Šumadinka

104

скомђ понаивише онако , као и у славенскомг и рускомг, а на име: бабрт>. вепрв. вћтрљ, копрЂ, Петрљ , бмстрЂ. бодрљ, добрг., модрљ, мокр-в, острЂ, храбрљ, хмтрљ (види такође добровскога Instit. ling. slav. pag-. 328 и Миклошића Lexicon ling. slov. vet. dial.) и друге iomi оваке, кое ми Срби све редомЂ у именителномЂ изговарамо па и пишемо овако: добарљ, вепарт>, вћтарЂ, копарЂ , ПетарЂ , бистарЂ, бодарЂ, добарЂ, модарЂ, мокарЂ, мударЂ , остарЂ, храбарЂ, хитарЂ. Према овима јошђ мм имамо и МигарЂ (грчки Лгјџутоцд, - тдод и Лгцггјтдмд) , чубарЂ ( полбски czabr - чонбр а руски чаберЂ - чабтр) , ведарЂ и т. д. Посл*. cbi'k» овихђ рћчи н мислимђ , да бм и одђ грчкогЂ *Лл£%агбоод н1 .мачкогЂ AIexander, ФранцускогЂ Alexandre а славенскогЂ и рускогЂ АлександрЂ, у србскомЂ наиправилнји именителнћш бмо Александарг и да невалн онда у србскомЂ езику ни В. Л. АлександрЂ, као годђ ни србскихђ новина АлександерЂ. Тако исто онда су погрћшке у србскомЂ именителномЂ: и театорЂ и театерЂ место театарг, министерЂ и министерство m't сто лиристарг и министарство и све друге оваке рћчи. кое се примаго мало по мало у езмкЂ нашЂ. — В. —

М Р В И Ц Е — При вдномЂ излогу животини бмло е у програму између осталогЂ и ово написано: „има и два вола лгодскога рода." — Париекш келнерЂ и pycisiil кочјншђ стану се препирати о вредноћи cBoion , и парискш келнерЂ рекне: н самћ се у момђ послу тако извћштш. да танвирЂ наидал1. седећемЂ госту тако бацимв да оваи упра†до ножа и вилшшке падне." „Hie то башЂ ништа одговори РусЂ „Пре две године воз1о самБ л трговце изђ вдногђ села у Варшаву, и у путу на 5 сатш одђ Варшаве сломи ми се коло, а r скочимђ сђ кола и 6tio самБ а то коло до Варшаве." —• Два кардинала дођу РаФаелу у нћгову радионицу и почну му кудити посао нћговЂ. бданЂ одђ нби рекне му, „да е врло румено лице апостолу Петру начин1о. „Могке 6 б 1 ти да е 6 бш онђ бледЂ докђ е 6 bio на землБи, али садЂ мора на небу да црвени предЂ господомђ, што е цркву нЋгов) 7 таковима на управланћ оставјо" одговори РаФаилЂ.

ИОЛЕЗНЕ ОПОМЕНЕ. — Зелепа фарба обично в отровна , зато нетреба за капе оне заклонке (ширмове) узимати. кои су одоздо зелени, ерЂ се чело моаге опаснимЂ б) булБИцама осути ; а и собе, у кои су зидови влажни , нетреба зеленомЂ Фар6омђ моловати. — Пужеви, разни црви и бубе шкоде по баштама бмлго: Енглези купе одсвуда жабе и бацан) in у свое баште, ерЂ оне затиру такве шкодлБиве животинћ; нетреба дакле ни кодђ насЂ жабе по баштама убЈнти.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Енглеске новине говоре: да поредЋ свега тога што сви вичу, н пишу да ће бмти мира ; P j cih нје ни наиманЉ што

Г0 Д1> учинила, ст. чиме бм показала , да е наклона зактеваннма самзнм сила попуститн ; а безт. испуненн зактеванл сагозника' мира неможе бмти. — Руси cv потопо .1 и н кодт. Кронштата неколико лађи у море, тако да се сада непр!нте.ч>и немогу Кронштату ни са источне стране никако приблнжнти. — Лорд-t Дундоналд b изнсн^о се у новннама, д а Ке свон) таину KoioM-b се градови руше, наипре цару Наполеону одкрити. За садЂ неће Кронштатљ рушити, него ће отнћи у КрнмЂ, и помоћл* свое таине Maftcropie не само да ће Севастопо.ч. разрушити, него га 1оштљ са свимљ изт> темелн у воздухт. подићи—■ Велгиске новине пишу : да у едномч. зас-ћдашвд (зечки' коиференцјн , кад -б е Француск!и посланнкЂ почео говорнти о разоренш Севастопола , оба руска посланнка кннзђ Горчаков-б и Т итов-б устали су и изашли изт. засћдан!н, ербо о то|ме нећеду ни да чуге. — Ф))анцуск!и министерЋ Друен -дели, отишао е у Лондон-б , и оданде ће доћи одма у Бечч,. О нћ недолази у Веч -б да каквЈ 7 свршену стварв и уговорљ подпнше н утврди , него долази да се тек'1. почну о важнимЂ стварима договарати , и да онђ помогне рћшнти. — Предводнтелв турске кава.гћрјв Скеидерљ - бегЂ кодђ Евпатор1е добмо е едну рану одт. ca6.it по главн и по челу, и едну рану одт. саблћ по руцн на којои изгуби 2. прста ; и напоследку едну рану одт. козачкогт. коп.ш у прси. Саблвомљ га е paHio pycKifi поручикт. Вшерт>. — И зћ Багдата нв.шш да е курдисганска побуна нарастла на зо. хилнда незадово.и.ника. — Омер-naum у EenaTopiro стнгло е шштђ 5. хи.шда турске KaBa .vhpie и 48. топова. — Турци н Руси кодђ Евпаторје састаго се ; нарочито ноглавари HbioBH , разговараго се и служе се са цигарама и дуваномт.. — Н зђ Одесе пишу : Да се iouiTi. мложство руске воиске подб генераЈОМЂ СатлеромЂ у Кримљ кренуло, и npncnfcће предт. EBnaTopiro 2. Апр. Кадљ та воиска приспћ, онда ће свега у Крнму бмти зоо. хил. воиника (заедно са сагозннцима?) За сада руска покретанн управ.гћна су противу Омерпаше у Евпаторш ; и првми pycKift горншт. Омер -паша мора ће дочетати ; ерт, кннзт. Горчаков-в има неописану желго да се са Омер-Б -пашомт. сукоби; ербо лане на Дунаву нису се моглн нигд^ да се са велнкимт. воискама сретну. — Вечке новине саобштаваш сл ћдушћу руску депешу: ..Ноћу io. Марта изпали смо из-б Севастопо.ш, и разорили смо сва угврђенн што су Французи последнм! дана начинили. На обема странама млого е изгинуло, али ипакБ вБ1ше е непрјн. те.ш пало. Измеђт. осталм заробнлн смо 2 Француска офнцира, l. енглезкогБ полковника и l. капетана."

Сбогв празнина, у ВторникЂ неће Шумадннка изаћи.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРВСКОГЂ