Student

У недељу на стадиону „Партизана"

Француска Југославија

Данас на стадиону „Црвене звезде“ југословенска репрезентација игра јавну тренинг утакмицу са „Радничким“ (Београд)

V недељу на стадиону „Парти. зана“, који ће тог дана бит и све. чано отворец за овогодишњу сезо. ИУ» одржаћв св први послератии сусрет студентских футвалских ре презентација Југославијо и Француске. Пре почетка утакмице одр. жаће се атлетски програм уз уче. шће најбољих београдских атле. тичара којима ће то бити Iтстов(ре мено и први старт ове године. За иедељни сусрет влада велико цн. тересовање код љубитеља футбала, нарочито међу београдским студентима којима ее пружа при. лика да присуствују Једној заиста реткој приред&и. ФРАНЦУЗИ ДОЛАЗЕ У ПЕТАК Француски репрезентативци, којм су одржали Још неколико зајед. Ничких тренинта, долазе у петак ујутро. Како се сазнаје студент. ека репрезентација Француске би ће састављена од следећих играча! Голмани: Астрес (Бордо) и Ружо (ТГариз); бекови: Жибо (Арл), ми№o (Е д Прованс) и Бијо (Рен); халфоаи: пулен (Динард), мас (Рен), сало (Париз), гио (Тулуз); навалпи играчи: Леконт (Лил), Бато (Цариз), Колех (МонбелиЈар), Ринод (Грвнсхбл), л. Гулм (Кемпе), Ситлв (Стразбург) рефеј (Пвриз) и Шрам (Сент Егјен), ТРЕНИНГ УТАКМИЦЕ НАШЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ У петак на игралишту ~Нови Беотрад” први пут оу се састали

каидидати за студентску репрезен, тацију Југославије који ,оу из Бео Одржан је сусрет екипа „А“ (састављена углавном од студената медицине) и ~Б“ (студенти Твхникв), које -оу наступиле у сле дећим саставима: ЕКИПА »А“ј Ђорђевић (Илић) Поповић, милатовпћ Панић, Шећеров, Јанићијевић Сарић, ВРУјић, оташевић, томановић, Николић. ЕКИПА ~Б“: петровић ЈУР«шић, кашанин Најчевски, Качунковић, филиповић Крсмановић, Мариновић, Савовпћ, Петро, вић, николић. Прво полувреме завршено Је воћством екипе ~Б” 1:0, док је крајњи резултат био 2’l за екипу ” А “- , После одтЈгране утакмице за састав студентске репрезентацмје ЈУ гославије узети су у обзир само шрачи „Мачве“ Петровић и Јури. шић. Да би одбор са састав репре зентације располагао са већим бројем играча, накнадио су позва. (и: ристић (вооводина). Жиганте (Сарајево) и М. Јовановпћ (~Сло. бода” Хитов« Ужице). Тако ће студентска репрезентација Југо. славије на данашњој јавној тре нинг утакмици каступити у сле. дећем саставу: Васић (Петровнћ) - Јуришиlћ, ристић, Бошков, Стефановић _ жпвковић - Швнауер, Јовано. мћ, Крелтлтовић, Жупац, Вуквпћ.

чве“,. „Напретка”, „Сарајева" и других екипа. Сигурно је да ће се саставу екипа, која буде вечерас одређена после трешшг утакмице са „Радничким", моћи приговорити, али зато ипак треба знати ка. кве су све б*ше могућности за са. став репрезентације (краткоћа вре мена, мали број кандидата и др.)Према вредности нашх канди. дата изгледа да *,ће одбрана бити

знатно јача од навалног реда. Ово нарочито ако одбрана буде насту. пнла у постави: ВасиК ДУбравчић (Јуришић), Здравков»lК (Ри. стић) Бошков, Стефаиовић, Жишковић, Јер бтг се у твоЈ налазила три или четири ипрача „Војводн не", што без сумњв много значи за уиграност одбранбеног реда.

