н. САДУ у средини дунавске улице, телефон број 168. филијала: погребно подувеће „Конкордија" пређе Ђуре СтојковиЋа, ћурчинска улица број 15. Држи вавда огроман избор сваковрених камених надгробних споменика. Натписе иврезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики из' ор мртв. савдука, венаца, покрова и целокупне опреме ва погребе. Цене строго солидне а послуга најтачнија. Многоструко одликована ИЧГ*" Постоји од 1860. године. —ФАБРИКА НАМЕШТИЈА И СТОВАРИШТЕ НАСЛЕДНИКА НИКОЛЕ ДУСННГА у ^овом Саду Хансна улица бр. I. преко пута од српске основне народне школе препоручује своје велико, богато сортирано стовариште намештаја за спаваће собе и трапезарије, као и свију врста тапецираних гарнитура за салоне у сва ком стилу по јеФтиним ценама. Даље: шифорера, кревета, столова, ноћних и за умивање, орманчића, креденца, дивана, огледала, мадраца, столица. С Л И К А, -да у тамној и политираној изради а солидној каквоћи и са врло је®тинвм ценама. Избор у ћилимова, простирачима у завесама. Препоручујемо нашу нову уређену радионицу са машинским радом. за израду свију врста намештаја ио жељи. Солидна послуга! — Јефтине цене! — (0 солидној послузи најбаље референције.)