Šumadinka

243

срезкимљ судцемв. кои е доста д ћце имае , око некогљ званјн у Абу. Судацг. е већљ некоиико пута представлинћ . да се У званјго повиси, аии Hie ичао свош лк>дји к _,д Ђ двора. кои бм за нКга добру pfeii. рекии , па зато су ДРУ ГИ н^му предпоставиани биваии. Овомг> приликомљ протурао се некако до кралн, и оваи му науми дати оно место. На то ХорнвоиФЋ преко cBoifi додворенм npiaieтела таи лажанљ гиасЂ изнесе . да е и судацг> присталица оне стране, кон е ондашнћмљ новомг, правитепБству противна бмла. и тако излаше себи оваи младши господинђ, оно мћсто, што е ономг. наречено 6w.io. Старми судацг> сретне се сг> нбимђ , каже, да му мора честитати. али као на правди облаганг., мора и на бонг!го правду апелирати. ХорнволФЉ пође изг> Штокхолма у Або , и како е зима бмла. бродг> западне међу ледг,, а онг> са ionit еднимг> своимг> прјнтелћмг> скоче у ораницу , одсеку конопацг> и 5—6 дана тумарали су по води између сантЈи. и нису могли до суве землћ доћи. Одг> нужде . неимагоћи шта ес.ти нби двоица, гутали су старе коже и друге кое нису за ело ствари: и кадг> е ораница сг> н£>инимг> мртвимљ тћлесима готландскомг> краго претерана, у хорнволФОвимг> устима нађу полуушватанг> декретг,. коимг, е онг> на званЈе у Абу наименованг>. Бродг> онаи, изг> кога су искочила ова два човека, са свима путницима избави се ; о старомг> срескомг> судш и нћговои ситнои деци, богг> се састарао по нужди. Богатг> нек!и управителБ вароши ЛЈела имао е три сестре , одг> KoiS една била е удова и у сиротинљи са ситномг> дћцомг> , и ову башг> имућнии таи братг> нћнг> изг> неке неупутне мрзости изклгочи тестаментомг> одг> наслћђа. Она право CBoifi сирота препоручи богу, и умре у сиротинћи. Али после смрти нћне умру iofi и братг> и сестре, кое порода нису имале, и тако цћло оно Јошг. умножено иманћ нбино припадне онои сиротнои дени.

Г А В Р А Н Ђ, У години 1838. бинше предг> шталама кралвице енглеске еданг> гавранг>, кога су сви сг> удивл4>н1>мг> сматрали. Одг> прилике 1831. год. по наивећемг. мразу падне еданг> гавранљ као мртавг. у авлЈго предг> горепоменуте штале. Момче едно изг> штале дигне га са землћ и баци га у бурделвчићг> еданг>, у комг> е авлЈиско псето, булдогг>, лежало. Далћ се на таи догађаи Hie мислило ни наиманћ ; псето су као обично ранили, а на гаврана сви већг> и забораве. У пролћће изађе едномг> псето изг. свое колебе, да као обично по авлш и око штале стражари и да се по трави игра: али наеданпутг. примКте, да гавранг> еданг> за нвимг> скакуће. и после тога Hie се псето маћи могло, да nie оно пернато глушче за нг.имг> сл>>довало. Кадг. су псету рану давали , гавранг> е увћкг. наилћпше залогае за нћга бирао, а самг> се задоволавао са остаткомг.; шта више, све кости , кое е онг> брижлћиво збирао , довлачш е предг> свое лгобимче , псето. Ако се у авлји kohi > седлао и гавранг> примћти, да онаи , кои ће нхати, намћрава такође и псето са собомг> повести, то е онг> одма одскакутао или одлетјо кг> псету и HBio му, да се на путг> спреми, и кадг> псето узг> коннника пође, дигне се и гавранг> на крила и npaiio е свогг. прјнтелл непрестано летећи ; па ма колико оваи далеко ишао.

