Student

КОНКРЕТНИ ЗАДАЦИ ДОПРИНЕЋЕ ПОБОЉШАЊУ СТРУЧНОГ РАДА СТУДЕНАТА АРХИТЕКТУРЕ

Грађевннски институт Ми.нистарства прађевина ФНРЈ сткугвио је са изложбе студената архитектуре, приређане ол 1 до 15 новембра, тинове стаибених зпр-ада кој<е ће се градити у 1949 години. То су радови Слободана Комадине, Ђорђа Пквар. ског, Драгише Мшвковића, Николе Пешића, Милене СтанкоБић, Александра Лукића и Душаиа Белајчића, студената архитектуре VII семестра. Отк'упл»»вање овlих рааова гтозитивно је утицало на све остале. студенте. Са велик/ом љубављу и интересојвањем нришли су пр-ојектовању бритадног дома за „Ново доба” у Иригу. Уз овај задатак били су дати исцрпни подаци за рад и показани успех је много бољи него код задатака који нису били конкретно постазљени. Студвнти раде са мнопо више взље кад знају да миопи њкхсзи радови неће остати у кабинету, кад знају да те радове очекујС привреда, да ће се према њима градити. Кад се задатак постави конкреттно, кад се ана теретч, саобраћај, еконои-ски и културни живот, једиом речју канкретна оитуација у коју се објекат постав,г.а, тада није у питању само већи интерес студената, већ « бољи 'кшалитет радова. Кроз овакве задатке изграђује се реални смlисао у раду. А сам живот, ток изпрадње наше земље даје нам обиље к,olнкретн.их за_датака. У семестру сту■денти архитектуре могли би на прнмер из предмета урбанизма радити на гцројекто.аању Универзигетског града, омладииских и пионирских дамlo<ва, санаторијума, болница, ад!министратив.них инду-стриских, пољопризредних, станбених и других зпрада.

Д. Пецовсми

стуш,ент архитектуре

Ток игре Гледаоци се нису пре&арили, Игра. чи оба тима крајше су се залагали, предвели лепу, обострано добру игру. Била је то утакмица, једна из оног мадог броја, која се дуго памти. Дрвена звезда се брзо ослобађа пригиска Паргизана. Игра смирено, дугачким лоптама, више преко крида. И то је добро. Брже се проднре, играчн су одморпији при завршним акцијама, Она уме да искористи своју теренску надмоћност. За непуних 15 минута, средином полувремеиа, даје три гола, поставља коначни резултат, Реадизатори Бане Вукосављевић (2) и Рајко Мптпћ (1). Такав резултат ствара забуну и у редовима тако искусног тима као што је Партизан, уноси нервозу. Пархизан игра збуњено. Све днније Црвене Звезде, међутнм, финкционишу добро, тим делује јединетвено. Можда, поне. кад, Ђајић, Митић и Палфи задрже лопту дуже него што је потребно и што овакав клизав терен дозв>ољава. Тешко је било поверовати да Партизан, после тако добре игре Црвене Звезде, може у другом полувремену да направи изненађење. Партпзан то, ипак, покушава. И читавнх 20 минута је бољн, непрестано напада, на по. ловини је терсна Црвепе Звезде али игру сувише развлачи, игра кратким додавањем. Одбрана Црвене Звездс је чврста, има увек довољно времена да парира. Напади Партиз-ана остају без резудтата. Његови играчи су све уморнији, снорије играју. Осећају се лоследице напорне игре са Динамом. До краја утакмице Црвена Звезда је понова боља, постаје по гол опасна. Иако су играли Црвена Звезда је играла брже, једноставније, више преко крпла, Палфи и, нарочито, Митић бпли су офанзивнији него обично. То је учинидо навалу опаснијом, ефикаспијом некако хомогенијом. Али је то тражило од одбране још више залагања и борбе. носгн, Одбрана је испунпла свој задатак: била је покрегљива, имала потребну кондицију и борбеиост да издржи овако тешку утакмицу. Сем, донекле, Дракулпћа кога је Боба Михаидовић прилично дако прелазпо и

Такмичење ПРЕД ЗАЈЕДНИЧКИ КОНГРЕС

Око 4.000 студената изашло на радилишта у част Униберзитетске партиске конференције

