Straža

ШТРАЖА

Страна 3

ЈСтал**.. - .< 4 >икс пасла • ла на цеитралне државе, лични аријатељ храља Ф р нанд* то се њеп вом прису. зу конферисању министра председника са посланицима А Угарсче и Немачке придаје велика важиост. Кружч вест да су пентрал ве државе, пречо својих посланака повуаиле БугарСкој огромче комоенаације, и да је Сзвов као бивши теф бу гарског шт б.т, присуствовчо конференцији као војно-стручно лице р»дн давања стоучних савета др. Радославсву! Борио

Мкнкктарскг тнт

Јучс је у Нишу, под председнишгвом г. Н. Пашића одр ж«на манистарска седннца, Трубешој код г. п шнћа Јуче је Кнез Трубецкој посетио г. Пашића, а од њега је отишао код г. Јсце Јсва нсввћа. Дхппомзтш веетк јуче доаутовао у Ниш г. раду Ђувзрн, прва секретар румунског псслансгва у А'ин«. ПЧЧНВ 888ТИ Из Наша нам јављају, да Сј тамо допутовали г. г. д р| ’ # 'пи Бео

ВИОГМДЈ

,дтио у Београд • шеф америчке миСиЈе у с, 0 г Т| ^ Д у > симаатични д р Рајан. С њимс ^ *^пу. товала још четири америчка лекгра, које је он дочекао у Солуну.

Повратаи г. КатиВа Г. Коста Катић, началник окоуга ваљевског, вратио се јуче у Взљево из Наша, где је био на тродневно осуство. Клубсмв евднвцв Сутра ће се у Офипирском Дому у Ниш/, одржати клубске седнице свију сгранака. Н1ШКЧ 8ПШ0! Енископ Досатећ са гоСПОђом Фраје и др. Џзмсом посетили су манастир Св. Роман у коме је смештен завод за рагну сврочад. Тшиб Уважееи београдски пеазионар Љуба Радосављевић у последњим борбама си Аустријанаима тешко је рањен но »шак стање здравља не задзје велике бриге Лекари су изјазили да ће се брзо опоравити. Желнмо му скоро оздрав-' љење.

Вугарш корвзпондвнт у Нишуј г . Мгџаров, бугарски ко"ент дспутовао је јуче '*» у Ниш. чрвдкт Ј, *е одобочо

наплату, а напаим иргјатељв* ма и читаоц^к.а скрећемо пажку на *жуг човека оа их не би сб«*8НуО. Св^ку наплату, било огласа лпи ма чега другог, коју он извршиу име листа „Сграже* нећемо призчати. „(10101ј ,: ж. варваршој Среоишни Одбор послао је општини варваринској 180 динврз, као малу помоћ пострадалим од поплаве и града чије су куће оштећене Добро те се претргаз Славни Одбор заових 180 динара. Кзраепзшвт „Т8ј«в ‘ Г. Робинзон, кореспондент „Тајмса* отпутовао је јуче чз Ниша у Софију. ПјШВ УЦ6Њ132Ч1 Како нншки трговци продају килогр„м соли по 0 80 н. д. у место д?. је продају по 0 30 п. д. кзко им је прописано по цеаовнику, то јС Средишни Одбор наредио МеСном Одбору да ово пнтање расправи и њему подвесе; вз вештај.

Доедедње веети

Ј(а руском фроишу — На Нашиаау Петроград, 30 јула. Службени извештај кавкаског генералштаба од 28 јула јзвља: У Долаж паша наше трупе су заузеле поошле борбе је дан важан вис цотиснувши Турке на запад и заробивши једиога комавданта батаљона, три официра и око 100 асчера.

иарин, Петроград, 29 јула. Цар је упутио министру ма!рине рескрипг којим му подаје орден Св Александра Неаског за учињене услуге уаоморској одбрани које су појсведочене сјајним усгесима :руске поморске снаге

Пред догађајима

Србија о јјуггрска

ПјЗИИвр 3* П0Х19Ј!У Д-р Мнлета Новаковић до* цент Универзитетг, хао на даг аолугодншњег помеиа своме оцу пок. Стој. Новакочићу, ^р^ложио је 100 данара на име пр-^/Јога Средишном Од бору. Ј8ДН8 адрг^сИЗ МОЛбз Месни Оцбс из Куршум лије молио је Ср дишни Од* бор за позај виу од 20 >и љада динара са сојом бн сумом новиа куалн животае намирниае за ебе п за своју околину.

Жртав јг Маћедоимји - добитан иа Јадраи]г —

Париз, 28. јула. Јавл>а се дз су силе тројнога Споразу^а учивиле колективнекораке код српске, грч ке и бугзрске влгдс уч„нивши им предлоге РДеоСно спо разума између г ри државе рада заједничке 1 а ве у корист Сазеза. У полатичким к РУ говима исказује се нада ће балканске државе ^-зумети да је у њихоном кн е Р ес У ДЗ прнке те понуле н да својом коопе рамоЈОм убрзају ногсдбу Са-ј везвика. Жртве које се траже у ко рисг Бугарске биле би широ I ко накнађене у Босни и Херпеговини и на другим странама. В шћн рачуна о V« ус гузи « Т пг*’ -I

Ишадф п Журска Италија ће ући у рат против Турске Италнја би пак добила широке накнаде на рачун Турске. Италија ће ка крају крајева посигурно уђи у рат протиз гурске. Уверавају да Ке дО те акцзје доћи чнм буде Игалија тачно обавештеаа о држању балкавских држава. Румунвја а акцпја — Чамш с* одпЈиа савеамачипх гаиеранн-таСа Што се тиче Румуније СаОразум је са њоме всћ постигнут и за сада је само подвргнут протоколарним формзлностима езмеђу кабинета Сала Четворног Сг'"* г.

улазак