Једино се сада поставља питање учешћа голмана Васлћа, који Је повређеи на утакмици „Војводи. ка“ „Работни'чки“ у Скопљу. Због повреде напустио је игру 15 лшнута пре завршетка утакмицс. Петровић, који је одређен као ре. зерва, у сусрету „Па(ртизан“—,,мачва“ није показао своју гграву вредност. добијао се утисак да је кеке од примљених голова могао да брагаг. Збо г тога, уколико Је Васићева повреда теже природе. мислимо да треба позвати Краља, голмана „Загреба". * НАВАЛА ОПЕТ ПРОБЛЕМ! Као и код државне репрезеитациЈе и у студвнтскоЈ репрезентацији састав навалног реда претставља такође проблем. Има вишв какдидата од којик треба да буде састављена навала, Мвђутим, формз свих навалних кграча није нам довољко позната. Шенауера и Кр. стуловића смо гледали на утакми. цама са БСК-ом и „Звездом". Док је Шенауер противу БСК.а био нешто слабији, на другој у. такмици је играо знатно боље. Крстуловић, као Једини кандидат за центарфора, итрао ј* у оба су. срета повученог центарфора, што му је истина био и задатак, тако да и,егова игра не би могла доби. ти потцуну оцећу јер ће у репрезентациои вероватко пгратц дубл ве центарфора. Пошто Је он Једи. ви кандидат за ово место, ниЈв касно да се позове и Јагодић („Мачва") који важи као један од бољих, млађих вођа навале. Што се тиче осталих итрача за навални ред ми би најрадије на полуткама видели Жигактеа и Жупца а на левом крилу младог сарајевоког студенгга Буквића, коЈи се по први пут истакао на утакми цама прошлогодишњег пр-венства, а ларочито у сусрету са „Дина. МОм“ када су загребачки „плави" бшш поражени 1:3. Између оста. лог и два Буквићева гола утицала су да се промени читав ток првеи. ства. НАШ ПРЕДЛОГ И на крају наш предлог: Васић (Краљ) Дубравчић, Здравковић Бошков, Стефановић, Живковић Шенауер, Жиганте, Крстуловић, Жупац, Буквић. За навалшг ред би могли да предложимо и овакву поставу: Шенауер, Јовановић, Јагодић (Крстуловић), # Жупац, Буквић. иначе наши навални играчи, као кандидатл за репрезентацију, усвл су мал.е више једнаких квалите. та: млађи су талентовашгји, ста. риЈи искуснлји. Зато мзгслимо да се неће миото погрешити ако бч се навалшг ред репрезентације Југославије у недељу појавио у пр. вом или другом саставу. Бековском пару Дубравчић Здравковић дајемо већу предност. И један и други важе као одбран. бенм играчи које нарочито карак. теришу добар и, прецизац одбојни ударац, сигурност и сналажљивост у акцији. Новосађанин Рнстић Је бвк који може да олушеви али н ла прдбаци. ЈурншиК не заостаје много за Дубравчићем и могао би га успешно заменити. На утакми. ци са „ПартизаНом“ бек „Мачве“ Станковић истакао се својом игром. Зато и ’на њега треба рачу. натц.

Сп. ШИНДОЛИЋ

Студентска репрезентација Југославије учествовала је пре рата на Међународним студентским играма у Монаку. На слици екипа која је поразила Луксембург са 8:0, а изгубила у финапном сусрету од Белгије са 1:2. У горњем реду четврти с пева стоји Срђзн Мркуи/ић голман Ч „Црвене звезде“

ДРАГОЉУБ ЖУПАЦ, лева полутка крушевачког „Напреткз“ и члан омладинске репрезентације Југославије, кандидат за студентску репрезентацију Југославије. ВУЈАДИН БОШКОВ, двсни хапф „Војводинв" и државни репрезентативац браниће боје југословенске студентскв репрезентацијв у сусрету са Француском.

