Student

ПРАТИТЕ САРТРОВ СЦЕНАРИО

МЕЋУ ЗУПЧАНИЦИМА (l'е ngrenage)

КРАТАК САДРЖАЈ ПОЧЕТКА СЦЕНАРИЈА: Hapod, предвођен радницима са петролејскчх поља збацује диктатора Жана Агеру, кога је npe седам година слична револуција довела на власт. На страну побуњеника прелазе сви великодостојници na чак и они који су били његови лични npujaјатељи. Франсоа вођа револуције претседава суду који суди Жану Агери. Дарије бивши министар Агере и његов пријатељ сведочи. Земља је оптерећена концесијом на петролеј. Приходи одлазе у иностранство. Агера је хтео да индустријализује пољопривреду иако су сељаци били против. Наши су сељаци најзаосталији у Eeponu. Ми смо га упозоравали... из прошлог броја) Дарије оклева један тренутак, затим се среће са Жановим погледом и спрема се да изађе. Лисјеи који се дотле није померио интервенише. Ја остајем, рече он. Морам да ти говорим Жане. Ти ме нећеш отпустити као слугу. Иди Дарије, причекај ме. Дарије излази. Претсоблзе Дарије седа на клупу. Он чека. Иза врата Жанове канцеларије он чује одјеке гласова. Он се диже, одлази до прозора и тмурно гледа на улицу. У канцеларији све жешћи нови одјеци гласова. Затим одједном Лисјен излази, ван себе и одлази ка Дарију. Ајдемо Дарије. То је тиранин; он више никога не слуша, . Суд Дарије наставља своје сведочење. Он понавља пороти реченицу коју му је Лисјен рекао пре три године: То је већ био тиранин. Он никога више није слушао. Он је ипак остварио своју замисао. Оно што смо му предочили, то се и догодило. Свугде су се подигли сељаци. Разбили су прве тракторе. Интервенисала је полиција, па војска. Arepa није хтео да попусти и одмазда је била страшна. Укупно, петнаест до темеља срушених села, 17.000 интернираних, 127 мртвих. Комешање у сали. У другом реду сељак са опаљеним рукама се дигао и виче: Он је чак спалио Мајнек. То је било његово село. И ја сам из Мајнека. Познавао сам ra док је био сасвим мали .Beh тада је био лош дечак... Адвокат покушава да интервенише: Ја протестујем!.. Сељак му пресеца реч и наставља: Пре његовог несрећног случаја, када је сломио руку, увек је хтео да командује. После смо могли лако без њега. Сви су му били криви због његове руке. Звали су га „искривљени". Он се заклео да ће се осветити. Сељак је дошао насред пролаза, Он пружа према пороти своје ватром изобличсне руке, на једној од њих недостају два прста. Погледајте! Сасвим је успео, Ја сам био у Мајнеку када тд је попалио! Адвокат виче пз све снаге како бн падјачао комешање гомиле: Ја протестујем! Тражим од пороте да одбије сведока. Ми смо овде да судимо политичким делима Жана Arepa. Не да слушамо бабска каклапања. Који од вас би се усудио да каже да ie Агера наредио да се запале петнаест села како би задовољио своју озлојеђеност. Сузана се нагло диже. А зашто да не? виче она адвокату. Знаш ли ти само ко је он био? Ти ra не познајеш, ти си пузао пред њим. Она се сада обраћа пороти: Његова рука, то је била његова пакост, његова беда и његова срамота. Ја то знам. Ја познајем

Агеру. Ја сам била десет година његова љубавница. Или боље његова нудиља. Сведочења Сузане (Левет година раније) Трпезарија Сузане и Жана Прилично мала, сиромашна просторија. Жан седи пред столом покривеном мушемом. Он је ћутљив и намргођен. Поред њега стоји Сузана и сече му месо у тањиру. Сузана гура тањир пред Жана који не каже ни хвала и почиње да набада комадиће меса својом в!!љушком, својом левом руком. Сузана сипа вино v Жанову чашу, а Жан га страсно гледа. Он упорно остаје ћутљив са очима упртим у свој тањир.