Више пута, кадг> е псето у авлји спава.т, гавра.чг. се близу н!,га craBio и као вћрнми прјнтелв сг> наивећомг> ra е пажнвомг, чувао; ништа ra sie могло сг> тогљ мћста отерато. Више су му пута рану давали, онг> Hie хтћо на исту ни погледати: некји лутг> у таковомг, случаго , пробали су да ra поплаше , но онi> е само iomi> бли;ке псету долетао, и као да 6w ово бранити хтћо, разширивао е надг> нБииг> крила и тако е по по сата стаао. Ово е транло готово пунм 9 година, докт> напоследку псето одг> старости нелипше ; на нћговомг> гробчићу нађу гаврана после три дана такође мртва. Колико гавранг> способности за обу ченћ притажава' видиће te такође изг. слћдугоћегљ случаа. У некомг> гостЈонику на поштанскомг> друму 6wo е еданг> гавранг, обучен-Б, да кокошке ћука на рану, кое е онг> сг> наивећомг. лакости и точности извршавао. 6данпутт> буде асталг> у гостшници намћштенЂ за путнике, кои су ту одсћли, да ужинаго. Све е спремно бмло, само да гости сћдну. Врата су бмла затвореца, но прозорг> е еданљ баше отворенг.. Гавран-b, кои е видјо, ка«о е олужавка поставллла, валБда е мисл!о, да такође и онг> тако чинитимора. Кадг. ужина готова буде и гости уђу у сабу да за поставлћнг. асталг. сћдну, какво чудо и ужасг> нападне укућане, кадг> ништа на асталу ненађу ; танБира, сребрнм вилгошака и ножева, чаршава свега е нестало. Но какво удивл hnL затимг. и см Ј.и буде, кадг. у авлји виде исте неставше ствари лепо наређене као и на астдлу: гавранг, е насредг> чаршава ставо, и што е годг> коKoiniro, гусака, патака и голубова бмло, све е сћу?;ао на частБ, иа е само чекао, да се рана донесе.

ЕЛЕБТРИЧНА еГУЛЛ. Наиснажн1€гг> поглавицу индЈанскогг> у гожнои Америки. кои се са помамнимг> т-игру личећимг. агуаромг> у борбу пушта, и кои ни одг> читаве чете наоружанм неnpiflTena непреза, спопадне стра и ужасг>. докг> угледи близу себе неку рибу, кон се по барама нћ10вогг> завичан наоди. Па, кадг> животинго ту и мртву на землБИ смотри, едва се сме усудити и да ioK се приближи , а гдћ ли да е дирне. Ко непознае сасвимг> своиство те рибе, одг> кое се тако зазире, ономе ће се доста чудно чинити плашлБивостб човека, кои се другчје никадг> нестраши. Животинн ока ше прегрдне величине као аикула ; нема као ова челгости пуне велики оштрц зуба; нема као оклопљ тврде коже, кого стрела или коплћ неможе пробости; нити као неке рибе збогг> оштрљг бодлБЈи страшна изгледа; него е величиномг, колико одрасла , повелика егула, има мале зубиће, кожу мекану, кон се свакимг> сечивомг> може разсећи, нема никаквн боца ни 6 одлбш , и зове се електрична вгулп- Она нема никаквогг> сполншнћгг> оружјн , али опетг> може и наинчегг, човека . као да е rpoмомг> ударенг>, оборити, само ако е се оваи дотакне, или и само оне воде, кон е око те рибе. Инд'шнацг> недокучуе, одкудг> у те животинћ она невиђена снага , кого Европацг> зове електрицитетг>; ономг, неизображеиомг> простомг> уму задае дћиство одг> неке невидлвиве а осћћане снаге ужасг>, кои исто онако душу нћгову уздрма , каогодг> што електричнми ударг> електричне егулћ дрмне нћгобим1> тћлоиЂ,