Šumadinka

: 84 џ&-

ДОМАћЕ НОВОСТИ. —• Засћданпо школске комис1е, спровело е Попечителство : „Немачко србске разговоре за упражнен!е младежи" израђене одљ Г. М. А. Симића, кок су предати Г. Цукићу на разсмотренЈе; затнмв управителБ полугимназ1е неготинске Г. 1овант> Николићв поднео е преко Попеч. са Францускогг. одђ Е. Жеризеа преведену Митолопго старм Грка и Риилвна, и предато е Г. Мариновићу да прегледа и сравни и KOMHci« свпе мнћн1е поднесе. — Про «Ј>. Немач. езмка у Гимназш београдскои Г. ђ. Ma.ieтић -б поднео е преко Попеч. комисЈи школскои: „I. свезку Немачке Граматике ," ковд е израдт у целои CBoioS обширности по Гецигеру , имагоћи у призрешго не само ученике него и учитеић. КоMHcia рћшила да се преда Г. Исаиловићу и Цукићу на прегледанћ. — По томђ читала се у пувомђ засћдан1го Србска Граматика за основне шкоие одђ Г. Цукића , и договарало се о називословнимтј речма Србсве граматике. — Овб1 дана овде е дуго нкљ и ладанљ ветартв дувао, и Hie иалвкг> бшло на маиско него есенћ време. — У ШабачкомЂ окружјго изумео е и начишо еданЂ простми селакт. воденицу, коа мелћ и безљ воде и безЂ ветра, веће се покреће само са прекретагоћимЂ кладама. — Познатми Г. ВукЂ С. КараџићЂ кои се од' неколико дана овде бави, намерава путовати по горнћмЂ краго Cp6ie.

СТРАНЕ НОВОСТИ. —• СадЂ е Европа у ономђ политичномђ положешго у комђ е бмла кадЂ е НапоиеонЂ 6wo на острову Елби, само сђ томђ разиикоиЂ што е онда цела политика Европе бмла само полатлка дворова, и што су онда сви готово велики народи Европе бмли међу собомЂ у завади и после онако дугогђ рата шелили су мирЂ и одморЂ и предавшн се cBoioS судбини изгледали су изђ руку свои кралћва шта имђ уделе , сздђ пакЂ политичнбш јкивотђ узео е друг!к правацЂ, премда по сполаш. вћмЂ току стчари рекао бм чокекЂ да се ништа друго не ради него само повторава се све оно старо. Онда е Француока била слаба и толикимђ миогогодишнвимђ ратовима изнемогиа, и с6огђ погрешке кого е НаполеонЂ своимђ освонванћмЂ туђи земалн учишо, симпатјго и пр1ателвство осталм народа изгубила, онда лгоди кои су на челу слободне партае бмли имали су млого другч1е ммсли и основе него сада. — Сада не само народи

него и дворови обзиру се иа ПаризЂ и гледаго шта ће се тамо почети и нико не мисли да е се свргпнио, него текЂ да ће се почети велико кагево дћло кое ће у обштои истор^и остати као слћдетво и пиодђ cBiro донкошнби комешанн. Француска осимђ републикански има шштђ и три династичне партае кое су се ^а предсћдателћмЂ БунапартомЂ слоа^иле и кое су подпомагане одђ сполншиби интрига да бм само републику упропастили. — Луи Букапарта са свошиђ партаЈомЂ види добро да ће морати та пре та после велику борбу иретрпита, и види да што се дулћ протегке тммђ се внше онђ народу замерава и нћгова снага слаби, и зато што више моше раздражуе противну партаго, само да бм пре револуцја букнула ерЂ е сада у надежди да бм е могао свладати, и тиме се болћ утемелвити и време свогђ предсћдателБства продужити. Онђ е радЂ да буде што и нћговв стрицЂ, али Новине Паризке кангу о нћму : „Онђ ако и носи велике чизме као нћго†стрицЂ, опетЂ ми знамо да онђ nie као нћго†стрицЂ." — У Бечу млоге су поватали кои су Фаличне банке правили, пређе о томе писале су Новине «;дну чудновату анекдоту: еданЂ лоповђ украде одђ едногЂ великогЂ господина у театру нћго†шраибухЂ са банкама, и одма оде да вечера и пошто е вечеро извади едну украдену банку да нбомђ плати, кадЂ бирташЂ узме банку позна да е Фалична и пошлћ одма rio полицЈго кон тога лопова увати, и кадЂ чуе лоповђ да су Фаличне банке каше имђ одма „н самЂ у томђ послу са свммђ невинЂ, н самЂ те банке пре по сата украо у театру." И онда одма одведе полицјго са собомЂ у театерЂ и покаже оногђ господина кои е мирно седнз и гледао. Полигца изђ средЂ театра узме га и одведе у тамницу , кои е на млого већу казнв него лоповђ одсуђенЂ. ■— У Прагу поавила се колера и првогЂ дана разболело се дванаестЂ одђ кои само су нби сданаестЂ умрли , а за оне остале надежда е да ће остати. — Изђ Берлина иишу одђ 30 Ман да ће Цруска кралћвина ставити еданЂ корпусЂ одђ 60.000 лгодги између Ерфурта и Торгау-а; исто тако ће ставити и на шлезко-ческои граници. — У полбскои кралћвини усредоточена воиска руска. подћлћна е у три табора, ито едаиЂ у Варш1ва: дууги у Ловичу и трећи у Калишу; у свакомЂ овомђ мћсту имаде по 25.000 лгодш. Осимђ ове воиеке имаде на граници и по тврдинама 35.GOO Козака. Гласа се за садЂ да ће се на скоро велика воиска кодђ Варшаве сакупити , те ће се др!кати маневерЂ у присутствјго цара Н и к о л е. — ЦарЂ аустриск1и отишао e 20. о. м. у Варшави да поздрави цара рускогв.

У Кнбигопечатнби Кнлжества Срвскогђ у Београду.