Starmladi

Стр. 32.

- ОТАРМЛАДИ —

Бр. 4.

Тата нише брзо, брзо, без поправљаља и заустављања, једва доепевајући да прелиетава етране. Попрсја и слике знаменитих писаца гледају на његово перо, што брзо трчи, не мичу се и, чини ми се, мисле: „Охо, брате, како си се ти то извежбао!" — Пст! — шкрипи перо. — Пст! ; — кажу писци, кад се тргну заједно са столом од случајног ударца коленом. Наједном Краснухин се исправи, оставл.а перо и ослушкује... Чује једнак монотон шапат... То се у суседној соби кирајџија, Тома Николајевић, моли Богу. — Чујете! виче Красну^ин. — Можете ли мало лакше да се молите? Сметате ми да нишем. — Пардон... — плашл.иво одговара Тома Николајевић. — Пст! Исписавиш 5 странчица, Краснухин се протеже и гледа на сат. — Боже, већ је 3 сата! — стење он. Људи спавају, а ја — само ја морам да радим! Растројен, сетан, нагнув главу у страну, иде у спаваћу собу, буди жену и вели јој уморним гласом: — Надо, дај ми још чаја! Ја сам... изнемогао! Пише он до 4 сата, а радо би писао и до 6, да се није исцрпла тема. Кокетирање и пренемагаше пред самим еобом/иред" неодушевљеним стварима, далеко од скромног ока, што надгледа, деспотизам и тиранија над малим мравињаком, судбом баченим под његову власт, сачињавају си и мед његовог бића. И како о^ај деспот овде, код куће, не личи на тога мајог, униженог, ћутљивог нерадовитог човека, коуа смо ми навикли да видимо по редакцијама! Ја сам тако измучен, једва ако заспим... — говови он, лежући да спава. Наш посао, та проклета, неблагодарна, робија, не измучи тако тело, као душу... Да ми је да узмем бром. Он, само да немам породице, баталио бих ја тај посао Писати по поруци! То је ужасно! Спава он до 12 часова, или чак и до један, сан му је тврд и здрав... Ах, како би он још спавао, како би видео снове, како би се разбашкарио, кад би био какав чувен писац, уредник, или издавач? — Он је сву ноћ иисао! -—■ шапће жена, правећи плашљиво лице. — Пст! Нико не сме ни да говори, ни да иде, ни да лупа. Његов је сан — светиња, за чију ће увреду скупо платити кривац! — Пст! — јечи по стану. — Пст! М-х. Глушч^вић.

Одговори уредништза Г. С. " V Месту. Питате нас: „ко оне „свињске новине", које се називају „Ђ а,во 1 ' доноси у Н. Сад? и — Слуга Плавшићеве апотеке! ЈГ\ Васи главном „уреднику" финог листа „Ђ а в о л а" у Београду на улици. Е, баш сте „Ђаво"! Па што се онда мучите стихоклепанијем хомосексуалних песама и осталим вашим изметинама и бљувотинама у „Ђ а в о л у" ? Па ви би могли на тај н.ччин пару да зарадите! Нч пр. ви напишете у „Ђаволу" (— у другом листу и тако ваше бљувотине не примају) да вам је ваш ренгјер Крсмановић дужан 10.000 динард. Уједно се ви као сведок јавите. Па ако не зарадите паре, бајбок вам неФали! — Е, особито нам је мило, што ће те ви као писац и клеветник — уједно и сведок бити! Та, то је и наша жива жел»а, да вас на суду видимо, а не можда какву још гору пропалицу од вас, који је још на ниже гране спала, да за неколико гроша: иде у апс! ,Па вар збил>а не може за пару да тђе с.*едоке г. „в тасник! ? ч — Видите ја сам вам то још лане прорзкао у 20. бр^ју „С гарм гадог". Сетите се сшо ов^г става: „Ето ја се не плашим ни лажних св здока, а уверен сам, да осим себе и сзог „уредника" Ђ зме, г. власник на сзој земљиаој ппри, тако похварених створзња, који признају да су клевзт/ измислили. па илак тврде д\ је од њих измишљена клевета истина — нећ.е мо^и наћи у свој Србији. Идемо дгкле на суд у Србију да видимо !" И сад смо ту — је л' те? До виђења г. л уредниче" на суду! А дотле будиге вдраво! Треба ће вам! А док се не потнишете пуним именом а не само „б-е з г а к н и к' 4 •— (јер то нам је иознгго) оет?.јете дал>е за мене ниткоз и хуља ! У Новом Саду, '5. Фзбруара 1911. Петар Кретонсшић.

„Аполо" шшрипм Новом Садг. 3. и 4. марта врло зонимљнв н шшв програм.

= ПОГРКВН« иодузкћи = и етовариште надгробних епоменика 11АЈЕ МАРКОВИЋА у II. САДУ у средиии дунавске улице, телефон број 168. Филијала: погребно подувеће „Конкордија а пређе Ђуре Стојко ви^а, ћурчинска улица број 15. Држи вазда огроман избор сваковрсних камених надгробних споменика. Натписе изрезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики из' ор мртв. сандука, венаца, покрова и целокупне опреме за погребе. Цене строго солидне а послуга најтачнија. „Стармлади" и<лази 1 и 16-ог сваког месеца. Рукуписи се шал,у на уредништво. Прегплата се шаље на админиетрацију „Стармладог" у Нови Сад (Цјун1ек), Вдтковићева улица број 16. Влаоник и издавалац: М КрОТОИОШИћ. (Појединм број 30 пот.) Одговорни уредник : Петар Крстоношик.

Шгаипарија Учитељеког Д. Д. „Натошевић" Нови Сад.