Чује се глас Сузане која се обраћа пороти; „Њему је била потребна нудиља. Једнога дана...“ Жан и Сузана, иду неком улицом, растају се. Жан трчи за трамвајем који тек што је пошао. Он покушава да га ухвати у ходу, али услед његове једине руке, промаши и пада на земљу. Сузана хита ка њему, два човека су већ крај Жана и хоће да му помогну да се дигне. Жан их бесно одгурне. Добро је, хвала, каже он скоро грубо. Стојећи, отире прашину која му је упрљала одело. Сузана га гледа забринуто, два човека који су хтели да помогну Жану изгледају саблажњени тоном којим им се обратио. Један од њих каже другоме, довољно гласно како би ra Жан чуо: Коме још пада напамет да се прави акробата када је богаљ. Жан узима Сузану под руку и брзо је одводн, намргођеног израза. Суд Сузана, говорећи, дошла је сасвим пред подијум; она закључује: Он је мрзио све људе који су имали две руке. То је могуће. рече адвокат. Али ми смо овде да судимо дела, а не човека. А ја, одговори Сузана, ја тражим од вас ла судите човека, другови. Зато што је бно сакат он је хтео власт. Зато што је био сакат он је хтео жепе. Зато што је био сакат, он је мрзео људе и ои је пролио крв. Адвокат жестоко протестује: Ја и даље упорно улаисем протест. Сузана га мери са тако хладном злобом да он устукне један корак. Води рачуна о својој глави, ти. Један тренутак потпуне тишине. Франсоа се окреће ка пороти. Ви треба да одлучите. Дарије се диже и обраћа се пороти. Не можете. другови. * Ти, рече Сузана. Ти, Дарије, ти ra брапиш? Ја ra не браним. Али ако ви пролужите, ви ћете себе учинити смешним и одвратним, и ви ћете му дати за право: то неће бити суђење, већ убиство. Мањан интервенише, не напуштајући своје место. Не причај Дарије. Онога кога ћете ви судити. To је човек, човек кога смо ми волели и довели на власт Човек који нас је слагао и који нас је издао. Порота се тихо договара, Неки поротници се дижу како би се договорили са другим поротницима. Затим се сви враћају на своја места и Франсоа пита: Шта сте решили? Једна жена поротник се диже и изјављује: Мн ћемо судити и дела и човека. Добро, рече Франсоа. То he дуго потрајати. Имамо времена, одговори жена. Сузана баца триумфални поглед на адвоката, затим се окреће према пороти. Врло добро! Разумели сте. Ви сте људи ко’и хоћете да судите човека по читавом његовом животу. Ради се о томе да знамо са ким имамо пос.тл. Ви ћете морати за који час решити о томе да ли c'интернирања која је он наредио била нужност илч злочин. Али има нешто што ми морамо да сазнр'"-' отмах; шта је он радио док су војници палили и гтљачкали села? Од слушалаца допире један глас; То ја знам! Ја! Сузана се * окреће. Она види Жановог слугу как^ ■ ''игао наместо ње усред сале. Сви погледи су упр- на слугу. он додаје; Смејао се. Био ,ie пијан и сметао се. Сузана се кратко триумфално и суво насмеје.

Била сам у то сигурна! Она одлази да седне, задовољна, док Франсоа покретом каже слузи: ОвамоЈ Слуга је пришао и стаје између Франсоа и Жана. Твоје име, пита Франсоа. Карло Помпијани. Био сам слуга његове Екс.„ Жана Агере. Пре тога сам био слуга Кривелија, претседника владе. Слуга учини покрет према Жану и настави; Када је овај овде узео власт, дошао је да се смести у апартмане Кривелија и тамо ме нашао... Сведочење слуге (Седам година раније) Палата владе Дуги низ просторија отворених врата, сломљених прозора. Жан је у првој, то j© улазни хол Палате. Он је обучен грађански, али лоше, као упразничени радник. Његов црни сако му смета. Он носи лептир машну сву изношену, штрафтасте панталоне, а на ногама има цокуле. Шешир је искрзан и демодиран. Неколико пријатеља стоје око Жана. Он их отпушта једним покрстом, затим хода из просторије У просторију пусте Палате, све до велике канцеларије, коју ми већ позкајемо и која је за ову прилику врло луксузно намештена. Жан се приближава једној полици пуној уметничких стварчица и порцулана. Он узима неку статуету, гледа је један тренутак, а затим је оставља са поштовањем. Он чини неколико корака по канцеларијн, нелагодно му је и као да не зна куда ће са собом. На слици обешеној о зид, портрет једне врло елегантне жене, која као да га прати очима. Жан учини још неколико корака окренутих леђа према њој, затим поново гледа те очи са слике. На довратку слуга, крут, прекрут, посматра Жана без израза. Жан седа крајем тура на једну фотељу, затим се диже, поново посматра портрет оне жене, затим неког старог генерала у униформи који виси поред. Махинално скида сво.ј шешир и дожи га у руци. Тада примећује да га је скинуо и бесаи због те стидљивости, баца свој шешир из све снаге на сто. Мастионица се преврне, пролевајући се по столу. Жан похита, али слуга га је престигао; у руци има крпу и он са пажњом брише барицу мастила. Жан се тргао кад ra је видео. Гледа га и пита: Шта ти ту радиш? Ја сам био слуга његове Екс..., претходног претседника владе. Тајац. Жан посматра слугу који завршава да брише мастило прецизним и стручним покретима. Ја те залржавам, рече он. Затчм учини покрет према сликама и додаје: Скинути ћеш те слике. Суд Слуга пред поротом наставља своје сведочење. Стално сам му био за петама. Он чак није ни знао ха сам тамо. Он ме није примећивао више но што примећује намештаЈ. Седам година био сам иза њега, као његова сенка. Облачио сам ra. r ведочење слуге Поостире се на ригие голина) Жанова соба у Палати Жан је у кошуљи. Руке пружају сако, а он га облачи. Жа:?у навлачи кошуљу. Неке руке пружају према њему ж.кет, он ra облачи. Жан наплачи кошуљу. Неке руке пружају према ibcwy сфицирску доламицу, и он је облачи.

Илустрације: Јован Ћирилов

Превод: Д. НАЈМАН

ЖАН-ПОЛ САРТР

10

sludenl