Šumadinka

wv i O'l -(Ја! ii^sr

школама, иего е томе узрокљ таи што они иемогу да понаго ц Љ лћ Фонда школскогђ. брбо жителви београдсногЂ окр. има io усвомЋ окрулпго 17. школа, кое сами издржаваго, онравлаго и учитедћ плаћаго, па кад-b iii ко понука да приложе што годђ на фондђ школски они неразумеду зашто, почемЂ они плаћаго све трошкове CBoifi школа. И нема поверена да приложи што. А кадЂ бм они видили да се изђ ФОнда школскогв Hiioee школе и учителби издржаваго, онда бм место 20. гроша 6bi.io може бмти и 20. хилада грошај зато да бм се ripe и сигурнје кђ тои цћли дошло, л мислииђ да нема другогЂ пута, него да се уз' обично годишнћ даванК свакји десетЂ година по еданЂ талирЂ на главу за школе приреже, и да се школе и v чиге.п.и одма после тогђ скуплћногЂ приреза издржаваго изђ тога школскогђ Фонда. И онда текЂ наши учителЂи одговарали бш достоино своме важномЂ зван1го. — CBanifi 6w радо и благосилагоћи давао таи прирезЂ, кои и онако троиномЂ више за 10. година на свое школе издаду. —• Ако ово иеколико изкрени речш наћу места, мш ћемо и другш путЂ о томе говорити, ербо е прва нужда данасЂ да се школе и учителЂИ у добро станЈ. доведу. — А овако тешко ће фондђ школски доћи до свое полезие цћли, истина капиталЂ расте али се и школе и трошкови школски у Cp6in двоиномђ умноЈкаваго.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Изђ Флоренфе лвлнго, да ће Француска воиска изаћи изђ Рима, и да ће седити само у Чивита-веши. — Изђ мале Aeie бмло е 2000. турака ове године, на иђ!овомђ аџилуку у Меки. — 8. Фебр. прави ће се славенски балЂуБечу, н као што чуемо изђ достовћрнм извора 6bifie имђ дозволћно да играго и скачу колико имђ срце оће, — За време прошле године доселило се у Нов -горкЂ (v Америку) изћ Евроне 289.600. душа. ИзмеђЂ кои е 163.256 душа изђ Ирландске. 28.553. изв Енглезке и 69883. изђ Немачке. — Новине пишу, да е порта одобрила Енглезки планЂ, да се прави гвозденвш путЂ, одђ Цариграда до Алелсинца, а оданде до Смедерева. — Ческа матица коа има цћлЂ да подиже ческу народну кнвижевностБ, сђ почеткомЂ ове године ииа 3690. членова? — Новоизишавши уста†у Францускои, потврђуе и признае све основе нроглашене у години 1789. — У Прагу колера опвтђ се поавила, и разболело се неколико душа, одћ кои већа е частв преболела. Нигди колера ше се тако дуго задржала као у Прагу. 6рЂ одђ како е ВиндишгрецЂ бомбардирао ПрагЂ одђ то доба колера свакш часЂ у Прагу показуе се. — Абдел-КадерЂ, онан славнсли предводителв Мамелука у Алгиру проти†Француза, кои е одђ неколико година затворенЂ у ФранцускоГг. Изђ дугогЂ времена у

затвору постао е списателв, и по наговору едногЂ Генерала ФранцузскогЂ написао е едно славно дћло „ о арапскимђ конБма" узђ кое такође млоге е арапске, Европи ioiuTh непознате обичае врло вешто описао. — У Риму Папа е заказао те се држала велика служба и благодареше Богу за проглашенћ и одржанћ Наполеона. Исто тако и у Смирни МитропитЂ е служЈо, и чинћно е благодарств!е, гди су присуствовали сви тамошнби Французи; и са Француске едне ra^ie коа се ту стре" Фила избачено е 21, топђ, и подигнутЂ поредЂ Французскогђ барака, и турскш султанск1и баракЂ. — Решид-паша кои е одђ дужегЂ времена бмо болестанЂ, оздравт е. -—• Али-Риза паша поставлћнЂ е за Губернатора нБине, кои е са парабродомЂ већЂ одпловјо на свое опредћлеше. — У Цариградскои мали МеФа -маиданЂ догод1о се поЈкарЂ, кои е читаву ноћЂ трано, и млоге куће у пепео обратпо. — У Алгиру понвила се една болестЂ одђ кое врло млого камила цркава, и за кого болеств до сада Hie се знало. Француско правителство, да бм ту заразу утамаиило, направило е у Орану еданЂ великш шпиталБ само за болестне камиле. —• У Америки пронашла се опетЂ една руда злата кон е као што новине авлаго богатја него она у калиФОрHiii, и гди без' млогогђ копанн наиђу одма на песакЂ и зрневла чистогђ злата, кое ни с' каквимЂ другимЂ металомђ Hie помешано. На таи гласЂ изђ CBiro краева почели су тамо лгоди врвити; и све лађе кое су бмле близу. остале су празне, ерЂ су лађари сви отишли да кОпаго, Последнћ новине авлаго да еданЂ човевЂ, кадЂ се потруди може изкопати за данЂ око 500. талира вредности.

ТЕЧАИ НОВАЦА У БЕЧУ. Дукати 29% Сребро 23%

Огласт.. (0 ( J — 3 ) Ко годђ има нузлу, или покварено месо око зуба, на му изђ нћга кадЂ еде кр†иде, и уста смрде, а радЂ е да се одђ тога лако и одма курталише; •— и онаи, кои жели имати увекЂ лепе и беле зубе, и предупредити имђ сваку нечистоћу на веки, — нека се изволи пр!авити, или обратити подписаноме, одђ кога ће нћку воду, сагозно са еднимЂ прашкомЂ, упутсвЈемЂ и умћреномЂ 1(ћномЂ, до6б1ти моћи. У Пожаревцу, 10. Лнуара 1852. ВладимирЂ В а с и ћ ђ.

У Кнбигопечатнби Кнлжества cpbie.