Šumadinka

388

ђенл, да моry у гигурности зимовати. Сагознички воиници реД омђ руше освовну частн Севастоио.ш; р^ћшено е да се све разорн. Одт. сада главну po.iy пграће КамЉшљ. У Цариграду тако се умиожаваго крађе и убиства, да после залазка сунца uie снгурно ићн по улицама; и то е знаменито да по већои части бБ1вак> убјдни енглески и Француски солдати; збогљ тога сада и Францускон патроли дозвол-ћно е да може свуда ићи. У Криму довршент, е телеграФЋ између Керча, Балаклаве, Кам-ћша и Кинбурна. — АдамЂ Мицк1евићЂ умрљо е у 66 год. свогћ живота у Париграду одт. колере. У н-ћму е не само Полкска , него е и цело Славенство изгубило наивећегЋ свогђ стихотворца. — И зђ Атине ивлнјо : да се грчко правнтелетво све бол ^ мћ споразум -ћнјго са западннмг силама приближуе ; особито сђ ФранцускомЂ све вмше npinTe.itCTBo утврђуе, — Изт. Петерсбурга еданв допнст. вели: да се на cbkiма местима н важнимт. обалама велнкн топови намештам. Дружнне све су се тако извћштиле у воиничкомљ занату, да се слабо разликуго одт. солдат^н, кои су одт. толнко година у томт. послу. Воиске се непрестано упражнлваго и увеличаваго тако, да ће на пролеће Pycin имати воиску . какву нигда Hie имала. Духт. кои ове колосалне трупе одушевлнва у наивећемЂ е степену разв^енЂ. Здрав.гћ воиника у наиболћмт. е станго. — 3 Кримт., одт. како е снегт. пао, послано е толико ране и други военБ! потреба. да цела руска воиска нма задоста за и. месецји. — Рускш посланикт. у Хановеру г. Фонтоић прнспћо е, v Бечт. , и после дужегт. разговора са кназемЋ Горчаковнмт.' отишао е одма 26. Нов. у Петерсбургт.. — Као доказагелство како се млого употреб.шва начинћно цвеће, иавешћемо то : да у самомт. Паризу има 2000 фабрика, у коима се зо хнл. душа сћ тиме занимаго , да художествено цвеће праве: годишнЉ прода се таквоп, цвећа за десетт. и по мн .пона Франака. — „МилитерЂ Цтг."-у пишу: да Омерт.-пашинт> посланикт. кодт. Шамила nie ништа усп^ти могао. Черкеске воиводе неће ннкако да оставе свое брегове и да у ђурђ ]"го сиђуТакође nie истнна да се тамо спрема нека револуф.ч противу Pycie. Жнтелкство Черкеско поредт. мора стои сасвимт. мирно; — премда по изв -fecTiio неки пнсама — млого се новаца просипа да 6 б ! се подигли кавкаски народи противу Pycie. ОкерЂ-иаша надао се, како се нзвезе у Сукум-кале , да ће свн жителБи устати да сруше руску владу у ТиФлису , али до сада ше тога oti.io. — За Шамила можемо рећи да са Омзрвпашомт. стон вмше у непр1нте .!Бству него у пр ]'нтелБСтву. И кадт. бн Турска воиска главномт. ђурђ^ннскомт. путу noui.ia, онда 6bi Черкези, кои на Турке мрзе , могли ударити имђ иза леђа. При томт. Омерт>-паша нема толико воиеке да се може одт. морске обале удалити. И по томе изт. тога сл^дуе то : да е онаи плант. Омер-Б-паше (да помоћу Шамилове воиске потуче Бебутова, да машира на Т ифлисх, и да тБше при-

нуди Mypaei ,ва да остави Карст.) осуећент,. Изт. руеки нзвора пакт. чуемо : да се Бебутовт. са главнимт. станомт. CMeeTio уКутаго, и да ће скоро почети нападаги на воиску кон се налази у Анаклеи и РедутЂ-калу. 5 вонсцн кннза Бебутова налази се и ађутантБ Шаха персиског -Б. Генерал -Б Мурав!евљ стои iourn. непрестано у своимт. трима утврђенима предг Карсомт., и невиди iouiTT. никакве нужде да cboio позицно остави. У долинама Руси су у добре зимне квартире смештени, и са свачимт. снабд-ћвенн; н жителБи Арменје доносе имт. све потрсбности, ербо Руси све у готовомт. новцу плаћаго. — Енглеске новине саобштаваго ту в ^ стб : да е у Риму одкрнвено едно таино друштво , кое ce 6 бгло заклело и договорнло, да 26. Нов. подигну буну, и да опет -Б прогласе римску републику. ♦ — Изт> Керча пишу : да е тамо измеђуТурске и Енглеске воиске 6 бмо свађе н битке, KoioMT. прнликомт. погинуло е Bbiiue енглески солдатж. r J"a свађа постала е отуда , што су Турци продужили непрестано п.шчканћ , шта Bbitue , кадт. по варошн ништа Bbiuie нису налазили , почели су раскопавати руске гробове, epi. су чули да се млогн Руси у сребромт. окованммт. сандуцБЈма н са сребрнимт. крстомт. на прсима сарангого. Енглезн хтели су томе нечовечству на путљ стати, и стрелнли су млоге турске солдате, и едногт. оФицира. — Енглези ту су неко време у великомЂ страу провели, ербо су станлн према 20 хил. разнренБ! Турака. — Унгарски богаташи молиди су да имт. се дозволн да одт. ђура до Земуна праве гвозденмн путт., кое велико предузеће, почеће одма, како оно енглеско друштво предузме правити гвозденБШ путт. одб ЈЈ.ариграда до Београда.

О Г Л 4 С И. Кодт> мене налази се за продат едант. врло лак-в, скоро правићнЂ ИНТОБЂ. Ради цене и погодбе нека изволе купци пр1авити ми сеустмено или сђ плаћенимх. писмама. ГЛИША БОЖИћБ Ковачт. v Београду. Збогт. малогг. брон уписника, „ Шумадинче III. свесна " неће иечатано obith . Све краће саставе, кои obi у тои трећои свески изашли, бнће читателвима у Шумадинки у течен!«) идуће године саобштени. — Продуженје започете приповедке: „МНЛЛНЂ и МИЛКА " олћдоваће у идућимЂ броевима, и свршиће седо 15. Декембра.

Течаи новаца: среб. 113 1 / г \ дук. 5 Фор. 16 кр. банк1и.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КННЖЕСТВА СРБСКОГЂ.