Šumadinka

368

учтив1б 3'оли за Kacaniso. И гако изађе plbmenie : да се истми чиновн;и!т> по нћговои молби изђ службе касира. — После неке битке на мору, уирти вданв иатрозЂ ранћногЂ друга свога, да га сб крова у море бацм. Оваи отвори свое изнемогле очи и запБ1та га ; кудЂ га носи. У море, одговори онаи. Поштеди ие одг. тога, та н шштђ нисамв иртавћ. „Лудо една, рекне матрозЂ, лћкарљеказао. да си тм мртавЂ, а онђ валвда болћ зна, него ти."

Д 0 М А ћ Е Н 0 iS 0 С Т 11. — У Б^отрадЈ II. Новемб. Сходно нашои обзнави одћ ономадЋ држала е синоћт. Гдч. Хагент, ве.шкЈи концертЂ на обште задовоиБСтво, Кв свима комадима су слушателБи плћскали, два комада морала су се повторити, т. е. „Тн плавишђ зоро" кое е пћвала Гдч. Хаген-б , и „еловникг" кое е niea.io овдашнђ друштво пћвана. Сала е препуна 6w.ia разиогћ рода слушателвима. Изг. сигурногЂ извора дознаемо , да ће Гдчаа Хаген!. у Нед-b.iio 13. тек. м. iourt едан-в и то последнБШ копцертљ овд-ђ давати, при коче ће e опетг овдашнђ друштво n-fesaiiH, кое за ову услугу сваку похвалу заслужуе, подпоиагати. Извђштени смо, да he на iictom-б вонцерту Гдч. Хагеи -б поред-в остали 'rhni.i ар!н више србски пђсама пђ ватн, и да ће ioS прн-гомт, како овд. друштво пћваин пђванђм-Б новм лепм пђсама, тако и Гдчна Броша cboiomi. декламацтмЂ и остали .иобите .1би музике своимђ услугама на задово.њство публике на руци бмти, Морамо на концу публики и то на знанђ дати , да ће се оваи путт. у смотренк) прибилђженБ! мђста за наивећш поредак-Б 6pi:ra иматн. СТРАНЕ НОВОСТИ. — Генералт. Пелис!е изђ Крима нв.ш: з. ов. м. запалђна су 3 магацнна Француска, у коима е око io. хил. ока барута (зо. хнл. кнлограма) п боо.ооо, Фишека 6 bi.io. С ве е то са ужасним-Б потресомЂ отишло у воздухЂ. Исту такву штету и Кнглези су имали. Тбгмђ догађаелЂ убЈено е 30. а ранђно е too Француза, Како су та три магацина запалђна незна се. — И зђ Беча одђ 5. Нов. пншу : као што се могло предвиднти, пооланство генерала Канробера, да Шведску на страву западнБ1 сила прнволи, н!е нспало за рукомЂ. Шведска неможе да се усуди заратити са своимђ моћнимЂ суеђдомБ; исто тако тешко е Шведскои и понуду да у оашзЂ са западннмЂ силама ступи одбнти. — За сада Француска дипломацјн иде на то да млогоброинБ1МЂ сагозомЂ држава европскн уплаши Pyciro да се на мнрЂ склонн. Нн рускн посланици овомђ прнликомђ нестое безпослени ; и они свуда живо настое да се остала манђ државе као и до сада у оваи ратЂ немешаго. — И зђ Карса вђети HaSuoBie потврђуго , да Русн ненамђраваго оставити градЂ , него се спремаго да продуже н зимусЂ ту дуготрагоћу обсаду. — у Цариграду понвила се опетЂ колера у шпиталБима. — Иливагоће 6aTepic кое Французи сада праве , и сђ конма се надаго да ће ндућегЂ лета КронштатЂ и сву руску

Флоту уништити, врло окупо стаго. Таковм 50 батер^л ко шта ће на зо mii .iioHa Фор. ср. — За ова два лета што е Флота сагозна у нсточномђ мору провела , потрошено е 200 ми.иона Фор. ср. — И зђ Риге hb .iaio : да се руска вонска починђ разилазити са прибрежЈи нсточногђ мора , н уклаиа се на знмовнште у унутрашнностБ Pvcie. В оиницб 1 кои у тако званвшЂ дружинана служе, дужни су самн себе ранити , н тако на нби ништа царство нетрошн. Они редомЂ свого дужностн еваши другји данЂ одправ.шго, а онаи еданЂ дан -б иду те раде за надннцу. — На свбша шдцама Квропе осећа се све већа скупоћа у рани, томе е млого принело и то што е PyciH забранила да се ннгдђ рана изђ царства неизноси. — И зђ Цариграда пншу : да су се Енглескн н Турски солдати едномЂ приликомЂ врло позавађали , и међу собомЂ тако потукли, да е ввппе нбн са обадве стране мртвБ1 остало. — Четирн Енглеска пароброда однела су боо болестни у Смирну. — Ништа се далђ нечуе изђ Asie осимђ онога, да е Омер -паша пос.ле бнтке кои е 5. ca-riS транла прешао рђку ИнгурЂ. У тои битки 6si.io е осамЂ хн.шда солдати и дванаестн хилнда милифб изђ Мингрелје и ђурђ1е, свега дакле го хилнда руске воиске противу 5 хил.чда турске воиске подђ Омер -пашомђ. — Рускји ИнвалидЂ саобштава последнђ извђстЈе изђ Крима кнлза Горчакова; одакле види се да сагозницБ1 врло слабо туку сђверну страну Севасгополн, но за садЂ шштђ се еднако утврђуго, у освоеиои части. У осталом-i. траго непресгано различна движен!« воиске сагозничке на различне стране; исто тако и руска вонска еднако маневрира према двнжешнма сагозника. — И зђ Цариграда одђ 27. О кт . саобштава ,,Пресса" слђдугоћи догађан: „У еднон меани гдђ се paKia продае , поевађа се еданЂ TypcKiS (изђ Туниса) солдатЂ са ФранцускимЂ солдатомЂ; онаи турск!и солдатЂ удари Француза шакомЂ , на кое ФранцузЂ нзвади cbo S ба1онетЂ н прободе свогђ суперника тако да е на месту мрта†остао. Одма скупи се до 80 турски солдати, извуку свое саблђ . и разтрчу се као бесни крозЂ све улице, да сђку гдђ годђ когђ Француза сретну, нБима се прндруже н неколико улема, кои су западне еиле проклиннлн н псовалн. Бадава се еданЂ туреши полковникђ труд|'о да ifi умири , нико Hie га хтео слушати шта говори. Свн Французи утеку у шпита.н, ГилхенЂ и затворившн се добро чекалн да се туку, ако 6bi 6 б1ли нападнути. Турски солдати развале naniro н продру у шпиталв. Но Французи дочекаго ift сђ башнетима и узбјго натрагЂ. Кое ранђнв! кое мртвб ! 15 турски солдати међу коима е бмло и неколико улема, остану по степенима шпита.ш. О дђ стране Француза мало е нби погинуло, и троица ранђнн су.

О д г о н е т к е у ii р. б р. — Груда снега, сенБка,

Течаи новаца; среб. 115: дук. 5 Фор. 21 кр. банке.

у кнбигопечатнби khhjkf.ctba србскогђ.