Šumadinka

ДОМЛћК новости. — 4. т, м. дрдаала е школска комис1н свое засћдаше, у комђ е прегледан' БукварЂ, кои ће се дати у печатагЉ. — 5. т. м. дргкало е друшство србске словесности свое редовно заећдашв. — Вмсокославно наше правителвство бринући се не само за просвету деце и лгодш; него е јоштђ обратило свои милостивши погледЂ и на животинћ^ и желећи волове и конћ облагородити, послало е Господина Ат. Николића шштђ сђ едним-h чиновникомб , у БечЂ и iouiTh далћ, да нађу и дотераш веће и благородн1в волове и конћ, и кои ће се по времену, по свммћ краевшма разделити. (О трбу! трбу!) — У едномљ крак), има читави петљ села, коа су — незнагоћн да овако доцкант> ове године падаго покладе — запостили ioiuTb прве неделћ поc.te сретешл и постили су читаву неделго дана, докв имт> m*e некака†путникЂ казао. (А mw се овде у Београду чудимо, зашто е пасулБ поскушо.) —- 10. пр. м. примш е учредникЂ Шумадинке одђ едногЂ великогЂ господина едно писмо кое овде само у изводу ставламо : „Господине! ВашЂ листђ чуемЂ да е добро лримлћнЂ кодђ наши , — и а велимЂ да е добарЂ аачитанћ. — fl вамЂ шалћмЂ сђ овммђ писмомђ 16. цванц. ОсамЂ цванц. као предплату за оваи листб што мени долази, но будући да желимЂ шштђ едну сиротицу пренумерирати зато вамЂ шалћмЂ тштђ другЈи 8. цванц. —• Н ioS само знамЂ име, али гди обитава незнамЂ, тои сиротицм кого ;келимђ пренумерирати име е Правда. —- Д очекуемЂ да квартирЂ поменуте сиротице нађете и да ioH уредно Шумадинку шилћте, Вб1 сте млађји можете е сђ манбимђ трудомЂ, него ли а годинама crapifi, тражити и наћи. " Ово пиемо кадЂ ирочитамЂ рекнемЂ самЂсебм: „Одавно тб1 шалћшЂ другима загонетке, ево и теби садЂ едне." Но мое аагонетке, сваки лако погоди, али ова загонетка учиними се да нема одгонетке. Да е пренумерирава Госпа Неправда , можда 6ti е лако нашао, али ко ће Нравду наћи , кадЂ се преповеда да е она само међу лгодима бшла за време златногЂ века, na кдко e настао гвозденми векЂ она е утекла на Небо. Одма ми падве на паметЂ и оно што е покоинми Сима МилутиновићЂ казао : „О Аетрео неузлећи кђ Небу, Ако е и насто вгекЂ желћзнми." — Mwcnio самљ дуго, наипосле узмемЂ перо и запишемЂ е у протрколЂ међу остале предброинике. — КадЂ изађе 7. брои Шумадинке, н узмемЂ те адресирамЂ еданЂ комадЂ и на: „Госпого Сиротнцу Правду." и помешамЂ шеђу остале савјене, и предамЂ разносител^о, безда самБ му ишта казао, ми-

c.iio самЂ можда ће наћи. Но после краткогЂ времена дође разносителБ саио сђ онммђ броемЂ кои е адресиранЂ на Правду, и каже, да ioK нигди Hie могао наћи квартирЂ. Н узмемЂ исту Шумадинку и дам-Б другомЂ разносителго, и кажемЂ му да иде одђ куће до куће, изђ канцелар1 'е у канцеларјго и да пмта знали ко што годђ o нђоизи, и гди седи? Таи ^pyrifi разносителБ Hocio е и тражш пунм десетЂ дана, наипосле дође са изцепанммЂ чизмама, баци преда ме Шумадинку правде, и каже ми; да ме неће вмше служити и новине разносити, ако узимамЂ н таквм предброиника кои нема на читатавомЂ свету. Питао самБ га редомЂ гди е тражш — и видимђ да е свуда бно. Далћ ми каже, да су му се свуда смеили гди е годђ пмтао, и да су држали да е полудш. — СадЂ овде обнвлгоемЂ и молимђ ако е гди годђ нека се ави, да io8 шалћмЂ Шумадинку, ерЂ е предплата за целу годину плаћена. — ДанасЂ настае у м и л н о пролеће, ветарЂ дува, ноћу е мразЂ и све се баре следиле, и умилна прокладителна ветретина кадЂ кадЂ и сђ венвицомђ неда се на полћ помолити да човекЂ ужива оваи првми умилнми данЂ пролећа. — О дђ неколико дана у Београду шавица у наКвећемЂ степену свирћпствуе.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Енглезка направи уку и буку у свету, и онолику штету у Грчкои, па сада смируе се. Таи нћнЂ постуиакЂ може се уподобити гогунству размаженогЂ детета. — Сва правителства спремаго свое воиске да су готове, али зашто, куда, и на кога? ии они сами незнаго. — И зђ достовћрни извора, можемо нашммЂ читателБима нвити, да су: Луи Бунапарта, министерство бечко, и сви германски кабинети , држали таинми саборЂ у Ахену, гди су заклгочили да ове године небуде никако пролећа. (Фала Богу, садЂ смо сигурни да неће бмти буне.) — Чуе се да е Г1атр1архЂ на параброду дошао у Карловце. —■ У Црнои гори породиле се партае, и владика има млого непрјитела, нанвише зато што Црногорци немогу да трпе, да се онђ по туђуои политики управла или на обстонтелства каква осврће, особито Морачанијправе честе буне и немире. (СадЂ текЂ видимо, да су ЦрногорцБ1 права наша браћа.) Обавлћна кнБига : „Апотеоза великомЂ Карађорђу" већЂ е печатана, и само се на уписнике очекуе. Ко дакле жели, да му име у кнбизи печатано буде, нека се наидалћ до 15. т. м. ави. Ђ. М.

у К нбигопечатнби кнджества С рбскогђ у Б еограду.