Straža

НрОј226

.С 1 Р А Ж А’

Столи« 3

слзвсва. У поСети се задр*ао више од једног часа. Овој пОсети се придаје врло велИки значај, зато што се доводи у везу са посетом Рлдославсва код краља Фердинанда.

I

Потопљен један турски транспорт Букурешт, 1 12 авг. Једна руска подводка лађа погопилз је у Црном Мо) ру езну турску транспорт*. ну лађу. Лађа |е била на товирена са 40.000 тона угља. Фрзвц.-шлнкз ађит Н шио 0П

Фргнцуска и енглеска мисија, које енергично арше свој усвишени позим лечећи наше рањенике, — основале су амбуланту за лечење сиромашне деце. Амбуланга се налази у улици Милоша Великог бр. 37. Да би свака сиромашна породица у овим данима оскудним у лекарима и лековима била задовољена прописан је овај ред: 1. Моле сематере да доведу децу погућству што чистију. 2. Матере су дужне, при свакој визити показати зелену карту, коЈу су раније добиле, и да је добро чувају. 3. Матере, које имају права на стерилизовано млеко, моле се да донесу по једну чисту, добро опрану флашу од једног литрг. 4. Поклони већих и мањих флаша примају се са захвалношћу, 5. Преглед и савети лекарски НАРОЧИТО СУ ЗА ДЕЦУ СИРОМАШНИХ , РО-ДИТЕЉА, али ће се сваком приликом помоћи свим Јсрествима и деци имућних родитеља, очекујући да они по могућству помогну сиромашну децу прилозимау новцу или потребама за децу, ни иа чему ће им Комитет бити веома благодаран. 6. Поклони сваке врсте (новац и све потребе за децу) предаваће се МИС БАНКАРТ, управитељци адмииистрације, која ће на то издавати нарочиде •признанице.

Никола Пашић, Љуба Давидовић, Драшковпћ и Воја Маринковић, где ће Са Вр ховном Командом одржати једну седвицу. Мшетгрш свдница Јуче је у Нишу одржана министарска седница, ко’а је трајала пуна четири са хата Пре седнице г. Пашића је посетио г. Трубецкој, ру ски посланик и са њиме је имао подужи разговор. + Др. Шрзга У Нишу је умро познати београдски лекар, специјзлиста за болести гуше и ушију, др. Шрага. Бајраш Г. Љуба Давидовић, мини стар ооосвете и црквенбх □ОСлова честитао је прено г, Пазатија, референта за верска питања муфтији нишком велики мухгмедански празник Бајрам.

Дачкја бокнкца Амервчки лекара др Џон и др. Стронг ради увелико на на отварању једне велаке и модерне дечвје болнице. Болница ће бата инсталирана у Нишу. Сиротиша номоИ Београдски Месна Одбор за издавање псмоћи ратничкој сирстиња, прегледао је и уредио све податке и послао их г. мини стру унутрашњих дела. Сума пстребна за помоћ сиротињи ратничкој износи 99.334 динара. Орушвк азрзпш Поводом вести „Журнал де Балкан* да је на румун ској тергторији пао један наш аероплан у стању смо да сбјавимо да ни један наш аероплан није пао већ да се сви налазе у асправном стању. Аероплан о коме је реч најсигурније ће биги да је то кзкав аустријски. Бомбардовање Дариграда Англо француски аероплани над Цариградом РИМ, 11 августз. Италијанска телеграфска агенцаја саопштава: Шест англо француских аероплана успешао су бомбардовали јуче Цариград. Бомбе су бачене на арсенал .Тодханс" и на кварт .Галата*. Штета је врло велдка, пошто је :зримећено неколако пожара.

Опет упад

— И поред наше племенитости и витештва Бугари организују упаде НИШ, 12 августа, Јазљају да се на српско-бугарској границн виђају наоружавв БугаЈа. Једаа бугарска чета у јачини од 10 људи упала је у село Карбину. срез штипски, скруг брегалнички. ухвзтила председника општине и одвела га ван села и ту га злостављала. После краћгг пушкарања са нашам пограничним стражапимч Бугари о' биди пррбачени ппеко грзнице,

Ревизорима Како нам велаки бро) резизора још. ни до данас није послао обрачун и новац за продате бројеве прошлог месеца , то их о помињемо да Шо учиее најдаље до 15 овог месеца. У противном обуставићето им продају листа а наплату ћемо тражити судским путем.