ДАНАШЊИ ПРОГРАМ

Стадион „Црвене звезде** У 14,15 час. сусрет студентских А и Б репрезеитација Београда. У 16 час. јавна тренииг утакмича; Студентска репрезентација ЈугославиЈа „Раднички" (Београд). Судија; вожа ГУгић. Цене улазницама: Дин. 20 и 30. НЕДЕЉНН ПРОГРДП Стадион „Партизана“ У 15 час. Атлетокн програм. У 16 час. Југославија Француска. Судије: Живота Влајић, главни судиlја' н Божа Гугић и константин Зечевић, помоћне судије. Дене улазницама: ложе 100, западна трибина 80, источиа '6O, стајање 40 дцн. Улазнице за стајање за студенхе иродаваће се по факултети.Иа уз цену од 30 дин.

Као резерве одгеђенл су; Дубравчић, Здравковић и Жиганте. ЈУГОСЛОВЕНСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА БИЋЕ САСТАВЉЕНА ВЕЧЕРАС Међу студенттгма репрезенгагивцима нема члаиова неких на. ших водећих екзша које се слда налазе на гостовањима у ниостран ству, Зато је одбор за састав спудентске репрезентације Југослави. је одабрао студенте футбллере „Војводиlкlе“, ~Хајдука“, „Ма.

Штафета студената-планинара Београда полази 15 маја из Беле Цркве

Ове тодине поздрав маршалу Титу поводом његовог 60-ог рођендана преносиће 20 штафета. У штафета, према пријавама Савезноч организадионом одбору Титове штафете, учествоваће претставници свих народннх република, Југословенске народне армије, граничара, сељачких радних задруга, Трста, корушке, Београда, протставництг пионира, омладине, Ваздухопловног савеза Југославије, Поморско-бродарског савеза Југославије, Ауто-мото савеза Југославије, Савеза за кон.ички спорт, Бицихлистичког савеза Југославије и Плашшарског савеза ЈУгославиЈе, чија Јв штафета већ креиула нз Словеније. Овогодишња штафета НР Словекије кренуће као н ранијих година са нашег највишег врха Триглава и *о 20 маја. Штафета НР Хрватске поћи ће 17 маја пз историске Подгоре. Штафета НР Боспе и Херцеговине полази ове године 22 маЈа са хидроцентрале у Јабланици. Из Македоније штафета ће кренути 17 маја са хидроцентрале у Маврову. штафета НР Црне Горе полази 19 маја из железаре у Никшићу, Штафета НР Србије поћи ће овв годлне са хидроцентрале на Власини. штафете свих народних република преузеће носноци штафете НР Србије на границама НР Србије и носнће пх све до Београда. Студенти Београдског упиверзитета и великих школа учествоваће и ове године у ношењу Тигове штафете. Чланови „пар тизана«, друштва за телесно васпитање учествоваће у ношењу штафете од Трга Републикс до маршалата. Чланови плашшарских друштава носиће студентску штафету планинара која ће 15 маЈа кренути из Беле Цркве. Цео пут штафете је подељен на седа.м етапа. Прву етапу носиће студенти чланови планинарског друштва „Вељко ДУгошевић“. штафета ће ићи преко највиших шганина Србије. Дужина ношења штафете износпће преко 170 километара.

ПОСЛЕ ФУТБАЛА НАЈПОПУЛАРНИЈИ СПОРТ ЈЕ ПЛАНИНАРСТО МКЂУ СТУДВНТММА ЈУГОСЛО* ВЕНОКЈБ КЊНЖЕВНОСТИ ВА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТИУ

