Šumadinka

332

то у Хини у моди купи. да намшшлћно nopjraHie предупреди, — венча.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Изт, Шпан!е стижу в^ети, да се кралвица рЉшнтеино противи подпнсати се на сагознвш уговорч. са западннмв силама. — Мнннстерљ просвете у Иаризу Фортул^, разаслао е на све владике н митрополнте по Францускои pacnaci. у комђ имт. авла да е царица трудна, и налаже имт. да закажу свомт. свештенству, да се свудт. по црквама службе чине за здравл-b царнчнно и изпуненЉ иадежде цара н народа Францускогт.. — Изт. Крима нвл^го новине, да се на сћверне градиће севастополБСке непреетано пуца. Тамо се нове трупе изт. Французске очевуго. Изт. Енглезске су неке већт. пошле подт. управомт. генерала Колина Канбела. Међу поедннБШт. ФранцузскнмЂ и енглезскимт. воиницмма влада непрестано неко кошкан^ћ и свађа, особито одт. како е Севастопола гожна страна пала: и то наивише кадг се раше Haniro, пакт. онда едант. другогљ кобкаквнмт. посмевателнимт. изразима укораваго и дираго. Одљ препирке дође до свађе, одђ псовке до бон. а по кадшто и до самогт. v 6 i'hhh. — з. Октобра, HenpiflTe.ibCKe су лађе одт» Одесе отишле и на з MH.ii одт, Кинбурна зауетавиле се. Оне су само зато дошле 6sj.ie предт. Одесу. да свои праввш трагљ заметну. Главна е нБиова нам-ћра управл^ћва на Кинбурвт. н Очаков-б , кои су клгоч 'б Дн^пра, одт. кудт. е до садт. Русима у Криму наивећа помоћћ у рани и муницш долазила. — У Бечу има 12 месарница, гдћ се конбско месо продае. Фунта кошта 5 до 6 кранцара. — КралБ Сардинсши установ!о е спетљ воиннчкш caвонски ордент. и први кои су таи ордент. добили есу Пелие1е, Симпсонт. и Ламармора. Ордент. ов;.и има четири класе , и првБШ путБ установл4нт» е 1815. год. — Херцога и херцогинго брабантску примили су Паризл!е досга ладно. — Принцт. МиратЂ посвађао се c' дворомт., и отишао нзт. Париза на свое полбско добро, и свои едт. на свое селлке излЈо, а влада се чини и невешта зато. — У Аустр^и има сада з4з гимназ!е, између кои су -24 лутеранске. Кназт. Гаргаринк. отишао е у Атину за секретара посланства рускогт,. — Изт. Варшаве пишу: да се говори да ће оо повратку царевомт. ПолБСка са свбшт . hobo устроенЈе н правителство добити. Томг приликомт. да ће и Паскиевићт. у пенз!го сбогт. свое старости поставлћнт. 6б1тн , кои е и онако толнко пута за мирно станћ sio.iio, и сбогт, важнБ! околности и догађан на томт. местз - задржаванЂ.

— Горчаковљ изтб Крима одт, i. Окт. нвлд: ЈОтрост. е не npiHTe.it оставЈо долину Белбект, и сва свон положенл са ове стране Клисуре, н повукао се натрагт, , П ри томт. повлаченго гонила га е наша вонска и пуцала непрестано. Нема ништа ново на Чернои и на другнмт. краевнма острова. — lXapT, Алексаидерт. налази се непреетано у Николаеву: и ЛидерсБ нзт, Одесе на позивт. н-ћговт. отишао е тамо. — О ономе што се чуло да су Руеи на Карсу етрадали, овако ивлл руска депеша: „14. Септ. ударш е генералљ MjpaeieBT. на Карст., но будући да су одма у почетку битке вБ1ше предводителн ранћнн или \6ieHH 6 б1 .1 и , зато ние ее ништа ycrii.io. Но ипакљ поредт. све наше штете, освонле су наше трупе одт. непр1нте.ш l'i барнка. > осталомт, обсада Карса стон у свомђ сгаромт. станго." — 'i. Окт. бомбардали су сагозннци са свои пловећи (на чамцима) батер !н утврђенн руска Кинбурнт. , на нБиове топове одговаралн су Руси са свсимт. топовш<а ст. града. Сагозни чамци са кои е пуцаио великои су опасностн изложени, ербо е утока (лимант.) врло узана. Како Кинбурнт, тако и Очаковт, у носледнћ време врло су нко утврђени, и са добримт, одбранама снабдћвени. Обадва ова важна места. бБ1ла су дуго време одт. стране руске занемарена , и тешко 6bi могли и сада какво оз6илбно нападанЉ издржати. СагозницБ! шштђ нису почели као што вала бомбардати. Они само сада разгледаго положен-b места. Руси MBic .ie да цћлБ, ове по прибреипго блудеће експедицЈе нне Николаевт., него Херзонт, разорити, ерт. Руси He-6bi ннкако могли свого воиску на Криму са раномт. снабдћватн, кадт. 6 бг имт. сагозници освонли Херзонт. Адмиралн Флоте пакт, сумннго непрестано до садт,, да ће ово предузеће моћи нзпасти за рукомт,.

— ПетарЂ сб1нђ Танас1а Белополћца после 11. дневногЂ болована између 8. и 9. Октомвр° после поноћи у петои години свогђ н^жногб детинБства престав1о се у в1»чноетБ. Н4 гови неутћшни родите ^Би, TaHacie и Лепосава, обзнаншшћи оваи жалостнБ1и случаи, позиваш свое сродне и принтелћ на cay4ac r rie жалости свое.

О Г Л А С И. У кнг ,игопродавницБ1 Саре удгдае Возаровића, налазе се на продаго по спуштевои цеии: Басне, Совћти здравогБ разума, и Етике Доситен, кое е Возаровић -Б изђ кићига Доситеемт. печатанв1 точио препечатао, а тако исто налази се и забавника Дим. Давидовића , и прочи разнБ1 кнљига све по спуштенои цени. ¥ — У кући кодђ Кралћвића М а р к а има два квартира ст> сдномђ и две собе , и два дућана, одма за издаванћ подђ кирио

— бданЂ мушкји прстен -б одђ злата са надписомђ Р. П. сђ круномЂ одозго, изгублћнЂ е. Онаи кои 6bi га нашао умолнва се да га у учредничество Шумадинке донесе, гдћ ће одма добити 1. ££ цес. као награду.

У КНБИГОПЕЧАТНЂИ КНДЖЕСТВА СРВСКОГЂ.