Кгд ћг влада дати свсј одговор У доброобавештеним кру-говвма се говори поуздано, Да ће влада свој одговор на ноту Силз, дати тек и* -Дуће нсдеље. Мнштри у Крггујввцу У току ове недеље у Кра-гујевцу ће отпутовата г. г.

Нтина—Ниш — Спец. извештај НИШ. 12 августа. Између Ниша и Атине измењано је нехолико веома значајних депешз. Од једне доброинфориссане и влада блиске личности доанао сам^да грчка влада неће Ну= гарској уступити ни стопу своје те шторије. Грчки посланик г. Александропулос посетио је г. Пагавћа в код њега се зааржао сахат и по. У дипломатским кругов^ма се овој посетв даје велвка важност и ожкују догађајв који ће знатно взменути саеашњу ситуацију.

Опет Гебен — И по трећи пут је оштећен. БУКУРЕШТ, 12 августа Из Цзриграца јављају. да је немачка крстарвиа а по трећи пут оштећена. Ов.та пуга Гебен је оштећен од једног енглеског подморског брода и то тако јако да су га ећ у пола потоцљеног са тешком муком Одвукли у Босфср. Турска и Бугарска — Ва сваки случај СОФИЈА, 12 августа „Зарја" доноси да је бугарски посланик у Цари* граду у име своје владе уложио енергичан протест против турског утврђавања 1Л Јзенграда а Димотике. Не зна се какав је одговор дала порта, алв ценећи пО грозничавом узбуђењу у бугарским војним круговима, одговор наје задовољавајући. Пораз код Риге БУКУРЕШГ, 12 августа Овдашње руско посланство добило је аз Петрограда вест, да је покушај немачке флоте да загосподари Ришким Заливом као и самом Ригом скупо плаћен, јер је немачка флота претрпела ужасан пораз. Један дреднот, чије се име није могло сазнати, као и две мрнарице са 9 торпеда потопљени су. Овако осакаћена и поражена немачка се флота у највећем нереду повукла из Залива. Фон Јагов — Сукоб са кајзером БЕРЛИН, 12. авгусга. Листови доносе да је између секретара Фон Јаговв и кајзера дошло до несугласице услед чега је Јагов поднео оставку. За нлследнака му има највнше изгледа II секцегар г. Цимерман. У Лондону — Сер Едвард Греј конфернше Сер Едвард Греј примио је посланике Русије Француске и Румуније и Са њима је дуго конферисао. После ове конференције Греј је примио српског посланика г. Бошковвћа. На овим конфгре! цијама се говорило о чисто балканским патањима.

Јовановић.

Цоеледње веетв Румунија мобилише БУКУРЕШТ, 12 августа Краљ је позвао Братијана минастра војног и начелника штгба и Са њим је дуго конферисао. Затим је краљ конферисао и са шефовима парламентарних сгранака. У војним се круговима, услед овога сваког ч^са очекује указ о мобилизација. Сви официри су добили наредбу да се не удаљују из својих команди. Указ о мобилизацији очекује се у току сутрашњег дана-

Француско бојиште — На Мору Дза францус«а торпиљера срела су прошче чоћи на широком Мору према Остенди један немачки детроајер а потоппла га аосле борбе. Наши торпиљера Су само нгзнатно огагећени. — У Белгији Знатна актнвносг обостране артиљерије у Бе.шији у области Беагное. У Артоа су наше батерије ућуткале неар.-цатеља послв не.чолако избаченик иетака на позиције. На фрзнту Штр Бхежор, као и у Аргони води се готово непрестано борба гранатама и бомбама уз артиљераску ватру топовв разних калибра. На осталом фронту није се догодило ништа зпачајније —- Успех француских авијатичара. Једна ескадрила од седам аероплана бомбардовала је ноћу између 11 в 12 августа железничке Станице Тергис и Најон. Авијатичара су бацили првко 80 пројеката и примећено је више пожара на станици Тергис. Сви су се аеропланв вратили.