У част Треће партиске конференције, радне бригаде наших факултета -извеле су низ радних акциЈа на стадиону ЦДЈА, на пра)дилlишт!у студентских павиљона, на истовару дрва код Дунав —станице и другим рааlилlИlштима, Такмичсћи се међусобно бригааисти су и на овај начин манифестовали своју оданост сво Јој Партији и народу. Са радилшита оу бригаде Правног, Бкономског, Пољопривредно-шумарсксиг факултета и Медицинске и Техничке велике школе упутили поздравие телеграме Трећој партиској конференциј,иl. Фармацеутски фак^лтет 183 бр,игадиста бригаде „Јован Шарановић” дало је на стадиону ЦДЈА 366 радних часова. За то време исмопаио је и нревезено 250 кубних мстара земље. Поред тога очишћено је 150 км 2 терена и цренесено 20 кубика дасака. Правни факултет Бригада „Ђуро Стругар" извела је радове на стадиону ЦДЈА. Радило Је 126 бригадиста, на слагању грађе, а дато је 315 радних часова. Рад се одвијао по групама.

Пољопривредно-шумарски факултет Бригада прв-е подине агронома „Соња Ма|рlинковић” иззела је на рад на Новом Београду 145 брнгадиста који су истоварил!и и сложилји 5 вагскна цигаља. Укупно је сложево 56.00С цнгаља. ★ Бркгада друге године агронома ~Добриlвоје Радосављевић’’ дДла је 426 радних часова на Нов-ом Беоираду, 266 мубика песка пребачено је на даљину од 15 метара, а 95 кубнка превезено колшдама на даљииу од 20 метара. Норма је испуњена са 142%. ★ Бригада 111 године шумара „Рифат Бурџевlнћ” пребацила је на даљину од 20 метара и сложила ок'o 25.000 цигаља на рвдиЛIИIШПУ ВоlВ'От Београда. Технички факултет 77 бригадиста бригаде 111 године Технолошког факултета радило је на Звездари. За време од 231 радног часа посађено је 2.500 садница, а ископано је 100 рупа. Филозофски факултет Бригада „Драгица Правица" радила је на радилишту 1 градског

предузећа за огрев. 170 бригадиста дало је 510 радних часова. Економски факултет Брнгада „Владимир Перић-Валтер“ извела је на рад 113 бригадиста. Пренето је 113 кубних метара грађе на 150 метара даљине. Бригада „Александар Ранковић“ извела је на рад 130 бригадиста. Бригада је радила на земљаним радовима на Звездари. Ветеринарски факултет 128 бригадиста бригаде „Миладин Поповић" дало је 448 радних часова на стадиону ЦД ЈА. Превезено је 40 кубних метара земље и пренето 20 кубних метара дасака. Бригада „Владимир КнежевићВолођа“ радила је на стадиону ЦД ЈА 206 бригадиста дало је 515 радних часова. Бригада је радила на земљаннм радовима. 240 бригаднста бригаде „Стеван Наумов“ дало је 480 радних часова на стадиону ЦД ЈА. Бригада је раднла на преносу грађе. 54 бригадиста бригаде „Станко Мартиновић“ дало је 108 радних часова на стадиону ЦД ЈА. Бригада је радила на преносу грађе.

ФИСКУЛТУРА и СПОРТ

ПЕХАР МАРШАЛА ТИТА ОСВОЈИЛА ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Финале футбалског купа Југославије за пехар маршала Титз одржане су на Дан Републике. Интересовање је било још веће него првог.дана, тако да је стадион Црвене звезде био дупке пуп. С обзиром на сусрет старих ривала Партизана и Црвене звезде гледаоци су са оправдањем очекивали интересантан сусрет. У последњем сусрету за првенство Прве савезне лиге Партизан је победио Звезду са 1:0.

Станковића који Сименовског уопште није чувао. Чињеница је да Црвена Звезда, у последње време, игра све боље, да везе између њеие навало и одбране постаје све чвршћа; она се ослобађа шабдонске игре, у свој систем уноси елементе који одговарају играчима. Играчи Партизана, свн до једног, су ее трудили, бидн једно време и падмоћпији, давали утисак воднког тима. Успевали су да израде и „зро. де“ ситуацијс, ади су не;.рецмзно луцали. Партизан је био неефикасан. Ту треба тразкитн и гдавне узроке овако тешког пораза. Пстакли су се Минда Јовановић и Боба Михаиловић; много се трудили Дрснопац и Симоновски. бпли слаби Фирм и Чајковскн 0 судији Мадо је ако се каже да је Лемешић добро судио. Бно је то ауторитет кога су играчи слушали и поштов-ал . Он се према њима односио и оштр и био добар. Упр.чвљао је игром и не прнкосновеннм звиждуком, и тапшањем руком по рамснима, и умирују ћим разговором. У томе није прет« ривао. Играчи су у њему осетилн чо века који се заједно са њнма борт ва свој начин, са одређеним зад тком. Био им је близак н зато су сл шали. Лемешић није сецкао игру, водио ј< рачуна о преимућству. Његово иск; ство напред је осудило на неуспе' сваки покушај да се изведе којн недозвољени „гриф".

