Šumadinka

52

— Некш шпекулангх, Суца, молјо е краин португалскогг. Јована II. да му дозволи, да сљ нбимђ крозљ чарШ1Н) разговарагоћи се прође. КралБ му дозволи, и тако, после те шетић, Суца, кои е у кредиту врло рђаво стано, на ново оживи, ербо сви су ммслили да е онђ пистаолгобимзп /Б кралћвЂ.

ТУђЕ П0СЛ03ИЦЕ. Болћ е имати доволбно , него одвећг, млого. За праведне нема нигди закона. Ко лако веруе. лако се и превари. Оно што е едномЂ срећа, другомт, е несрећа. бдант, драмт, среће болви е, него ока мудрости. Срећа се брипе за будале. Срећант, е свакш онаи, кои може да заборави оно шго се немогке преиначити. Богт, се стара да дрва непорасту до неба. Кадт, богт, хоће какву землго да казни. а онт, одузме великашима паметт,. Богт, дае здравлћ, а докторт, прима за то новце. Богђ неоставла Енглезе, ако нису гладни, они су гкедни. Одђ мале траве нарасте велик1и конб. ГробЈннство и гордостБ расту на едномЂ дрвету. Она пара кок> жена заштеди, исто е тако добра, као и она, кон) мужг. заслужи.

Д 0 М А fi Е Н 0 В 0 С Т И. -—- ПалежЂ 6. Фебр. Ноћаст, noc.ie поноћи око з. сата понвш се овде страшакт, пожарт>. М.тоге куће заедно са своимђ коморама и кошарама преобратиле су се до зоре у пепео. И као што е в-ћтарт, дувао, сва би варошБ изгорела да нису свн Иаиежани , а гако исто и об.шжнБИ селнци прискочилн и ватру га великомт, мукомт, и пожертвованћмт, погасили. В4чна хвала свима онима, кои су свонма блнжнБимт^ бвми у помоћн; иначе ова наша варошБ небБ! се више звала Палежт, него НожарЂ. Штета овомт, ватромт, проузрокована моћн ће нзнетн иа 2000 дуката. — Посгавл-ћни су: Столоначалникт, суд. одћл. кн. канц" К )ва Николн 1 гб за Гекретара Попеч. Вн. Дћла полиц. одћ .1. а на нћгово место Милославт, Протићт, Столон. Ин. одћ .1, а на то место Ди)б. А. Петро;мевићт, Протоколнста Ин. од-ћл., а иа место овога, ГованЋ Рнстићт, Протоколиста Суд. Одћлеша. —• Постав.гћнн су: ПредсћдателБ Апелац. бвтимје 5'гричић'Б за Члена Врх. Суда, а на н-ћгово место Члент, Апел. Коста Плнкићт,. За члена Апел. ђорђе Петровићт, , Секретарт, Врх. Суда, а на место овога Мат^л МатићБ Предс-ћд. Вар. Суда; а на место н-ћгово ђорђе Ценићт, Предсћд. Смедер. Суда а на место овога Сима Нротићљ Столонач. ФинансЈе. СТРАНЕ НОВОСТИ. Турска воиска , кого ће у Криму Омерт, предводити изиосиће на 60 хил. момака. Сви су шпиталБи већ-в у Цари-

граду одт, ранћнБ! и болестнБЕ' воиника тако пуни, да с у сада и кућу гд-ћ е пређе руско посланство 6 бјло , у шппталБ обратилн. Кажу новине: да се ђенералт, руск!и Остен- сакент,, састано и разговарао са Францускимт, ђенераломт, Канроберомт,; али шта су се разговарали нико незна. — Фермант, коимђ се укида трговнна са робл^мљ у А3in вр.10 се рђаво н са незадоволБСтвомт, прима. —- У Кримт, приспЉла е една лађа на koioh е донеше. но 12 хилнда чизама , кое е кннзт, Штнрбеи турскои воисци послао. Посланику аустрјнскомт, у Иаризу iiok.iohio е Hani. леоиБ едну драгоцћну бурмутицу, на Koion е царево портре. — бдант, капларт, изт, француске воиске изт> Крима, између осталог -б и ово пише : „Да наст, виднте, по од41лу, и по нашои униФормн, небБ1 наст, могли знатн, или смо Турци или Французи, илн Грци илн Русн. Представите себи едног& човека, у гурскомт, Фесу, у рускомт, кожуу , у Францус.-комљ ипунџету, у енглезкимт, калчинама , н у великимт, дрвеним -б ци* ne.iasia. Кнлзт, Л1еншиковт, боловао е мало, koio болестБ npiiчинила му e рана кош ч Јоштт, 1828 год. кодт, Варне до6бш. — Око 20. Фебр. отвориће се у Вечу договаранн између дипломата европскн сила о рату, кои се сада водн, и о мнру кои ће после сл^ћдовати. — За оно ш-го се говорило по новинана да е н кралћвство Неаполитанско у сагозт, са западнимт, силама ступило, nie истина, и све новине говоре да се о томе у Неаплу .ie шште ни почело радити. — Царт, Аустриск1и издао е налогт, Попечнтелго Внутренб 1 д^ћла, да се сбогт, саданћ скупоће, нечине осветлен^а и весе.ш кадт, царица роди, него у место што 6 б 1 се на то потрошило, да се сиротинБн чине благод+.лшл. — Енглеске новнне Таимст, ив.шго: да е у Криму, изт, Енглескогт, логора , 8 хилнда солдати, кои су се одт, l. Дек. до 20. Лнуара разбол4ли, у шпита.ш послато. — п. Ннуара 6 бш 6 снегт, одт, два аршина око ВакчиСаран, а одт, аршина и по' кодб Севастопо.ш. Корешподент -б едант, нв.ш, да нико у Криму непамтн овако нку зиму и велнкш снег -б — Руске земунице на Криму, леже по 3 аршина у землби , н на среди нмаго оџакт,. Изнутра су простране и могу сместити око 25 лгоди. Руси нмаго дрва доволбно, У БакчнСараго хватт, дрва сада Hie скуплБи одт, з руб.ш. Рускима солдатима дае се сада дупла порц1л pakie; и они могу сматратн ово це .10 зимно време за свои одморт,. — Свнма ЕнглескимЂ мисјонерима у Pycin , нвл -ћно e да за t '4 дана мораго Pyciio оставитн. — По новомт, манифесту цара рускогт,, свак^и Русљ одт, 18 до 50 година, мора се оружати. Одб 18 1 2. год. овакво оружанћ Pycifl непамти; после таквоп оружанн долази што руси зову ,ополчен!е" када се подигне све н;иво што може оружћ носити. Течаи : сребро 128; злато 5 Фор. 57, кр.

у кнђигопечатнби кннжества срвскогђ.