<Од догомника са факултета) Пре неколико дана студенти свлх година гругге ЈугОсловенск« кљи. жевносто Филозофског факУлтега одржали су конференцију на кој оЈ је прочитан реферат у вези са ПК. смом ЦК КПЈ о задацима у фис. култури. Конференција је расмо. трила узроке досадашњег слабаг рада <мали број обухваћених студе. ната у секцијама, неинтересОвање студената за поједине спортове и др.). У току дискусијв студенш су дали неколико предлога који ће помоћи да се рад побољша. Тако ће се од сада поклокити више па, жље мање развијеним Спортовима као што су кошарка, рукомет а варочито атлетика, за које нису потребиа нека већа магериоална средства, јер се може упражњавати и са минималким бројем рекватзи. га. Конферснција Је показала да јв после футбала, међу студентима књижевкости на ј популар ниј и пла. нвшароки спорт. зато ће се у нгго Скоријем времену организовати неволкко излета. Између осталог на копференцији Је решено да се на простору испод Калемегдана, код небојше Куле, уреди терен и поставе стубови и мреже за одбојку, где ће студенто гренирати и припремати се за пр. венетво Универзитета. друштво „Црвена звезда” дало Је студеншма ка коришћење опоредан торен за котарку ка Малом калемегдану.

Љ. ПОПОВИЋ

„ЦРВЕНА ЗВЕЗДА“ ПРЕГОВАРА СА ЕНГЛЕСКИМ ФУЛХЕМОМ. Футбалски клуб > „Црвена звезда“ треговара са енглеским прволита. шем Фулхемом ко-ји би гостовао У Веограду средлном маја.

Прве утакмице спортског првенства Универзитета и великих школа

Филозофски П Правни П 5:0 (Од дописника са факултета) Прввнствени суорет одигран на помоћнОм тереиу „Новог Београда**, Терен неподесаи за игру. Заслужена победа друге екипв Филозофоког факултета. Од почетка игре па ове до 25 минута противници оу биши равиоправни. Тада Филозофски преко Вучковића по-

сгиже први гол. У другом шлувремену навала Је била више ефмкаснија и успела да ггостигне Још четири гола ("Бурђулов 3 и Мартиновић 1). СудиЈа Јовановић добар. П- ЂАПИЋ Резултати осталих утакмица првог кола, Грађевински Пољопривредни и Шумарски 1:0, ВПШ Технолошки 7:2, ДИФ Архитек-

тонски 10:0, Правии I Рударски 1:0. ОДБОЈКА Резултати првог кола „Партлзан" Стоматолошки 3:2, Економски НДВШ 3;0. Погрешно је што су обе утакмице игране у три победничка сета када у прснпозициЈама јаоно стоји да се утакмице међу факултетима играју у два победничка сета.

Кратке спортске вести

ПОБЕДА ФУТБАЛЕРА „МЕДИ. ЦИНАРА”. Такмичећи се у I ра. зреду првенства Београда, екипа „Медици«ара“ је у недељу пора.. зила „Желез«ичара“ са 3:2. ТЕШКО ИЗВО ЈЕВАНА ПОБЕДА „ТЕХНИЧАРА". „Техничар“ је У нвдељу са доста напора савладао „Тексгшлца“ са 1:0’. Сусрет Је оди гран у оквиру првенства Београда група Д П разред. ДОБАР СТАРТ ОДБОЈКАША ДИФ.а. Такмичећи се на турниру за улазак у београдску одбојка лигу, одбојкаши Државног инсти. тута за фнскултуру у првом колу су забележили победу од 3:2 над „Нашјиим крилима”. Друга студентска екипа екипа „Медицинара претрпела Је пораз од „Новог Београда“ 2:3. СКОПСКИ „СТУДЕНТ" ТРЕЋИ. Скопоки „Студент“ Је у недељу савладао футбалску екипу „Брат. ство“ са 2:1, После VI кола „Сту. цент“ Је на табели Скопског пот. савеза трећи са 7 бодова после

