Straža

Гопина IV

Број 305

БЕОГРАД ЧЕТВРТАК 11 ДЕЦЕМБРА 1914

редакције н админ. Космајска ул. бр. 22.

л.' си се дају у адмвнист — Цена утврђена —

(еплакена се писма не римају. Рукописи се не враћају. 1 1 сма, рукописе, иовац '1 е сстало што се односи а; лист, слати иласништву листа

ЛЕФОН УРЕДНИШТВА 1092 ■ ■ ■«. —

Адреса за телеграме: ,СТРАЖА“ - БЕОГРАД Претплата за Србију на пошти: на годину дин. 12., шест месеци , 6., три месеца , 3,, један месец , I,-

Претплатавв иностранствс цј на иошти: на годину двн. 30., шест месеци , 15,, три месеца . 7.50

СЛОР-ОДО^ИИ ОРГАН ЈАВНОГ МИ ШЉЕНзА *»-■ '' ~Излази сваки дан у 6 н, пре подне тедефон штампарије 1092

Пуна чстдри месеца једна велика европскз сила сд преко педссет милиона ст.нопника чини сне могуће напоре да увишта једву малену држазу од три милиона становни«а. За та четири месеца, царевнна Ауст[ о-Угарска технички опремљена како само може бити, по немачки, већ по трећи пут насрће на малену, сирпту V. питому Србију, а јуначки српски народ, остављен сам себн, без ичије помоћ т, } већ по трећи пут одОија диеље насртаје војске ове царевине, која, куда прође, руши цркве и шкопе, па> ли домове и имовину, пљачка вароши и села, убија ста ро и младо, силује жене и девојке на очиглед њих*ве деце и њкхових родитеља, аа ич потом убија, кад покушају да се бране, одводв младиће у ропство, да их и сле ш?ље га далека војишта, уз своје војнике. Свака најезда упропзстила је по који крај питоме земље Србинов’, али ова последња највећа по“обиму и најтежа по последицама, отерала је у збегове целу Мачву и Подриње, Колубару и Тамнаву, Рађевину и цео ужички округ, као и знатан део Шума дије, аа чак и град Београд. Хиљадама иородица остал* су без крова и хлеба, без одела и сред тава и ова је беда у толико већа, што се нико ннје надао рату, па се није за времена збринуо. Хиљадама иевине дечице и остаде сиротиње пропало је н: ћ по овим збеговима, по« туцајући се по неколи^о д на дуж Дунава, гладнн и жедни, голи и боси, проводећи ноћи под ведрим небом по ужасној зими, каква беше тада ! Хиљааама болује већ од сваковрсних болести, последица ( ваквог живота ц и многи ће пропасти, ако им се не у каже брза помоћ. Зар сад није дошао тренутак, да се прикаже још један леп покрет народне солидарности п да општине и градови, које није непријатељ походио, добровољно учине што за исг;рану и одело ових кра јева, који су тако силно по страдали од војске овгх мо дерних варвар#. Зар се пуни кошеви оних 1 шштина, које варвари нису попљачкали не би могли до половинеиспразнити за исхрану оне сиротиње, коју сваки дан оретамо по градовима јужне Србије и дуж пруге, и зар српа

великог ороја счеваи матера, браћу н сестарз, чији су мили спнови и драга браћа по рововима, неће уздрхгати при пом^сли да ће многл мили и др ги, мн 01 а нејач, будући нзрод н;ш, пропасти ако им што не одвојимо сада за времена, кад им се још по^оћи може. Нека кико не мисли да држава може и да је дужва учинити све. Држава чини и учиниће све, што се можеучините, али помоћи државу у овој племенитој цељи, дужаост је сваког поједвнца, који иоле има осећања сау* чешћа и љубавл према ближњем своме. Стога чинкмо апел на сва човечна срца у овој -емљи и молимо вх, да се сете овг незбринуте сиротиње, чијв очеви и браћа п > бојаштима тако васоко држе заставу ча» стн и одбране народне, те не могу да се самл збрину за своје породице. Ма и најмања помоћ, драга је помоћ и си» гурно је да у Србији нема куће, ноја не би могла првл >жити по којв део одеће или који Килограи људске и сто 1 не хране. Не*а хумака друштва. нека грађани, к »ји српски о:ећају. и који у по= задини сваки дан чекају на гласове о победама, учине што им је дужност, па ће изгладнеле, голе и босе избеглице из четири наша округа при повратку на своја разорена огњишта, наћи по коју топлу преобуку и по који килограм хране за себе и за своју сгоху, кзо дзр ових долрих људи. А овакав дар, двапут је већи дар. а л>убзв народна ка Отаџбини и народна солидавност добиће на тај начвн. Похитајте дакле и вч поЈ2динци, и ви опшгине и ви задруге и сви цркв ии одбори и помогнит; држави и Гл?в» ном Одбору за помоћ пострадалима у рагу!

