Šumadinka

396

данпутљ купао у ладнон води. Вм знате да онђ неиозке трпити овдашиш воду, нити се онђ , боећи се ладноће. до сада ioiub купао и еданпутљ." Долотовћ поћути, исподћ oniro погледашћи удовицу. Она се донекле замисли, па онда рече одважно : „Вм можете Вашимi> Јопухинчанима само толико казати, да ћемо се а и Клечевг> око половине Августа вћнчати." (Да.Љ сл%дув)

М Р В II Ц Е. Директорг. театра едногљ дође у страно место и и зђ пристоиности оде да посћти и да се упозна са колегомЂ своим-ћ, директоремљ тамошнћгЂ театра. Дочекг> е 6i>io лгобезан-fc а разговорЂ гоштђ лгобезш'и. Само ова лгобезносп. nie дуго тралла. г Гект> што су се оии сђ наивећомт> волбомђ и ватромЂ у разговорЂ . наравно о теттралнимЂ предметима , упустили, и еданЂ другога речи као епанге.т: у се примао , али грданЂ некЈЕЈ и неуглаћенЂ isepi> почне часЂ по част> измећЂ нви урликати Колико е урликанћ ово и за госта и за домаћина мучно и досадно бшло, ипакЂ су обоица сђ наивећомљ трпеливостћу неотесаногЂ кера тога, за недати еданЂ другоме ни издалека повода кђ увреди, у дружини CBoioS трпили. Напоследку гостђ , немогући већЂ дунге рапа†гласЂ сваку границу слободе и учтивости прекорачившегЂ кера сносити , узме хпетирЂ свои и опрости се сђ домаћиномЂ. ДомаћинБ наилгобезн!е замоли госта да га опетЂ и то CKopie посћти , а да 6i>i време , у поволбномђ разговору npiaTHO провести могли. да буде добарв па да му доћ« беЗЂ —- кера. Дакле е домаћинћ керу безобразлукт> допуштао зато , што га е за собственостЂ госта, коме ни за длаку неугодностЂ нанети нЈе хтео, сматрао ; а то е исто сђ противне стране и за госта ваишло. Оваи е у керу лгобимче газднно гледао. Увидивши дакле обоица међусобио варанћ, отворе врата и рундова тога, кога ии едаиЂ ни друпи примћтили нису, кадЂ се унутра увукао, наполћ испрате . а нви двоица текЂ садЂ изнова пр1нтел£>скш разговорЂ поведу.

СТРАНЕ НОВОСТН. -—- Све iuto се да-it. о Карсу до сада дрзнати могло то е : Да су обсађени изт> Карса бћми наипре послали noe .iamsка ген. Мурав!еву, <"f> тилђ, да имт> дозволи да св оружћмт, и са свит, iijto могу понети изађу изј> града , на то предложеnt руск'|н генера.гћ непристане, онда остану iomi> 2'1. сата у граду саветук>ћи се шта иман> предузети, за то време инсу. нпшта има.ш да вду. Наиоосле поглаварн сложе «;е да ударе ii тако да се протуку: Тако и учиие, но Руеи ifi дочекан): и noc.ie краткоп> ади жестокогг бон , изпесу бео барнкт> и предаду се Русиаа. MaiiapeKiS бегунац-ћ Кмети, заповедннкЂ Карса, при томе бон> срећно е утекао. ,.Фремд. блатЂ,, пише : да е паденЈв Карса одвећ-b нкт> ударт> за Енглезе, и тиме долази нвјова трговина са IlepcioMt у наивећу опасностг.. Збогт> падеши Карса и воиска Омерт>-паше

стои сада у опасномљ положенго, млоги допнсателћи пак% мвсл да ће сада Омерт>-наша уираво на Т ифлнсђ нћи.

Изиенада поремећенч> будући v току свои матер!длни одношан, умо.швамт, свакога, кои 6u имао одт> мене потражнвати ма какво новчано плаћан^ћ . да 6bi доброту имао стрпити се до конца Марта м+.сеца 1856. До тога ћу времена свое рачуне расправнти, па свакога пов-ћрите.ш свогт. нај^поштеiiinMb начиномЋ намирити. Скупа н молимђ , да CBaKiii, кои мени има ма шта плаћати, 6bi.io изт> иређашнБи времена или изљ наиновЈбГЂ доба, нечеканзћи никакве друге опомене или и нарочитогђ поиекавашЈ, постара се новце ми наида.гћ до конца Ннуара ид. год. послати. По нстеченпо овогћ времена принуJ>eii'J> ћу бити тражити наплату преко дотичне власти У Београду 7. Декембера 1855. М И .1 О 111 Ђ i о п О B И ћ Ђ • досадашнми Учредникт, н Издавате.и> Србски ПравителственБ! Новнна, РедовнБШ Члент> Друштва Србске Словесностн, н Прнтнжателћ ц. кр. аустрјнске велике МедалЉ за науке н уаЉтности. О Г .4 .4 С И. Одт> стране учредничества Шумадинке и?в^штаваго се сви гг. пренумеранти, да ће с листђ одђ иове године излазити као и до садт. двамутт> а кадкадт« и трипутт> на педе.по, и ако се одржи саданвЈи брои уписника, доносиће често прилоге у литограФисанмм/Б образима. Цена спушћена е за идућу годину на еданЂ цванципЋ месечно ; а 12 цванн,. за целу годину, за ц. кр. Аустр. државу остае доеадашна цена одт> 10. Фор. и 58. кр. ср. за годину , и може се само на ц. кр. иошти уписати. ГГ. Пренумеранти изт» окружнБ! места умолнваш се да преДплату свок> на онолико времена, на колико же.1е оваи листт. имати, преко rioште на Учредничество наидалћ до нове годи-то e ef сТ ) Ј - —^ пошалк); врв на другш начинт> Hie могуће v ^ кружна места шилати, Учредничество обећава се одт> нове године такве предмете у свои лнстђ ставлити, да ће татр.чви бкЈти подпуно задоволћни. -f На зактеван1> млоги трговаца одт> новб године ставлићемо по еданпутт> у оваи листт> точно а укратко све судеиске огласе ст> точнкшђ означенћм г Б имена масе, суда при комт> е и дана рочишта,кое ће се свагда изт> првми званичнни Новина вадити. Г. бренфо нои показуе одј . стаилене масе начинћне наилегЈше ствари, и кои седи v здан!н> кодг>6леиа, обивлгое да само до Понедедвника остае овде.

У ННБИГОПЕЧАТН1>И 13 HH JliF .CTB А СРБСКОГЂ.