„Напретка” са 8 и „Слоге“ са 7 бо. дова. САРАЈЕВСКА „ВОСНА“ И ДА. Л>Е ПОБЕЋУЈЕ. Футбалска екипа Сарајевског универзглтета. „Босна” оабележила Је Још Једну победу у гакмичењима I разреда Сарајева. Студенти су савладали „РоманиЗУ“ 2:1. УСПЕХ СТРЕЛЦА БОНЧИЋА. Градимир Бончић, студент технике, Један је од наших стрелаца који се сада спремају за претстоЈеће светско првенхггво и Олимпи, ске игре. На последњем тренингу у Београду он Је, гађаЈући те. шком прецизном пушком пости. гао 538 кругова и тиме се афирмирао као један од најбољих у овоЈ дисциплини. ПЛИВАЧИ ДИФ_а ПОРАЗИЛИ ВЕОГРАДСКИ ПЛИВАЧКИ КЛУВ 90:55. У трећем колу Параћевог меморијала пливачка екипа ДИФ-а високо је поразила екицу БПК са 90:55. У дисциттлинц хоо м проно Љепотица (ДИФ) поставио Је нов орпски рекорд —1:12,4,

ТРКА ПАРОВА

интересантна атлетска дисциплина

Као предггра фугбалској утакмици отудентских репрезентација Лугославије н францусче предвиђа се атлетскц програм. Вероватно ће као најинтересантнија тачка бити трка парова. Ова атлетска днсцпплина до сада уоптте ннје практикована код нас, мада У последље време у пеким држава.ма стнче све већн броЈ присталица. Трка је у ствари једиа врста штафете у свако екппи учествују по два тркача који наизменнчно трче по један круг, тј. 400 м. Лужина отазе биће три ши четири километра. Тркач мора да се труди да претрчи свам:п пут своју деоницу за што мање врсме, мада је то прилично напорнп, јер после сваког круга пре.кнда трчање и самим тим губи темпо дгсања. Понпо се стаза стаднона „Партизан’’ моментално реиовира и

биће завршена вероватно тек непосредио пред трку, атлетичарнма ће бпти тешко да ,се иагпо прилагоде стази, јер се њихов тренииг до сада углааном саотојао из трчања по шјтми. Због тога код извеоних такмичара влада мишљење да ову трку не би требало одржати, јср, како они наводе, плаше се да не дође до неких повреда, које би евентуално утицале на даље одржавање тренитрга наших бољих атлетичара и државнглх репрезентативаца. Тач. но ]lе да би ованав излазак »а стазу могао донекле негативно да утиче на њнх, али мислнмо да се и поред свера тога ово такмичење може одржапх Самим тнм сусрет студентскнх репрезентација Југославпје и Француоке пмао би још једну интересантну тачку која би се одржала пр-ви пут у кашој земљог.

Ове недеље

У <гоку ове недеље наставља се спортско првенство Београдског универзитета и великих школа. Утакмице се одржавају према програму, ма да је неколико сусрета одложено услед невремена и неприпремљеног игралишта ДОЗ-а, где је требало да се одиграју утакмице првог кола у одбојци. ■ФУТШПШ Игралиште „Милициоиара« 10 априла у 11 час. Грађевински Правни; 12 априла у 14 час. Екоиомски ВПШ П; 14 априла у 14 час. МедициНски Стоматолошки; у 16 час. Машински НДВШ. Игралиште „Нови Београд« 9 априла у 14 час. ВПШ ВСШ; 10 априла у 14 час. Фарма цеутски Ветеринарски. Игралиште „Јединства« Земун 11 априла у 14 час. ПриЈ>одноматематмчки Пољопривредно шумарски П; у 1в час. Пољо» пришредно-шумарски Филовофски П. ВOДБOЈКАН Сала Новог Београда код Сајмишта 9 априла у 9 час. Медицински *" ндвш; у ц час. „Партизан” Ветвринар ски. 10 априла у 9 час. Машиисов! Стоматолошки; у ц час. ВСШ Грађевински; у 14 час. природно - математички Техноло* шкн; 16 час. Филозофски —• ВПШ. 12 априла у 14 час. Електрлгехнички Правни; у 16 ч ас. Стоматолошки Архпте ктоноки, ЖЕНБ П априла у 9 чае. Техколоlшв| Архитект онски; у ц час. фц. лозофски Природно-мвтемв* тички. 12 априла у 11 час. Правни впш.

БРОЈ 7

НАРОДНИ СТУДЕНТ

СТРАНА 5