Stražilovo

-43 624 к-

добро, које чииимо другима и ссСт, такођер тим још куд и камо боље бити. Иа онда: то побољшање доводи до телеснс и душевне чистоте; иа докле само осећамо истинске чежње за том чистотом, нема искушење дражи за нас, ми газимо свој ионос те се прегибамо у иоиизности. А најкориснији начин, што се даје замислити, да силе с-воје употребимо, јесте без сваке сумње то, да се под тим условима бавимо делима милосрђа. Чистота, ионизност и љубав сачињавају трострук осиов нашем животу — то су три вида нашега тројства. Веома много нолажемо на душевну елободу и одлучно се опиремо, да тежњи за истином повучемо и какве границе. С тога се разлога може десити, да вероисиовест, коју даиас исповедамо, куд и камо друкчије гласи него јучерашња нам, исто се тако и од сутрашње може разликовати, јер дух исто тако може расти као и тело. Пут пак, којим ходимо, остаје вазда исти, ненромењљив и вечан, онако

како нам га је сам Христос мазначио. Па у име те душевне слободе опиремо се такођер, да се заклетвом својом иодвргнемо и којој црквеној дисциплиии, да примимо и који символ вере и.ш да одобримо обреде и ироиисе ма које секте, јер је нама страначки дух у цркви исто тако туђ као и дух цркве, коју је влада поставила. За иас је појам цркве или верске општине садржан у речима Спаситељевим: Јесу ли се двојица или тројица у моје име састала, то сам и ја међу њима. То је наша вера, то наша нада. Ако нас свет мрзи, ми се тешимо уверењем, да је куд и камо нре нас и њега мрзио, Да ми нрипадамо свету, свет би нас као своје чланове и љубио био; по како не прииадамб свету, јер нас је он из њега одабрао, то нас свет мрзи. У свету вам је суђено да се патите, рекао је Христос, али не клоните само, ја сам свет свладао. Не стрепи иишта, малено стадо, јер је вол>а вашега Оца, да вам даде небесно царство.

«111

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ.

= У „Српску Кн.ижевпу Задругу" се уиисаше у ГТоном Саду досад: 2 доОротвор?, који платише по 75 ф. (др. Илија ВучетДћ, др. Мика Кондорош), 30 осмивача и •21 улагач. Свега уплатише новосадски уписиици 363 ф. а. ир. Новереник за Нови Сад је Тих. Остоји/!, профссор сри. вел. гимназије. Ко жели какога обавештаја о Задрузи или сс жсли у н.у упиеати нека се обрати на н>. У овогодишн.ем колу Задрузиних кн.ига ће изаћи: Симе Матакуља приноветка „ Фра 11рне " (почетак изађе у „Стражилову" год. 1888. нод натписои „Како је Пјевалица излијечио Фра Брну"), дра Мнлана ЈовановиИа дрте и беленпсе „С мора и сува", Косте ТрифковиКа цраматскп сиисп, Доситеја ОорадовиНа „.Живот и арикључепија" и иесме Стерије ЛоаовиИа. — Најтоплијс препоручујемо свима родољубима српским, да сс уписују у Задругу. Добро би било да се н по нашим другим местима лати ко екупл.ан.а ччанова. За 3 Фор. добива се пајман.с нгест књига, у којима не сме бити ман.е од 00 штамнаних табака. ЈеФтинпјс се кн.иге заиста но могу дати. А да ће књиге по оадржини бити добре, јемство су кшижевиици, који су па чслу Задруге и писци, којих се дела издају ове године.

(Свршиће се.) ♦-X"* + У броју 7. листа „ВЈоуепзкј 8уе1", што излази већ пета година у Трсту, шталпана је латиницом српска народна несма „Кумовање ГрппКа Мапојла " (из Славоније). Забележио ју је пеки Иодлипчев Ижанец. + У истом листу, а у броју 2. и 3. од ове године саопћава неки „У.": „З^Гекај 1п84ог18к1ћ ро(1а4коу о гаћ1 јепји §'1а§о1Ј8ко Шаг§1јо V 8епј8кГ ЈкоНјј". + Нешпсћ Кое, који у више маха нисаше разне подлиске о нашем нриморју, пише у прилогу ка „ТОепег ИеЈ1ип§"-у у \У1епсг Аћеис1ров1-у, а у броју 182. и 183. „Ејп 1о1»гг01 екег Вег§,•8кчжу,в аив (1ет Ки81еп1ат1е". + „ВшЈарев^ег Та§1)1аи" у броју 222. доноси из пера Морица Шпицера фсл.топ „ Е јп кгоаИ.чскег 81аа1атаипдпк! 1>1ећ1ег (Ту. Маингатб)".

ПОПРАБКА. У 38. бр. „Стражилова" у члапку „Матица Срнска" трсба исправити пекоје штампарскс грешке овако: стр. 6046 ред 11 од д. срдаца место срца\ стр. 6056 р. 11 од г. Теревије м. Тервуијс, стр. бОба р. 11 од д. иоследњо.ч м. последњом\ стр. 6066 р. 6 од г. горе наведена м. горенаведепа; 20. р од д. живи м. пови ; 12. р. од д. докле м. дакле.

САДРЖАЈ: Песништво: Ни из чега. Првана капа. глад. — Ковчежић : Кп.ижевне бслешкс.

— Кн.ижевност: Матица Српска. Толстој, н.сгови противни

„СТРАЖИЛОВО" излази сватсе недел.е на чнтаву табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на цслу годину, 2 ф . 50 н. за но год., 1 ф . 25 ц. на чстврт год. — За Србију и Црну Гору 12 динара на годчну. — Рукопиеи се шаљу уредништву а претплата књижари Луке Јоцића у Нови Сад. — За Србију прима претплату књижара 11. Валожића у Веограду.

Издаје књижара Луке Јоцића.

Штамларија дра Павловића и Јоцића у Новом Саду.