Šumadinka

* лутљ. шта се васљ тиче хито мои ирусиукг. гори? ваше дпЈнџе гори има четвртЂ сата па а ћутимЂ.'' КадЂ се сирома Шваба окрене, а оно сво апунџе острагу изгорело.

ЧУДНОВАТА ЗАБАВА. У Америки ДрЂ Рихардљ Д1ксонђ изброноеу Библш сва писмена и све речи и нашао е да у истои има: 31.173. стиха. 773.692. речи. И 2 .556 .480 писмена. — Име бхова повторено е 6.855 пута а сагознај частица и повторена е 42.227 пута. Онђ се сђ тммх. суопарнммЋ и безполезнммЂ посломђ пуне три године забавлно , и свакш е данљ по 8. сатш ст> тммb броанћмБ и бележенћмљ провео. (Таи е умео свое време употребити.)

РАЗЛИКЕ НАРОДА, Примћтило се међу доселћницБЈма у Америки, да ШпанБолцш иаипре зидаго цркву, Енглези Госачоницу, а Французи салу за игранћ.

Д0МА6Е НОВОСТИ. — Гласови о театру у Шабцу , Крагуевцу и по другимг. местима у Србш , побудили су и овде млађе чиновнике, да се договараго, како би се и у Београду театорт. завести и одма играти могао, кои бш у игранго участвовали има in доста, но три су наивеће препреке кое ће то друштво тешко надвладати, прво е што немаго новаца, друго, што на ту цћлт> немаго скуплћне ни краицаре, а треће што е наилгавшв што немаго пара. Но кадљ 6w се одђ тог' трога само макарЂ едно сђ пута уклонило, онда смо сигурни да ће и БеоградЂ у гомђ огледу успоредити се са крагуевцомЂ и убомЂ. Далћ незнаду гди бм се могло играти, ерЂ нема нигди велике собе, и свм су тога мнћша да се направи за летосЂ одђ даеака, али нема се новаца, за то бм требало баремЂ 200 дуката. О овоме оз 6 илбномђ иредмету спрдаћемо други путЂ простраше. (6рЂ кодђ насЂ има пословица: „новцм говоре езмкЂ спрда.") — У прошлу неделго давао е св. Кннзђ последнви балЂ одђ овм Фашанвки, на кои имали су честБ панчевачки и земунски Генерали позванибмти, гди су такође сђ млогимђ ОФицмрима и присуствовали. Они су бв1ли весели, и играли су све србске игре, и мило намЂ е бмло видити, да аустриски Генерали еданпутЂ барЂ играго онако како имђ Срби свираго. Веселћ е траало до 3. сата после поноћи. Томђ приликомЂ воена банда подђ упра-

вомђ Г. Шлезингера показала свого вештину сђ вмше нови саставлћни предмета. — На место блаженопочившегг паше београдскогђ доћи ће за цело Паша нишевачки (забораBio самБ како се зове.) — О школскои комисш авлћно е обширно у СрбскимЂ Новинама , но овде само то имамо примћтити, да е се Госп. Христићт. награде, кого му e KOMHcia за израђену кнБигу опредћ.шла, изђ благодарности спрамЂ свогђ отечества кое е на нћгово изображеше трошило одрекао, и исту, кадЂ поп. Одобри на фондђ издаванн лепм кнБига уступт. (О томе Фондуговори ћемо простраше, ерЂ мм смо ради,да таи фондђ буде као што е бмла Матица Србска у Пешти, како бм помоћу тога Фонда могли лепе полезне забавне кнБиге у пола данашнћ цене продавати, а такође и изђ тогђ Фонда и списателБ награђивати. Ако публикумЂ узима волго нато, мм пошто одберемо членове кои ће тммђ фондомђ управлати, позваћемо све родолгобце у помоћ -Б.)

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Са стране нема ништа важногЂ, и све стране политичне новине напунћне су са маленкостима. Само шштђ очекуемо шта ће бнти сђ грчкомЂ, и то пмтанћ забавлл данасЂ све епропска кабинете а особито енглезки и руски кабинетЂ, и то су по нашемЂ мнћшго цБЈгле две државе кое данасЂ у Европи могу мегданЂ делити. Енглезка гледа да ioft буде Грчка као и Гонски Острови, па макарЂ се то свршило и са ратомЂ целе Европе. И ако се почне ратЂ новми, нћгово ће боино полћ бмти море , гди се енглезка нада побћду добити, ерЂ се узда у свои 30. хилада топова кои по мору тамо амо плове. Лане су 6 б 1 ли ратови народа за слободу, а сада ако се почну ратови то ће бмти ратови политике за интересе по единм држава. Француска неће никакву велику ролу у свету играти дотле, докле ioft е Луи Бунапарта президентЂ. Немачка скупштина премешта се изђ ФранкФурта у ЕрфуртЂ. Но ни тамо неће ништа учинити. То е као кадЂ картаџ!а промене свое место или столицу, ммсли да му е то узрокЋ што губи.

(— Молимо све скупителћ одђ онм двего облвлћнм кнБига, да намЂ до конца овогђ месеца предброиниие пошлго, ерЂ имена допше посланм, неће моћи бнти печатана, почемЂ ће се кнБиге сђ noчеткомЂ Марта разашилдти.)

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КнНЖЕСТВА СрБСКОГЂ У БеОГРАДУ.