Šumadinka

148

опетЂ мош К1нвицу добити, auo те полмбииЂ. Петко е притисне на прси и рекне: „Глаи се посла, немари ништа; поделЉна нЈалоств иоловина е жалости — поделћна е К1авица двострука К1двица!" Глааа четврта. Нетко и Петкана лгобили су се еднако. Петкана е могла већљ добро на носђ дувати. Али Петко†носђ успали се опетг.! kihhio nie бмло ни краа, ни конца: и Hie смео полвдбити Петкану, да му е ко дао грошв. Петкана повиче: „шта? Ако ти се носђ запалш, зар^з мое срце да оладни? Ова мала невола твогђ носа неће мого лгобовв умалити? зарЂ у нашимЋ чуствама да буде промена? Нипошто! Оди Балабану, л те се небоимЂ!" ЗатимЂ га полгоби ватрено, и Петко се растане сђ нвоме. Очи су му бмле пуне суза одђ лвдбови и шавице. Глава пета. Петко оздрави, а Петкана поче опетљ шати. Тако су се еднако лвдбили niaiotiti наизменце и ако се време Hie променило, трае и данЂ даиашнлЈи ова нБиова нћжна и ватрена К1нвична лвдбовв.

Д 0 М А ћ Е Н 0 В 0 С Т И. — И зђ Беча одг 30. Anp. Добили смо писмо, у комђ лвлл намЂ се да е Црна гора добила политично значенћ у Европи, н да е царЂ русши разделЈо духовну властв одђ мирске; Данило поставлћнЂ е за владавдћегЂ кндза, а Ц Р ногорци послаће другогЂ да се завладичи, али опетЂ изђ породице Ићгуша. — Итал!а ако се Hie са свошмђ тонломђ климомђ кђ нама доселила, а оно сђ нћнммЂ воћнимЂ производомЂ сасвимЂ готово кодђ насЂ удомаћила се. 6рЂ одђ неколико месеци поморанџе и лимунови евтин1е се у Београду продавд него у горнвои ИталЈи. Нико незна да се у Београду могло за еданЂ цванцикЂ узети 20 лимунова или 6 поморанци као сада; а млоги су плаћали еданЂ лимунЂ по 1. цван. или iouiT'b више.

светлћнЂ ća 24.000 свећа. Око краева сале поставлнћеду се више реди скамЈн за играчице, и како коа у салу ступи, добиће киту цвећа. ■— ЦариградЂ 19. Лпр Оба Египетска принца МехмедЂ Али паша и Муста-м Беи, (првми е синђ умршегв вице-крала МехмедЂ A^ie, а другш е синђ ИбраимЂ паше) полазе одавде у Александрио. — Великш везирЂ преселт се у свое летнћ обиталиште, кое лежи у Балта Лиману. — ФранкфуртЂ 21. Anp. Овде се разноси гласЂ, да е ЛандграФЂ ХесенЂ Хомбурга лко болестанЂ. У случавд смрти садашнћгЂ ЛандграФа, пало бм Ландграч>ство ХесенЂ Дармштату, одђ кое се дршаве оно 1G22. године одцепило. — Бракг 12- Лпр. ДанасЂ е одпуштено лгодство немачке Флоте — свега 600 лгодш — сад*> неостае ништдруго, него да се разпродаду лађе. Чиновници исте флоте остаго у служби — докђ имђ се рачуни прегледе. — И зђ КалиФорше авлаго, да непрестано трае изобилје у злату, али се млоге крађе, убиства и незаконости догађаго. — ПаризЂ 23, Апр. Луи НаполеонЂ разуме врло добро, да одврати пажнго Француза сђ политике на предстоеће свечаности. О дђ осамЂ дана неговори се друго него о великои военои паради. —• Бечг 28. Anp. Нћгово вел. царЂ РЈиколае одпутовао е данасЂ одавде преко златногЂ Прага у БерлинЂ. •— К ннзђ Демидо†дошо e сђ нћговомЂ пратнвомЂ изђ Петербурга у БечЂ. — И зђ Египта дошли су овде 18 младића. Н би шестЂ одлазе у БерлинЂ а остали оставд овде.

CTFAHE НОВОСТИ. — Брои ђака на немачкимЂ универзитетима износи свега 19.334. О дђ кои учена ради баве се у Бечу 2178 у Минхену 1906 у Берлину 1574 у Прагу 1314 у Бону 955 у Лаипцигу 848 у Бреслау 844 у Тибингену 770 у Вирцбургу 727 у Ветингену 697 у Хаиделбергу 677 у Хали 594 у Ерлангену и Ени 385 у Гисену 379 у Грацу 360 у Кенигсбергу 347 у Фраибургу 346 у Миистеру 323 у Олмицу 264 у Марбургу 263 у Инсбруку 217 уГраиФсвалду и Берну по 185 у Цирику 169 у Килу 145 у Ростоку 92 и у Базелу 65 (у овомђ маломЂ допису употреблћно е писме 5^58 пута.) —■ Свечаноств, ковд ће оФицири првогљ военогЂ оделенн за честЂ президента 11. Маа дати, безЂ сравнена e наивеличествен!н у свомћ виду. 10.000 гостјвд већЂ су позвани и 100 официра одређени су као комесари, да одрже мирЂ на балу. На челу балске KOMncie стое генералЂ МанннЂ и Кареле Сала, гди ће се играти, изгледа

ДВНА БЛАГОДАРНОСТБ. Н долеподписанми лежао самБ опасно одђ парализа, употреблававдћи неко време разне лекове више лекара и никако се немого спомоћи. Дошавши овдашнвш докторЂ ФранцЂ кђ меии полумртвомЂ, почне ме лечити и а за кратко време нћговимЂ трудомЂ и искуствомЂ, будемв повраћенЂ у животђ и совршено здравлћ, за кое му овде авно мовд наитоплпо блогодарностБ изавлвдемЂ. Р и с т о Д у ч и ћ Ђ, дућанџ |н кодђ касарне.

Оглаека. (18) (1—3) Л обмтавамЂ одђ данасЂ у сокаку до Варош-каше у кући Г. Армени Арменула преко пута одђ Г. Попа Панте. Б. К а л м а н ђ Докторт. медецнне н хнрургЂ.

(19) (2—3) У колачарници кодђ купалишта осимђ свакоаки посластица, одђ данасћ може се увекЂ добити наиболћгЋ сладоледа, (геФрорнеса.) ~(i9) ( 2 — 3 ) НиЈке подписанБш облвлвде да има едне лепе амове за два конн, сђ паквонскимЂ оковомђ на продавд. Ко жеће као icaKBbiu грднми шатор -б украшенЂ са троФеима,1ли купити нека се npiaBn у дућану, на Сави. конаницима, пешацима, старимЂ и новимђ оружЈемЂ, и о- : 1ов. МостићЂ.

У К нбигопечатни К ннжества CpBie.