Stražilovo

СТРАЖИЛОВО. БР. 10.

320

Дође једаред Диоген на олимпијске игре. Виде младића са Рода раскошно одевена, па ће рећи емешећи се: „Сујета!" Мало ва тим срете Лакедемонце у нрљавим отрцаним хаљинама, па рече опет: „Друга сујета!" Елијап. Осиромашићеш не смањујући свој иметак, већ множећи евоје зкеље. Платон. БИБЛИЈОГРАФИЈА, II;; ашвота светих угодница божјих. Свеска I. У Новоме Саду. Штампарија А. Иајевића. 1885. Стр. 190. Цена 60 новч. Пловиград. Прича Жил-Вернова. Превео Бранко Мупшцки У Новоме Саду. Издање и штампа А. Пајевића. 1885. Стр. 192. Цена 60 новч. Српсви свет. Удесио Пет. М. Никетић, учитељ Са шест слика и једном колорисаном картом српских 8емаља. (Друго поправљено издање). Београд. Штампарија напредне странке. 1886. Стр. 182. Цена 1-50 дин Млстачки трговац. II озоришна игра у 5 чинова. Превео Јован Петровић. За српеку нозорницу удесио А. Хаџић. Овај је превод наградио поворишни одбор у Загребу. Панчево. Наклада књижаре браће Јовановића Свеека 100. „Народне библиотеке. Стр. 87. Цена 16. новч Горски вијенац. Историјски догађај при свршетку XVII.

вијека. Сачинио Петар Петровић-Његуш. Издање с.рпске књизкаре браће М. Поповића у Новом Саду 1882. Стр. 144. Цена 50 новчића Пет стотина милиона Вегошших. Приповетка Жила Верна. Београд. Краљевско-српека Д)Јжавна штампарија. 1885. Стр 108. Цена 1 динар. Низ бисера, што га је нани8ао српској младеаси Мита Иешковић. Са сликама Панчево. Наклада књижаре браће Јовановића 1885 Стр. 155. Цена 60 новч. 0ДГ0Б0РИ УРЕДНИШТВА П. Ј. Кн. У Ч. Молимо. чим свршите, пошљите оно, што сте отпочели радити; ми ћемо вам са своје стране радо испунити молбу. Радмилу у Ч. Пееме су слабе. М. Ј. у Н. Ево по жељи „кратка" одговора у овој рубрици: не можемо „употребити." Алији у 0. Нада вас је оманула, јер вам песме вбиља иев.чју у кошу". Судећи по свему, рекли бисмо и ва прозу, да ће боље бити да — бар аасад — и надаље „спава код куће". Исправак. У прошлом је броју у приповетци: „Кнев у купатилу" на страни 265. у трећем реду од горе погрешно штампано „дрењине", место „трњине".

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Поштованој публици јављам, да сам превео и наумио издати нрви део р 1 ? I @ © ® г а ^ ® и позивам је учтиво, да се претплати. Тај је први део дело за себе и сматра се као права трагедија под тим насловом. 0 вредности тога нај наменитијег дела великог немачког песника ваљда неће бити од потребе да се троше многе речи; доста то. да сами Немци при свакој збирци својих класика Гетеовог „Фауста" на прво место мећу и да је дело иреведено можда већ на све културне језике, и то но више пута. Неколико одломака из мог превода саопштио сам за последње две године у „Јавору", „Застави", „Иозоришту" и „Преодници". По тим одломцима, које сам међу тим још поправио, моћи ће судити сваки и о целом преводу. Не треба ваљда да. додајем, да сам преводио с највећом савесношћу и да сам уложио сав свој труд око таквог дела: пазећи не само на смисао него и на стопе и на слик. Да је то био посао тежак и мучан, вероваће ми радо сваки. Превод сам читао некима, који знају немачку и српску књижевност и језик, и радо сам присвојио њихове примедбе на овај и онај недосгатак. До публике је стало, ако хоћемо и ми да имамо ту велику трагедију Гетеову у српском преводу. Молим дакле све пријатеље српске књиге, да ми ири купљењу претплатника буду на руци; радо ћу им дати десету књигу за труд или новац за њу. Књига ће изнети до 12 штампаних табака а можда и више, а биће израђена тако, као што и приличи таквом делу. Цена је у претплати 80 новчића или 2 динара, доцније ће бити скупља, дућанска цена. Гок претплати траје до ђурђева дана. Новци се шаљу ноштанском упутницом штамиарији А. Пајевића у Нови Сад, где ће се књига и штамнати. Претплату из Србије прима књижара Велимира ВаложиИа у Београду. У Новом Саду, 23. фебруара 1885. Милан Савнћ САДРЖАЈ: Ив Гетеовог „Фауста". Превод Милана Савића. — Кнев у купатилу. Приповетка Јаше Игњатовића. (Наставак.) — Певачи. (Ив „Ловчевих ваписника"). Приповетка И. С. Тургењева. С рускога Бранко В. Константиновић. (Свршетак). — Поуке из медицине. Саопштава др. Кода II. Предохрана од вараве. Наставак.) — О епископима мохачким и сигетеким. Од Вл. Красвћа. — Подлистак: Беседа у спомен д-ру Милану Ђорђевићу. Од професора Световара Савковића. (Наставак.) — Љстићи: Повориште и уметност. — Књижевне новости. — Смееице. — Афориеми. — Библиографија. — Одговори уредништва. „ СТРАЖИД ОВО " излави сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 фор. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара на годину Рукопиеи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРДСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТ. МИЛКТИБА У НОВОМ САДУ.