Победнички круг Одавно се ннје видела таква с..ика. Тек што се завршила утакмпца и играчи придазпдн столу на коме је лежао пехар, дар маршала Тита, а преко стадпоиа, и са трнбина н са стајања, хитају снмпатизери Црвене Звезде да потапшу своје љубимце, стисну им руку, задивљено, из близа гледају. Њих ништа не може да задр. жи, Заборављају за тренутак, на пропис, на штету коју наносе иградишту. И када је Митић као капитен тима, примио пехар и, узбуђен, покушао да,

преко мпкрофона, изразп радосна осе. ћања својих другова, њихов број је прсмашао хиљаде... Играчи Дрвене Звезде трче победничкн круг. Хшкаде највернијих навпјача заједно са њпма. Није им тешко, не смета што се депљпво блато хвата до кслена. Радост победника деле и спмпатпзери Као ,да желе играчпма да дају до знања: У нама ће те увек имати подршку. Од данас парочито. Обавеза коју је Мнтић, у пме играча Црвене Звезде, дао управо је баш теква: Дрвена Звезда ће се борити да фискултура обухв-ати што више људи, допрннесе даљем уздизању наше фискултуре, правилном васпитавању наших фискултувника и гледалаца, Слпка победничког круга је доказ да је обавеза реална. Црвена Звезда има довољно снаге да је оствари.

Пред голом Партизана: дуел Томашевић М- Јовановић

Пољопривредно-шумарски факултет

СТУДЕНТИМА ПРВЕ ГОДИНЕ ТРЕБА ПРУЖИТИ НА ВРЕМЕ УЏБЕНИКЕ

Спудантима гирве падине По љоагривредно-шумарског факултета ни до данас »ису гаружени уџбеници у довољном бр<оју, док неких уопште нема, на пример анорганска хемија на коју студент.и стину гправо полагања већ у јануару месецу. Према подацима добшјешш у стјручном одбору Народне омладин е Пол>о(п ривр едн о- шум арског факултета професор Шодаја, коЈи треба да напише уџбеник ит анорганске хемије дредао је рук.сшис и он се налазн у штампн, Како за штампашс Једне такве књиге као што је хемија треба доста времена, то има мало зе-< роватноће да ће бити готова до! јануарског рока, а амо и досле биће и сувише касно те се неће моћи да користи. Оно што би сада могло да се предузме то је да старифи студенти пруже пом!оћ својмм млађим др;уlГolВима било да им гго-ј зајм>е, уступе или продају своје књите како би се на воеме могли спремити за јануареки ич>' питни рок.

Живота ЖивкОвић,

ст. агрономије II год.

Гвозденовић; Минер

ОСНОВАН ЈЕ ОДБОР ЗА ПРОСЛАВУ 110 ГОДИШЊИЦЕ БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА Деветнаестог децембра ове године свечано ће се прославити стодесетгодишњица постојања Београдског универзитета. Изабран је одбор за организовање ове прославе у, кој« су ушли: др. Стеван Јаковљевић, ректор Београдског унивезитета, инж. Богић Кнежевић, ректор Техничке велике школе, др Александар Бепић, претседник Орпске академије наука, др Ксенофои Шаховкћ, ректор Медицинске велике шиоле, Радован Лалић, проректор БеОградског универзитета, др Душан Недел» ксвић, професор универзитета, др ВаСа Чубриловић, професор универзитета и Диlмитрије Вученов, асистент универзитета. За секретајра овога одбора изабран је Драгомир Ракоњац, службеник Ректората Београдског универзитета. ОБАВЕШТЕЊЕ

Културно-уметиичко друштво Београдског универзитета ~Бранко Крсмановић’’ врши аудицију за пријем нових чланова у све секције друшта. Академски хор: 1 и 2 децембра од 19 до 21 час у просторијама хора Балканска 4/11 спрат; Академски фолклор: 1 и 2 децембра од 19 до 21 час у прО|сторијама фолклора Балканка 4 (улаз из парка); Академоко позс!риште: сваког ан а од 12 до 13 часова у свочм просторијама Балканска 1 спрат. (Из Управе друштва)

Одговорни уредник Влада Митровић, ст. права Уредништво и администрација. Београд, Балканска улица 4, гелефон 23-464; број чековног рачуна 1-9060014. Штампарија „Омладина". Београд, Војводе Мишића улица број 19

б

НАРОДНИ СТУДЕНТ

Броу 31