Straža

*11 * Ш

3*. Талат је задовољан - Тдакв-бугсрекн е1отуи - Долазак у Свфвју нна двнохстративан карактвр. - Грчко-турш евор - Одрвшан руке .. . Софија, 10> августа, У разговору са једним рускам публицистом Талат беј је дао ову нзјаву о успеху своје мнсије у Софаји. ја сам веома задовољан нсходом поверене ми мисије. Из> међу мене и бугарске владе дошло је до потпуиог споразума. У свима питањима ми смо једнодушни. 0 каквим размимоилажгња о којима је писаао, нема ни трунке истине теденциозно писање грчке штампе, да моја подета има демонстративаи керактер. Порта је пре мога поласка на пут добила уверење од атииског кабвнета, да се тамо жели да се питања спорна и»међу нас и Грчке приведу крају. И кад тако ствари стоје, онда"о какг ^емонстнвном путу нема ни говора. Турско-бугарско при. љ тво учнниће, да ће взмеђу Грчке и Турске ускоро доћи пепријатељског Спо разума! На питање коресподентозо да хи ће ^угарска имати каквнх нарочатих обавеза према Турској. Талат је одговорио: Бугарск? ће као и Турска воднти политпку ва своју руку као и до сада. Турска не тражи ни Савес ни Споразум са Бугарском, већ једино жели да има мирољубив* суседа.

чице и партиска трвења беху прошла и сав јаван рад био је управљен на препород. Али одмах по свЈме доласку он једао новинама материјала, да се о њему пише. Он је почео да бушкара, а нарочито против ру* ског дипломатског предстввникз. Зз време ратова на Балкану, он је био пр»ва наша срећа. Њсгови чести одласци и дуге конференције изззвшле сумњу. Граф Тарновски је такође, један од главннх криваца за 17 јуни. За све несреће којв су постигле бугарскн народ један део пада и на овог аустријског дипломату. •'.таси .и се за независне. Услед кезаштићености у Валони је пра* вч анархија. Између Католшка и Муслимана дошло је до јаке борбе. Власта су напустиле варош. Анархија се шира и постоји опасност да захвати и Драч.

Народ је за Русију Софија 10. анг. У овдашњим опозиционим круговима се говорн да ће шефови опозиционих странак* за дан два упутити на своје бираче манифест у коме ће изложити, да Бугарска ни под којим условима несме напусти* ти своју неутралност. У случају, пак да Бугарска силом ЈлОлности буде угурана у рат њено )е место међу Русе и њене савезнике. Ова вест направала )е снлну сензацију како у политичким тако и у дкпломжтским круговк:..Краљ је позвао све шефове опозиционих етранака у двор.

јапах

I

— Држање сједињених држава Берлин, 10. авг. И Јапан је огласио Немачкој | битка. рат. У круговима блиском двору.' говори се, да је цар добио писмо од председника Сједињених Држава, у коме му овај јавља, да је Француска вл«да одбнла његову понуду да посредује за мир. По једном другом гласу, који кружи у Берлину, влада Сједнњених Држава је преко свог представника у Тохију изјавила јапанској влади, да ће одмах прећи у офанзиву, ако Јапан нападне на Кину.

— Главно командајући француске и белгијске војске П*ри?, 10 авг. " Франпуска и бел пјска војска сјединиле се. Целокупзом убојном силом командоваће личго белгијски краљ Алберг. Стан Главме Команде пресе љен је у Ловен, источно од орнсла. За дан два очекује се главна

Шшп беј Турвки државак стигао је У Букурешт _ Букурешт, 10. авг. Тдлат беј, турски минвстар унутрашњих дела у пратњи Хемил беја, председнвка турског парламента стигао је у Букурешт. У круговима блиским владм гов ри се, да пут Талат беја нема п >литцчки карзктер, већ Да ј? акт куртоазије.

