Šumadinka

Ш 188

!e- x .Z£2L »Vs*-

ла умалити иоиску сђ 30.000 а президентЂ се изасгио, ако недозволе ово число, кое садЂ постои, то ће он-б умлозкенћ искати. — Нвлaio, да ће се у слћдству министер!алногЋ наклгоченн одузеги помоћћ Полнцима, код имг. e досадЂ у новцу чинћна.

— f/аризЂ. Славнв1и uieheppi« Булевардау Паризуостаbi'o е свои занатЂ и стугпо е у станћ поиол. Онђ е стеко са оладкишима таково иманћ, коему доноси годишнћгт>прихода 100.000. Франака. Свое право заедно са алатима продае за 600.000 Франака. Оваи s човект. сладјо јкивотћ лшдма, зато дакле заслужуе, да и онђ сада сладкш животг.

Каталантз, проФесорт. у лицеуму Сен-Луи, дао е цроводи. оставку на зван1е, нехтевши положити заклетву. — ЦариградЂ. ОпетЂ се овде догодш погкарљ. У — КнБигопродаацм спремаго се да даду президенту Маиману изгорели су опетг« двадесетЂ кућа сђ богатимЂ жалбу проти†установлћногв пореза на папирЂ, наводећи дућанима. да ће ifi то упропастити. — Туринг. Заиста е редакЂ онаи начинЂ смртн кои

•— Америна. Скоротеча сагознБ! американски држава н.члн, да се далеко чувена играчица Лола МонтецЂ сада у Америки налази. — Бечг 1 tOnia. Говори се, да ће за грађенћ гвоз" деногЂ нута у Рватскои поредЂ опредћлене заго суме одђ миниотерства трговине, и самЂ царЂ притећи у помоћћ са 400.000 Фр. ср. Истми путЂ простираће се одђ Штаинбрика до Рихенбурга — четири милћ дужине и почеће се градити што CKopit:. — ПаризЂ. бдно надлежателство, кое води бригу о здравлго публикума, обнародовало е, како се могу уклонити опасне послћдице они кое пси уеду, т. е. треба ра. ну одма ако претиснути, и крзБ и бале отровне изцедити затимЂ цеђомЂ, сапунлвомЂ или сол нномђ напоследку и чистомђ водомђ или мокраћомЂ рану добро испрати и сљ усЈанимЂ гвожђемЂ изгорети. — МадридЂ 26. Man. ГенералЂ Ес<.елета постао е министромЂ бродарства. — Военми министерЂ nie шпјтђ наименованЂ. —• Двораисгво, кое се досада бавило у Арануецу, одлази у МадридЂ и бавиће се тамо до 8. ГОн1н, па ће онда у Граиго отићи. —• Тексасг■ Овде су недавно уваћена два Мексиканца, кои су као аидуцм бмли проглашени. Они су имали панцире, кое nie могао куршумЂ иикако пробити; пан цирЂ се состоао изђ дноструке кравлћ коже, у средини кое бмла е вуна. Никаквми куршумЂ Hie ifi могао пробити. — ЛлгирЂ. Овде се чине покушенн, да се употребе и камиле у воисцм, и зато ће се устроити камилске кумпаше, као у време егииетскогЂ похода. — КалишЂ 1. lOnin. Снина коена no3opia у Варшави и изванЂ Варшаве свршена су, воиска се повраћа о петЂ на свол станишта, а царЂ ће 1оштђ овм дана оста вити Варшаву и у ГГетербургЂ вратити се, гди ће се такође велики маневри држати. У сћвернои части Полвске стоећји npBtiS пешачиЈи корпусЂ, коега се команданти: генерали, СћверсЂ и БКловски у странимЂ землнма налазе, изићиће при повратку цара у Сувалки само иочастно на угледЂ. Скоропрошанши дана поодт е царв више благотворнм заведена, имено и велико и славно заведеHie за нађену децу.

е една млада, отмћна госпа измислила, и надЂ собомЂ извршила. Она се загушила сђ едномЂ китомђ белм ружа. — Еиглеска. Великт восточно - индискји д^нмантЂ^ КохинорЂ, кои е при излогу светскомЂ у Лондону на угледЂ ставлћнЂ ,бмо, резаће се опетЂ наново. ШвелирЂ КостерЂ изђ Амсгердаа^Г обтерећенЂ е сђ тимђ, и већЂ е са свон два наивешгхн раденика отишао у Лондонђ , да таи посао сврши. — Дружтво Худсон-баиско заклгочило е, да изашлћ едну експедигуго у сћвернв предћле Америке. На челу овогђ посланства бмће нек1и 1онђ Рае, коега е главна цћлв да пронађе 1она Франклина, кои како е пре неколико година отишао никако се Hie вратш. Више су пута изашилнли Енглези да га траже, ал' га до данасЂ никако нису могли наћи. — ПаризЂ. У едномЂ предградио родила е нека жена едно дете, кое е имало само едно око и то на среДЂ чела, а место носа, висила му е нгошкица на подобЈе елеФанта. Живило е само неколико сатји и одма е умрло.

Огласи. (60) ' ('—з) бданЂ чибукЂ у штапу заборавлћнЂ е у Топчидеру. Коме припада некЂ се прјнви у заведен!е економично у Топчидеру, гди ће га примнти.

(61) (з—-3) Кодђ 1ована Божића, касира камарапле Београдске има на продаго 1000 комада py6ia лепи, син1,шрл!е за нанизђ женски, Koifi *>ма волго купити, некЂ се нћму npiflBH.

(62) (3—3) Мои плацЂ 5 и по Фати сђ лица ширнне и 40 Фатш дужине, на коме е еданЂ велики подрумЂ одђ камена озиданЂ; и кои плацЂ лежи према Пивари у сокаку што иде касарни, продаемЂ свовволђно , ко жели купити нека се управо на мене обрати у абаџшскои улицм, v дућану. 1ована Павловића.

О дђ Петрова-дне ночин^ друго течеше Ш Л ПА Д И Н li Ко жели примати и дал!>, нека изволи до тогб доба послати полгодишнш предплату одђ 7. цв. а са завиткомљ или пошилнн^мб у кућу 7У„. — Ко ^o6ie Шумадинку одђ Петрова-дне на Bepeciio, нека слободно нигда неплати. !1;п> окружнм мћста нека се шалЈО новцм одма по пошти, а нзђ Београда може се само у Учредничебтву Шумадинке пренумерирати и платити.

У К нбигопечатни К нлжества CPBle.