Šumadinka

164

ков> кабаницу, бацаии су на кабаиицу одћ csoe вол1 по нешто, ербо t y мисиили. да Новакљ гледа изљ шуме . ко ће №та дати Сада. посие толико година, постон таи обичаи, да путници дариваго ту стћну. Ко нема. или неће да 6ai\bi кок) пару, а он-b упрти по едно дрво, и остави кодћ те пећиие; тако да за неколико месецм нанесе се велика гомила дрва, кое обично Турцм изђ мржнћ запале. Турцм бацаш обично no еданљ каменЂ. Турцш су до скора држали за севапљ да пале шуму по Романш, и тмме затр\ епоменЂ тога аидучкогт. гнћзда. — (-јдно дете ишло е путемљ и плакало, еданг. човекг. кои ra i ретне _\пита га: „шта ти е те плачешљ ? дете му одговори да е изгубило 2 гроша, ua за то плаче; томе човеку сажали се, и даде 2 rpoiua детету , само да неплаче. на то дете бризне ioiui. већма плакати. што сада плачепгћ ?'■ упита га онаи: „зато, ербо да ни самв изгуб(о она два имао 6w сада 4 гроша." Одговори дете. -— У Кинескои свакји плаћа свомђ лекару донде докле е здравт.. како се разболе. а онђ му престане плаћати доклц годг неоздрави. и тако доктори у кинескои изљ свеп. срца едва чекам да болестникЂ устане. да имђ почне плата ићи.

3 А Ч Н Н Ц Н. Немоле te Богу сви они што у цркву иду. Што е коме црква ближе, тмиђ ређе у цркву иде. Молћци вдЈ ха.и.ине. а брига душу и срце. Младг. може умрети, а старч. мора jмрети У кавеЗЈ учи се птица да пева. К-> украде ора. таи ће украсти и вола. Кадтћ в!на нестане у подруму, онда е доцканг. onpaвлати браву. К.о онолико чини колико може, таи чини толико, колико царЋ на престолу г .

Д 0 М А ћ Е Н 0 » 0 С Т И. — i'j . ов. 5i. у вече, noc.ie дјгог-б боиованн преставн> се у вкчнос-rt. обштепозиатми г. Стевант. II. Книћанинт. членч. сов4та и Воивода. Tfe.io e nferoBo сутра дан'& у неделго са CBbiMa HoryijHvi'b военмиЂ, грађанскимт. и црквенмл% церемонјлма capantiio. Ш;гова свћтлост!. присуствовао е погребу; г. Мнтропо .штт, чннод-ћнствовао е. Прн one.ij r roBopio е г. Сава Архнвдандритт. сходно покоиникј' c.iobo . Осимт. мјогобрIIIIнoII,'<-в<;та н чнновннка у уннформи, npeiu.io е нзб Зенуна M .ioro вмше и апже воене господе, и прнсуствова.т у овои пратни»и.

С Т Р А Н Е Н 0 В 0 С Т И. -— Корпусч. pji'Kii греиадира nie отишао нзт. 11о.п>ске Ј Bo.i.vuHiro к»о што се говорило. него обадве днвиз!в тога корnjca стое i средт. Но.н.еке на обалама Внсле. Ло то е истина. да наибола руска воиска, изг. сћвернм руекн rj6epHiH у I1o.ii.cK> долази, и у lO.iiro месецу поднгну ће се близ> Варшаке неколик« логора. Одт. како cj' се прекинули прего-

в ори у Вечу, Pjcifl се изт. све снаге епрема да ород>а;и рат-Б а н!е нн mhc.ihth , да ће P>eifl дозволнти да се ограннчи на црночт, мору, h.ih што да попустн што се ne -6bi ст. htiibimt, д остоннствомђ слагало, сада да попусти пошто е 8. новм резервнм корпуса подигла и у средт. органпзнранн народн-fe вонске. У западнммт, губершима и у Полбскон има сада руске: воиеке 540 хилнда; оваи брои Hie нн мало iiperepaH 'b. кад-h се ПОМБ1СЛН на непрестано регрутнран^. Народнћ воиске епремно е до садт, гоо, коа ннсу одвећт. добро оруа;анн. Прн све . му TOMb што е v Полбскои тако све за ратт. спремл4но , н И ко нпак 'б недржи, да ће obini рата измеђт. Pycie н Avcrpie ербо Pjeia гледа ће да неумноа;ар.а свое неприите.гк. — Народт. у ФранцЈскои н Енглескон епреманЋ е за све жертве, да се ратљ дал-ћ са свбшђ могућнм-Б средствама продуа;и. Праветелства обадва. радо поджнжу н придожаваго нсто одушевленје. И у Енглескон и у Француекон чине се непрестане нове ратне прнпреме. Говори се да ће се наново устронти еданБ еиглеско-францускјн корпусБ одт. 60 хи.шда момака, кон ће на рускон граннци почетн ратовати. — Нзт. Варне нвлнго, да ће се сардинска воиека до 16. т. м. сва извести; и да ће сагозници одма после троичинадне почетн горишатн на СевастополБ. — При.мћтило се да се изљ EenaTopie турска вонска креће, и по свои прилнцк! нћи ће да ј 'дари сб леђа на СеаавастополБ, но пре тога морала 6w ioniT -б една бмтка на Ал. ми б blTII. — Јf з*б СнмФеропо.ш до Киева свршент. е н отворент. те.1еграФБ, н по томе сада тмм-б иутемт. преко Беча и Верлнна, за неколико сатн можемо знати шта се v Криму догоднло. — У Цариграду у та.иннскомт. театру представлана е ; „обсада Cn.iHCTpie.'" гди е и султан -б присудствовао. Колера j Цариграду и у францЈскомт. логору вднако трае. Шта вмше н у самомБ t'aparo умрло е 5 жена н еданг. царевт. двогодиш н bii ebiii'b. —• Новми миннстерБ Францускш гоофб Ba.ieBceiS, За кога се ммслило да ће се свагда вмше за ратт. него за мнр% заузимати, показув сада са свмм'б виролгобнве тежн-ћ: и говори се да предложени ;ra мнрт. неће одбити. — вдант. маџар 5 екш марвенБ1и трговацт. заклгоч1о е и нодпнсао контракљ да до иесеца Октомвра 50 хнлида свинн у Хамбурп. нзда.

3 А Г 0 Н Е Т Б Е. Дј'жи иверг. одђ кладе. Закла вола бика. све село свика. а кадг. оће да слани. нема шта да стави. Зими служи а лети зубе кези. VlpTBO живо изг. шлме вуче. На царевићу безг. узла кошули.

Течаи новаца: сребро 328 ! . ; дукати по 5 <i>op 54 кр ср. за банке.

У КНћИГОПГ.МЛТКћИ кннжества сгвскогг.