јора Н. опевило га је и са неколико ме^ака монитор је био толико ( штећен да је потонуо у хладан Дуаав. Један артиљераски официр изјавио је нашем сараднику, да је шаша артиљерија толико надмоћнија вад чепријатељском, да је у стању да њихову нарачу и најжешћу ватру ућ/тка за непуна три часа. Живгла наша артиљераја!

/ '3* /5јКсех1ург

- В('

немпчких жена спгре љана Лондон, 10 авг. По едној вести из Париза Роза Луксенбург, угледна немачкз .'.оцчјалисгичкз списатељка у всђа немачких жена радница — стрељанз је. Као узрок спељању наводи се издајство! -- Младеновиц н Раља ће добити полициског комесара Први дани бомбардовања Бе* ограда причииили су, да је велики број Београђана напусти* ло своје домове и пошао у унутрашњост. прекидом пруге Београд — Ресник, сви они били су принуђени да иду до Ресника или Раље и ту да чекају воз и да њиме отпутују. Маоги, пак, Београђани немзју куд у унутрашњости или из новчаних разлога остали су у Раљи и Младеновцу, и ту су узели станове под кирију. Како је њихов број велики, а ка ко је и иначе у Раљи и Мга* деновцу јак саобраћој, то је мини т»р унутрзгњих делт решио д сс у о (.1 ова .» еста

Страаа 2 С њима ћемо у бој љути Душманину смрт задати, И Србију проширити. Целу Српску Војводину, Херцег-Босну, Далмацију, Сјединити уз Србију. Помогни нам Боже силни, Дај нам снаге и јунаштва Да се Српство уједини. Ча: је куцно, време дошло Сва Србија ногом стала Да сј*дини Српство мило.

Вржаке Иаалпје

— Италија се гровничаво спрема Рим, 10. авг. Иако је изјавила да ће се држати строго неутрално Италија се ипак грозничаво спрема. У дипломатским круговима верују, да је ова промена дошла услед 1 Тарновског.

— Зао дух Бугарске Ссфија 10 авг. Под насловом „Граф Тарнсв скн“ софијски „Радикал" догео је један оштзр чланак против аустро-угарског посланика у у Софији. У чланку се взмеђу осталога каже ово: — Србија је имала сзога Кезенхилера, Турска има свога Палаввчинпја, а Бугарска је усрећева графом Тарновским. Први аустријсаи агент управљаше Србијом 8а време кра ља Милана, други је био буквар Абдул Хзмида, а трећи је прави саветник краља Февдинанда. Како је прошла Србвја и Турска вадели смо. А сада да видимо како ,.цвета“ Бугарска под немачким саветима графа

Журска је хеушралха — Изјава турсног посланина на петроградснон двору Петрогцад, 10. авг. Турски посланак у Петрограду, посетио је Гореликчна руског министра председника и са њиме дуго КЈнферасао У до 1 бро обавештеним кругоаама се говори да је посланик дао у уме порте изјаву, да ће Турска за све време рата остати неутралнз. 1 - ВЛЛСТИМИР ПИКОЛИЋ каплар, добровољац Пре неки дан ми смо забелсж-т п како је за показану храброст гриликом зауаећа аде Чакљзнца награђен капларскам чкном редов дсбровољаи из Куновчића чете студент Властимир Николићј а данас с тугом у срцу бележимо његово име V 'ђу светим жртвтма за Ог: I ШУ. Ди га сл':’ка јунака симпати- јустанш. I полицијски комесармчни В .астимир био је први сву- Ј ат где на јуначком мегдану. Он је Зз полиц. комесаре биће по' бно у одреду који је заузео аде сгављени, како из полацијскнх Чакљанац и Стефанац и горео кругова сазнајемо, досадашњи је од ж^ље, да буде први који комесар на Сави и станици ће ући у Панчево, па ма тамо железничкој. и први пао. И тако је и било, ономзд је прешао у Пакчево и м .. м . херојски је тамо пао псгођен у; ПССМС оба о*а чарва. Друг му верни Милоња изнео га је из борбе, да га пси не скрнаве. Слдва неиа је славно палом^ јунаку нацем добром Власти-ј миру.

понуда учињених од стране Немачке. » Граф Тарновски је дошао у

Весши нз ^рбшје — У Вапонн је анархеја Рнм, 10. авг. Повлачењем страних трупа вз Арбаније створена је у Арбзнији тешка политичк« ситуација. Многи арб«нска првгци, који су раније стајали уз кнеза сада су се од њега одцепили и у

Шта певају наши победници по бојним пољима Ој Србијо, земљо дивна, О, Србијо, маги мила, Ти ћеш бити цчревина!

— Борбе око Вишњиие Београд, 11. авг. Аустркјанци су јуче били веома мирни. Тек пред ве«е почела им се враћати ратоборност. НЈ 11 ас је исплљено око 10 метак* и то: неколико око пола ноћи, а неколико око иола д ,а изјутра. Кратка артиљериска б орба водила се око * Вишњине, наша артиљерија са неколико метака успела ]е брзо да ућ-тка непријатеља. Око пола два часа по п< ноћи један неарајдтељски мо* нитор, покушао ј? под заштитом непрдјатељске артиљераске ватре да се провуче. Но, покушај му није испао за руком

Јунаке св изродила, Обилићг, Краљевиће, Александра и Ђ »рђија.

Генерал Божа — Командант иелокупие црногорске војске Цетиње, 10 августа Његово Величавство Краљ Никола првмио је денас у аудијенцију генергла Божу Јанковчћа са свитом и задржао се са њима дуго у раз овору. Краљ је повгршо генералу Јшковићу команду над целокупзом црногорском војском.

Т р а ж и е е 1 -ђа Христина Ђорђевићка удова иок. Ј ована Ђорђевића бмв. ввјно судског пуковнтка у пензији, која станује у Бђограду у Косовској улчц. бр. 45. склслила се из Бе Јгра.л 3 овога месе ј«. к. да је гранага Ј.«.ла на њену кућу. У тој завуни без сумње је пропуовила, да затвори свај сган, мислећи, да је и он уништен. Моли се г-ђа Хрћстинл, да се јави картом своме газди од куће, ради споразума, јер јој је он стан затворио, а ствари су остале неповређгне. По еДзнању она је отишла породнци у Крагујеаац. Адреса је њенога газде од куће; В. М.. Скада^ска 15.

Књижара 3.

I Преко пута новзг двЈра ОТВОРЕНА ЈЕ М'ту се добити карте за пнсање

ПЛАТНАРСКА ТРГОВИНА Јш1г Јаполимека

код „Д о м а ћ и ц е“

Кнез М-хајлЈва улица број 14. Отворена је и сада

Бугарску у згодно време. Трза- својим утицзјним сферама про- Увек будно око комааданта, ма-

ШДБДЦ ЈЕ ОПЕТ НДШ Из Крагујевца јавља Врховна Команда ово: Наша Војс а заузела на јуриш Шабац. Непријатељ до ногу оставља за собом велики ллен. Овом победом непријатељ је потучен и са наше територије. На бојном пољу остало: 40 хиљада аустријанаца заробљено 8.600, Заплењено ]• 40 брзометних топова, 17 ?аубнца, 36 митргљезг, 16 хиљада пушака 12 пуних сандука револвер^, 85 кара, 3 хиљада разоравајућих зрна, 2 >00 хаубичких зрна, 3100 коња, 600 волоаа и 300 коморџиских кола. Одговорн .1 уредшж МишзМилОЈевић ГСосмајска улица Ц

потучен отеран

у/ЈЖОГ

Власвик Драг. Грегврић Космајска. ул. бр. 22

(ЛтвмпарвЈа Драг. Грегорићаи Друга — Ковмајска ул.бр. 22