поср 'п, овација масе света јотиш и V палату гхе ђ -а јновати. У 10 чсовч сгвгао је и норвешки краљ нарочи том возом. И његм је дочевао шпедски краљ. Оба вла даоца су се загрлила и посред овапија м т се светз, заједно су отишли > чалгту где ће станонати. У позитичким круговима се свом састанку првдаје гелика важнсст и верује сн да ће на њему бити склопљен тројни савез северњх краљевчна. Цар је упитно Вице Краљу Кавказа грофу Воронцову Да њкеву овај теле;рам: „Одлазећн са Кавкзза носим најбољи утисак, који су трупе на мене учинипе и сјајну успомену на манифссгације лојалности и љубави свију класа становништва. Ја Вам благодарим и молим вас да изј вите моју захезлност хр.број кавкаској војсци и њеким стз|.ешинама свију народнссти.

СНИЦЕ Биће боље

На Светог Николу одох једном свом пријатељу, да му честитам славу. Кућа му је оштсћена и опљачкана. ал.» он је при свем томе присебан и стојгк до крајности. „Хвала ти, пријатељу па твојој честитци. Видиш шта ми урадише, Бог им судио ! Ну даће Бог, доћиће боља времена. Сијнуће и нама зора, па ћемо огда сви заје^нички прослзвити Велику Славу на рушевинама гусарског цар:тва“.

I

Важан политички догађај Кореспонденц Бчро ј«влз из Малме: Шаедски краљ је јутрос допут. взо и у 9 и п часова пре подне отишао је у пристаниште, у које је у то време сти ао дански краљ на крстарицч „Хајндалу“. Шведски краљ се одвез-о на крст-рипу. Оба владаоца су се аагрл» ла, а затим су

Лазар Мкјуцић стар 68|г. Ресекскч број 29 Ђорђе Танаско4ић, грађе* винзр стар 54 год. Мачванска улица 29 Оставио жену и дете. И (вја Јовановг|ћ обућар ста > 48 годинз. Скадарска бр ј 11 Оставио болесну жеву и децу; Др гомир Бајић обућар стар 19 година. Скадарска број 11; Алберт Пех&ц кројач стар 1в година из Скадчрсче улице.

Прзтппата

на „Страж)|“ стајв један динар машно

Нтентат у Сарајеву — Где св налазв Пркнцип^и Набршкћ Из Букурешта јављају да су Принцип и Чабриновић, главни о лтуженици у сарајевском атенгату одмах о одступању аустријске војске одведени у Горњу Ческу, и тамо у један од ззмкова Гр фа Тунз затворени.

Бугари и Бердин Пут др, Радоедавова Софија 7 дец. У овдашљим политичким креговама говори се да је др. Радо^лавов, отпутовао преко Букурешта за Берлин. Демантујући ову вест »ладин полузваничан орган вели, са се пометњз десила само услед имена, јер је пре три дана отпутовао у Берлин на продужење студмја син др. Радослаз.ва, који је и пре рата студкрао у Немачкој. Лист ,З а рја“ згодно је д>бацио ла се сада у ратно време не иде нј продужење студија и пита владу: где је онда др. Радославов, који се већ пуну н*дељу не показује жнв.

Колера — У Аустрији колера коси А строу гарско министарство унутрашњих цгла издало је званичан извештај о стању колер?* која просто коси, Тако у самом Бечу им , 87 слу«ајева об Јлењ! пд колере, У целој земљи има оболелих преко 462 (158 смртн х случ.) У војнчм круговима завладала је забринутост, Јер се ЈГолерз појавила и међу војницима. Досада је оболело 249 војника.

Пошто ћемо од сутра редовно донссити имена оких лиц&, који су ос;ала у Веограау за вргме Аустријанац*, како би могли путемновкна извештавати у унутрашност њих ве породице, рођаке, прајатеље и познанике то м лимо наше пвштовнне читаоце да нам тачно саоз* штав.&ју њихова имена, било путем п_>штанских карата би ло да сами своје адресе не посредно достављају у ре дакцију. Саопштења Немо вршити потпуно бесплатно.

Пажња Моли се она г-ђа код које еј Драгољуб Савић доселио оућне ствај и да се карДанија вп Драгољубом оцј брсј лу Савићу Босанс« . и 12 т у

ФЕЉТОН

ПсСтоји у Београду један омиљен старч! Н, одличан ур»дник једног листа, кога више занимају лепотице, мего што га занима његоа лист. Тај магори Дон-Жуан посред снојих небројених љубавиих подвига — није сад првн пут иагубао своје пр ширено мушко сгце, кога је у ово ратн) време, нашла једна лепа прноока београдска дама. Од тога доба -- сасвим пририднЈ — с ално је пос«ћивао г. уред. ик своју божг цу. Развио се ><еђу њима један фиаи. њежни однос. Ом је њојзи поверл.'во причао с Iтуацију, а и она је њега учила.